Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge - les mer.
For barn med høyt indre driv kan det handle mer om andre ting.
Høyt indre driv hos barn kan forklares som en egen motivasjon til å oppnå mestring på områder man er interessert i.
Det å ha høyt indre driv er antatt å være viktig for å oppnå gode skolefaglige prestasjoner.
Men det kan også være en hemsko. Barn med høyt indre driv er nemlig ikke nødvendigvis så interessert i ros og belønning. Og ofte er det verktøyet lærerne bruker for å motivere i skolen.
For barn med høyt indre driv kan det handle mer om å vekke en genuin læringsinteresse enn å få en ytre belønning.
Ros og belønning fungerer ikke for alle
For noen barn kan det å ha et høyt indre driv faktisk være negativt for den faglige utviklingen i skolen. Dette funnet overrasket forskerne.

– Lærere bør være oppmerksomme på at barn har forskjellig temperament. Derfor har de ulike behov for tilpasninger for å henge med på det faglige i skolen, sier Andreas Høstmælingen. Moment Studio
Noen barn er drevet av å unngå å feile. De kan få dårlig skolefaglig utvikling. Dette fordi de ofte holder igjen. De tar ikke den opplevde risikoen ved å prøve seg på nye ting som man jo må gjøre for å lære. Dette er allerede relativt godt kjent blant fagfolk.
At barn med høyt driv også kan være i risiko, kan henge sammen med at de ikke nødvendigvis tilpasser seg de faglige kravene som stilles i skolen.
Barn som både har høy grad av indre driv og verdsetter belønning, vil kunne rette energien sin mot å nå læringsmål de i utgangspunktet ikke er så interessert i. Grunnen er at det føles godt å få ros og anerkjennelse når man når målene.
Barn med sterkt driv, men som viser mindre respons på belønning, er ikke så opptatt av å tilpasse seg ytre krav.
Da kan høyt driv bli negativt hvis målene som motiverer dem, ikke er de samme som de lærerne prøver å motivere dem til.
Behov for tilpasset læringsstøtte
En ny studie viser at også barn med sterkt indre driv reagerer ulikt på ros og belønning og motiveres på ulike måter.
– Lærere bør være oppmerksomme på at barn har forskjellig temperament. Derfor har de ulike behov for tilpasninger for å henge med på det faglige i skolen.
Det sier forskningsdirektør Andreas Høstmælingen ved NUBU.
Barn som er motivert av å unngå å mislykkes, kan trenge hjelp til å håndtere bekymringer og tankekjør. Et klassemiljø med mindre fokus på prestasjoner kan være gunstig for disse elevene.
På den andre siden kan barn med høyt indre driv, men kun basert på egen motivasjon, ha behov for støtte til selvregulering og til å rette energien sin mot det faglige.
– Disse barna er jo indre motiverte. De kan være målbevisste. Likevel kan de trenge hjelp til å vekke en genuin interesse og lærelyst, også på det skolefaglige, forklarer Høstmælingen.
Referanse:
Andreas Høstmælingen mfl.: Individual differences in students’ approach and avoidance sensitivity as predictors of academic progression during elementary school. Journal of Educational Psychology, 2025. Doi.org/10.1037/edu0000947