Betaler opptil 10.000 kroner for å få kunder tilbake

9 hours ago 2


Professor synes oppførselen minner om rovprising. Sector Alarm vil ikke svare på hvorfor de er villig til å betale så mye.

 Sector Alarm har sammen med Verisure kontroll over omtrent 90 prosent av det norske markedet. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Homely-gründer Nadir Nalbant mener Verisure og Sector Alarm gjør alt de kan for å hindre nye aktører å få fotfeste – og det gjennom skittent spill.

Da E24 skrev om saken tidligere i år, erfarte han at Verisure var de som mest aktivt drev med winbackwinbackÅ forsøke å vinne tilbake kunder som man pleide å ha, men som nylig har byttet leverandør. Dette er ulovlig i mobilbransjen, men ikke ellers. . Nå har også Sector Alarm økt innsatsen markant, ifølge Nalbant.

– Det virker som om de er provosert over at vi snakket høyt, sier gründeren.

 Homely ligger an til 100 millioner kroner i omsetning i år. I fjor tapte selskapet 22,5 millioner. Det var i tråd med vekstplanen, ifølge Nalbant. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

E24 har sett dokumentasjon som viser at både Sector Alarm og Verisure strekker seg langt for å vinne tilbake kunder som de har mistet til Homely. I tillegg til månedspris på 199 kroner og opptil et halvt år gratis tjeneste, tilbyr de seg å dekke bruddgebyr. Da er det ikke småpenger det er snakk om.

Les på E24+

Ekspertene avslører: Her bør du sette pengene dine nå

I en e-post til en kunde skrev Sector Alarm i slutten av mai at de betaler inntil 10.000 kroner av kundens utkjøpskostnadutkjøpskostnadHos Homely kjøper man alarmutstyret til odel og eie, i motsetning til å leie det. Homely gir rabatt mot forventning om at kunden blir værende i tre år. Hvis de ikke gjør det faller rabatten bort og gjenstående beløp blir fakturert. hos Homely.

E-post fra Sector Alarm til kunde som har gått over til Homely. Foto: Skjermdump

En annen som har fått flere tilbud fra Sector Alarm i det siste, er Philip Myhre (30) på Sola. For omtrent tre måneder siden sa han opp avtalen med selskapet på i underkant av 500 kroner i måneden.

– Da jeg gikk over til Homely, fikk jeg beskjed av Sector Alarm om at det var helt umulig å matche prisen på 199 kroner. Så ble jeg ringt opp på nytt for et par uker siden. Da kunne de gi meg denne prisen i tre år og i tillegg kjøpe meg helt ut av Homely. Det tilsvarte rett under 10.000 kroner.

Myhre takket nei. Toget hadde gått. Nalbant mener konkurrentens framferd er ufin.

– Tiltakene er åpenbart ikke lønnsomme, men brukes aggressivt for å stanse veksten vår, sier han.

Les på E24+

Professor tror én mann kan hindre oljekrise

– Indikerer rettet aksjon

Verisure og Sector Alarm kontrollerer til sammen om lag 90 prosent av det norske alarmmarkedet.

Professor Christian Riis ved institutt for samfunnsøkonomi på BI sier til E24 at gigantenes opptreden kan minne om predasjon.

– Eller rovprising, som det heter på norsk.

Det handler om at man legger prisen så lavt at man isolert sett går i minus, fordi hensikten er å prøve å presse en aktør ut av markedet.

– Her er alarmselskapene villig til å betale enorme beløp. Hvis det skal være lønnsomt, må det være fordi de vil tjene på at en konkurrent forsvinner, sier Riis.

Christian Riis

Professor ved BI.

Han legger til at det er en mulighet for at verdien av en kunde er så stor at det gir mening. Men om det var tilfellet, så kunne jo selskapene kjørt massive kampanjer med de samme betingelsene, påpeker Nalbant. Det har han til gode å se.

– Det indikerer at dette er en rettet aksjon mot Homely, sier Riis.

Les på E24+

Turistskatt: Her kan du få flere tusener i feriesmell

Avviser påstandene

E24 har spurt Sector Alarm om hvorfor de er villig til å betale så mye som 10.000 kroner for å vinne kunder tilbake og hvor lang tid de beregner at det vil ta før kundeforholdet blir lønnsomt.

– Denne type spørsmål har vi naturlig nok ingen kommentar til, skriver markedsdirektør Ricky Sookermany i en e-post.

Om Riis’ utsagn skriver han:

– Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen som fremkommer. Utover det har vi ingen ytterligere kommentar.

Pressekontakt Silje Ramm i Verisure skriver at de «avviser påstandene som fremmes på det sterkeste».

– Vi opererer i samsvar med norske lover og regler, og vi støtter rettferdig konkurranse i markedet.

Les også

Fikk alarmsjokk: – Som et ran, bare at du står og ser på

Over 60 prosent rabatt

Også Verisure har henvendt seg til Homely-kunder og gitt dem tilbud som inkluderer dekning av hele bruddgebyret, samt matching av konkurrentens månedspris.

En titt i det sveitsiske selskapets kvartalsrapport viser at tilbudene ligger langt under hva det er vanlig å betale. Der står det at en gjennomsnittlig kunde genererer 47 euro i månedlige inntekter. Det tilsvarer omtrent 550 kroner.

Hver av Verisures 5,7 millioner kunder i Europa og Latin-Amerika blir i snitt værende i 15 år. Det betyr 99.000 kroner i abonnementsutgifter over hele perioden – før man regner inn inflasjon.

Hvis man setter winback-tilbudene opp mot denne summen, får man en besparelse på over 60.000 kroner – eller mer enn 60 prosent.

I tillegg har E24 sett at Verisure tilbyr å dekke engangskostnader som bruddgebyr, demontering samt installasjon av nye komponenter.

– Det er de lojale kundene som sitter igjen med regningen, sier Nalbant.

Les på E24+

Jobber fra hvor de vil: – Det beste er friheten

Nytt verktøy kommer nå

I 2020 ga Konkurransetilsynet gebyrer til Verisure og Sector Alarm på til sammen en milliard kroner for å ha samarbeidet om ikke å gå på hverandres kunder.

I etterkant har de kartlagt bruken av winback og funnet at dette er noe som brukes bredt i bransjen. Tilsynet kom samtidig frem til at det ikke var ønskelig med et forbud. Det har vi i dag i mobil- og bredbåndsmarkedet.

Nalbant mener at myndighetene må på banen og sørge for at de to store ikke tillates å skvise utfordrere ut.

Ifølge Konkurransetilsynet er det imidlertid ikke aktuelt å finne frem bestemmelsen om misbruk av dominerende stilling. Enkelt forklart fordi både Verisure og Sector Alarm er store, slik at ingen av dem er dominerende i seg selv.

Med Konkurransetilsynets «nye muskler», det såkalte markedsetterforskningsverktøyet, åpnes imidlertid nye muligheter. Det trådte i kraft 1. juli og gir tilsynet anledning til å gripe inn i markeder med konkurranseproblemer selv om det ikke kan påvises lovbrudd.

Alarmbransjen er «absolutt et marked som kan vurderes», har Konkurransetilsynet fortalt E24.

Read Entire Article