Slik sikrer du deg å få sett nordlys de neste årene

1 week ago 9


Bilde av nordlys tatt fra Hurtigruta. Romforsker Pål Brekke anbefaler å ta turen nordover for de aller beste nordlysopplevelsene. (Foto: Pål Brekke)

Det har vært mye, det har vært langt sør og det skal bli enda bedre. Og dette må du gjøre, hvis du enda ikke har sett det.

– Det som gir mest, er å være med folk som aldri har sett nordlys før, sier Pål Brekke, fagsjef ved Norsk Romsenter.

– Å se reaksjonen folk får når de ser dette flotte spillet. Det er naturens mest fascinerende naturfenomen. Mener jeg da.

Brekke er romforsker. Sola er hans felt. Sola lager nordlys. Så Brekke kan alt om nordlys.

Den kunnskapen har vært mye etterspurt de siste par årene. Ekstra kraftige solstormer har blant annet forårsaket spektakulært nordlys så langt sør som til Italia i Europa og Mexico i sørlige Nord-Amerika.

Så nå har Brekke puttet alt han kan inn mellom to permer, i den nye boka Northern Lights: A Practical Pocket Guide, til turister og andre som vil jakte på nordlys.

For selv om vi nettopp har hatt et par år med fantastisk nordlys, så blir det altså enda bedre.

Solaktiviteten nådde sitt maksimum i høst, noe som betyr at maksimum nordlys kommer i 2026-2027, ifølge romforsker Brekke.

Rødt nordlys over innsjøen Varese i Italia, under en særlig sterk geomagnetisk storm 10. oktober 2024. Brekke skriver i boka si at dette nok ligner det nordlyset Galileo Galilei så i 1619, og som var årsaken til at han ga det navnet Borealis Aurora – morgenrødens gudinne. (Foto: Paolo Bardelli)

Følg med på sola

Litt kunnskap om sola må til for å sikre de beste nordlysopplevelsene.

Solstormer skjer plutselig – og treffer oss 1–3 dager etter at de har herjet på sola.

– Da må du raskt opp til Nord-Norge for å få med deg nordlyset, sier Brekke.

Det er lettere å planlegge etter det som kalles koronahull.

De er mer hyppige nå enn de har vært i resten av solsyklusen og kommer på toppen av solstormene. De er en del av forklaringen til hvorfor det er så mye nordlys nå og de neste par årene etter solmaksimum.

Svarte koronahull på sola blir til de mest spektakulære lysshow på himmelen hos oss, en drøy uke etter at de oppstår. (Foto: NASA, Creative Commons)

– Koronahullene er nordlysturismens beste venn, sier Brekke.

Dette er store mørke områder på sola som kan sees fra verdensrommet. Her sprutes solvinden ut dobbelt så raskt som fra resten av sola.

Brekke sammenligner det med effekten av å sette på en hårføner.

– Når dette peker mot jorda, så treffes vi av dette kraftige vindkastet, forklarer han.

Koronahullene dukker opp på venstre side av sola og bruker rundt 7 dager på å nå midten av sola. Så tar det ytterligere 1-2 dager før den sterkere solvinden treffer oss, og gir kraftig nordlys i et par dager etter hverandre.

– Så da har du en 7-8-9 dager på deg til å bestille en tur nordover for å nyte kraftig nordlys, sier Brekke.

Hvis det er denne typen nordlys du har lyst til å få med deg må du kanskje laste ned noen apper og belage deg på å fly til Tromsø. (Foto: Ørjan Bertelsen)

Nordlysvarsler på telefonen

Men så sitter kanskje ikke folk flest og følger med på akkurat når et sånt koronahull oppstår. Eller når en solstorm plutselig er i gang.

Hvordan skal vi vite når det skjer ting på sola som kan gi nordlys?

Det finnes det apper og nettsider til, så klart.

Brekke følger med på flere.

Blant annet Aurora Forecast 3D, som er utviklet av Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

– Den er fin. Den viser jordkloden, også kan du snurre rundt og ser hvor nordlysovalen ligger.

Han bruker også spaceweatherlive, som sender ut pushvarsler på telefonen.

– Da kan du sitte og se på Netflix helt til den reagerer og gir deg beskjed, sier Brekke.

– Her kan du se målinger av magnetfelt langs hele Norge, stasjoner helt sør i Norge og opp til Svalbard. Den bruker jeg ofte hvis jeg skal kjøre ut et mørkt sted.

Til slutt så har han også Aurora Alerts-appen, men legger til at det finnes mange flere slike apper der ute. Dette er bare et lite utvalg.

Romforsker Pål Brekke har sett mer nordlys enn de fleste. Han syns det er ekstra gøy å få være med når folk ser nordlys for første gangen. (Foto: Privat)

Må investere litt tid

Tålmodighet er kanskje det viktigste man må ha, for å jakte nordlyset.

– Selv om det varsles at det blir nordlys i overmorgen, så er det ikke sikkert at stormen treffer så hardt som den skulle, sier Brekke.

Det kan være et kort utbrudd på en halvtimes tid. Det kan skje før det blir mørkt i Norge, slik at det blir andre land som får glede av det.

– Det kan også skje klokka to på natta. Så hvis du gikk og la deg klokka 12 fordi du skal på jobb i morgen, så går du glipp av det.

Nordlys over Bogstadvannet i Oslo i september i år. Bildet er tatt med en mobiltelefon. (Foto: Pål Brekke)

Bedre lys i mørke

Appene som sender ut varsel, gir som regel beskjed en time før nordlyset treffer.

Da Brekke bodde på Røa i Oslo, så han flotte nordlys fra verandaen til tross for en god del lysforurensning.

Men det er aldri like flott som hvis du kommer deg litt vekk fra alt lyset i boligfelter og i byen.

– Du må ikke så langt unna. Min test er: Kan du også se de svake stjernene – da er du på et sted som er mørkt nok til å også se Nordlys, sier Brekke.

– Hvis du bor i Oslo for eksempel, så er Bogstadvannet eller Sognsvann gode steder. Eller du kan stå ved vannet ved Ingierstrand eller Katten. Det er flotte steder hvis du bor nære Nordstrand.

I løpet av over ti år som nordlysguide basert i Tromsø har Markus Varik aldri sett noe lignende som den dagen i november 2022, da nordlyset viste seg i en sjelden intens rosa farge. (Foto: Markus Varik)

Du bør nordover

Når nordlyset i disse dager når langt sør, så trenger vi kanskje ikke å reise nordover?

Brekke vedgår at nordlyset fra mai og oktober i år, da det var særlig kraftige utbrudd, var like flotte sør i Norge som i nord.

– Men det er sjelden. Man bør reise nordover. Der er det nordlys stort sett hver dag når det er sesong. Nordlysguidene står klare og praier deg inn i en buss og kjører deg omkring, og du er nesten garantert å se nordlys hvis du blir med noen av disse bussene, sier romforskeren.

Selv har han også sett nordlys mange ganger under flyturer.

En gang var det nordlys helt fra take off i Tromsø og til landing i Oslo.

I mars 2018 så Brekke nordlys fra flyvinduet hele turen fra Tromsø til Oslo. (Foto: Pål Brekke)

Og på flyturer fra USA.

– Da flyr du nordover og over Grønland på vei hjem. Så da gjelder det å bestille vindussete på venstre side og ikke ligge og sove, tipser Brekke.

– Etter at du har fått middag, så er du så langt at du kan se nordlys. Da dekker du over hodet med jakka, så slipper du reflekser fra lyset i kabinen. Du ser kanskje litt teit ut, men du får sett nordlys da.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Read Entire Article