Slutt for kjøp av populære verdipapirer: – Selvfølgelig kjedelig

1 month ago 9


Nye EU-regler gjør at det fra 1. oktober ikke lenger vil være mulig å handle amerikanske børsnoterte aksjefond.

Mads Johannesen i Nordnet sier det er kjedelig at  at det ikke blir mulig for ikke-profesjonelle kunder å handle ETF-er notert i Nord Amerika. Foto: Nordnet / Nordnet

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tidligere i høst gikk det ut melding til Nordnet-kunder om at kjøp av såkalte børsnoterte fond (ETF) notert i USA og Canada ikke lenger vil være mulig fra 1. oktober.

– Årsaken er at det europeiske PRIIPS-regelverket krever blant annet at nøkkelinformasjonsdokumentet (KID) er på det lokale språket, og dette har de amerikanske forvalterne valgt å ikke oversette, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

Han sier bakgrunnen er at disse nøkkeldokumentene er viktig for å gi kunde fullstendig informasjon om det finansielle instrumentet, kostnader og risiko.

Regelverket som trer i kraft, PRIIPS-lovenPRIIPS-lovenLov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter , stiller krav til hvordan utarbeidelsen av såkalt nøkkelinformasjon skjer innenfor bank, forsikring og verdipapir.

Les på E24+

Norse Atlantic trenger en stor heiagjeng

Kan beholde

ETF er en sammensetning av verdipapirer, som kan være aksjer, obligasjoner, råvarer eller en kombinasjon, som ofte følger en underliggende indeks.

De børsnoterte fondene gjør at investorer kan få tilgang til markeder de vanligvis ikke ville ha fått tilgang til.

– Det er selvfølgelig kjedelig at det ikke blir mulig for ikke-profesjonelle kunder å handle ETF-er notert i Nord Amerika, sier Johannesen.

De som allerede sitter på slike verdipapirer, kan riktignok beholde dem.

Hos Nordnet tilbyr de nå også en rekke ETFer som har samme eksponering, men som er notert i Europa.

Bård Kittelsrud

Leder aksjehandelsløsningen til DNB

– Vi kan heller ikke tilby handel for de som ikke er definert som profesjonelle kunder, og det gjelder en del kunder, sier Bård Kittelsrud, som leder aksjehandelsløsningen til DNB.

Også hos DNB kan man sitte på ETFene man har, samtidig som man kan selge når man vil. Men man kan ikke kjøpe nye.

DNB tilbyr også flere amerikanske børsnoterte fond som er notert i Europa.

– Det er mange fordeler ved disse, at man har høy likviditet, og man kan kjøpe og selge dem i løpet av dagen.

Han tror det blir bedre likviditet i de europeiske fondene med de nye reguleringene siden flere europeere må handle dem.

– Ulempen ved å ikke handle amerikanske ETFer er at det europeiske markedet stenger halv seks, og det kan skje mye med de underliggende aksjene på USA-børsen frem til klokken 10 på kvelden. Da er du litt ute av markedet, sier Kittelsrud.

Vært populære

Kun to av Nordnets mest populære ETFer er nå notert i USA, mens åtte er notert i Europa, ifølge Johannesen i Nordnet.

– Hvor populære er disse instrumentene?

– Disse ETF-ene har vært populære verdipapirer blant de norske kundene og vært en fin kilde til å eksponere seg mot aksjeindekser og råvarer, sier investeringsøkonomen.

Han viser til at de nye reglene imidlertid har vært kjent lenge, og at mange investorer har søkt samme eksponering, men heller gjennom EU-godkjente ETF-er.

Read Entire Article