I 2021 ble Oljefondet pålagt å redusere antallet aksjeposter til rundt 6.600, men det har ikke skjedd. Nå har Norges Bank kommet med nye forslag.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Regjeringen bestemte i 2021 at Oljefondet skulle redusere antallet aksjeposter til om lag 6.600, men fondet sitter fortsatt på eierskap i opp mot 9.000 selskaper.
- Finansdepartementet ba i høst Norges Bank om å vurdere hva som kan gjøres for å redusere antallet aksjeposter.
- Norges Bank åpner for flere grep som kan bidra til å oppnå målet, inkludert å fjerne små selskaper i fremvoksende markeder fra «veikartet» som fondet følger for sine investeringer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I 2021 bestemte regjeringen at Oljefondet skulle eie langt færre selskaper enn det gjør nå.
Årsaken var at fondet satt på små eierposter i mange mindre selskaper som ikke bidro noe særlig til å spre risikoen i fondet.
Aksjebeholdningen skulle reduseres fra over 9.000 selskaper til rundt 6.600 selskaper, skrev E24 i 2021.
Men det har vist seg krevende. Fortsatt sitter fondet på eierskap i nesten 9.000 selskaper.
Finansdepartementet ba i høst Norges Bank om en vurdering av hva som kan gjøres for å få redusert antallet aksjeposter.
Nå har Norges Bank kommet med sine forslag til Finansdepartementet. Sentralbanken forvalter Oljefondet gjennom selskapet Norges Bank Investment Management.
FTSE har tatt inn flere selskaper
Norges Bank påpeker at det veikartet som fondet følger – referanseindeksen – har endret seg i den perioden hvor fondet skulle redusere antallet aksjeposter.
Fondet følger en indeks som heter FTSE Global All Cap. Etter regjeringens avgjørelse i 2021 planla fondet å redusere sine beholdninger til 96 prosent av selskapene på denne indeksen. Denne markedsdekningen omtaler fondet som «FTSE96».
Men antallet selskaper i FTSE96 har økt fra 6.585 i 2021 til nesten 7.300 nå, påpeker Norges Bank. Årsaken er at FTSE har tatt inn flere små selskaper i sin indeks, særlig i fremvoksende markeder.
«Selskaper notert i Kina representerer en stor del av økningen», skriver Norges Bank.
Fondet foreslår andre tiltak
Oljefondet sier at det er flere fremgangsmåter for å redusere antallet aksjeinvesteringer i tråd med det Finansdepartementet bestemte i 2021.
Fondet kan for eksempel gå fra en markedsdekning på 96 prosent av FTSE Global All Cap til en markedsdekning på 95 prosent.
Da vil antallet selskaper reduseres omtrent like mye som det regjeringen la opp til i 2021, skriver Norges Bank.
En slik løsning vil imidlertid kunne føre til at antallet aksjeposter varierer over tid, i takt med de valgene indeksleverandøren gjør, påpeker banken.
Norges Bank foreslår derfor et grep som kan gi et mer stabilt antall aksjeposter i fondet.
Departementet bør vurdere å ta små selskapersmå selskapersåkalte small caps, definert av FTSE Russell som selskaper som representerer den minste 10 prosent av samlet markedskapitalisering i fremvoksende markeder ut av referanseindeksen, foreslår banken.
Færre i Kina, India og Taiwan
Små selskaper i fremvoksende markeder som for eksempel Kina utgjør om lag 22 prosent av antallet selskaper i FTSE96, men under én prosent av markedsverdien, påpeker sentralbanken.
«Dersom segmentet tas ut, anslår vi at den samlede referanseindeksen for aksjer vil bestå av om lag 5.700 selskaper. Den største nedgangen i antall selskaper vil være i Kina, etterfulgt av India og Taiwan», skriver banken.
Et slikt grep vil ifølge fondet ikke påvirke avkastning og risiko i særlig grad.
Det vil koste noe å justere referanseindeksen, påpeker Norges Bank.
«Slike endringer bør fases inn over tid for å holde kostnadene lave», skriver banken.