Slik forberedte Navalnyj kona på sin død

3 hours ago 3


 Evgeny Feldman / AP / NTBEkteparet fotografert i Moskva i 2013. Foto: Evgeny Feldman / AP / NTB

Julia Navalnaja innså at ektemannen kunne dø i straffeleiren.

tirsdag 15. oktober kl. 03:04

Putin-kritiker Aleksej Navalnyj døde den 16. februar i år.

Neste uke kommer en bok som opposisjonslederen skal ha skrevet selv.

I utdrag som er gjengitt i The New Yorker, Der Spiegel, El Pais og The Times kommer det frem at ekteparet forberedte seg på at han kunne komme til å dø bak lås og slå.

Navalnyj beskriver det første lange møtet med kona etter at han ble plassert i en straffeleir utenfor Moskva.

– Vi gikk gjennom korridoren og stoppet på et sted så langt unna kameraer og mikrofoner som mulig, de er overalt her. Jeg hvisket i øret hennes: «Hør, jeg vil ikke overdramatisere, men jeg tror det er stor sannsynlighet for at jeg aldri kommer meg ut herfra. Selv om alt begynner å falle fra hverandre, vil de ta meg ut ved første tegn på at regimet kollapser. De vil forgifte meg.» «Jeg vet,» sa hun, og nikket med rolig og bestemt stemme. «Jeg har tenkt på det selv.»

– I det øyeblikket fikk jeg lyst til å gripe tak i henne og klemme henne så hardt jeg kunne. Det var fantastisk! Ingen tårer! Det var et av de øyeblikkene da du innser at du har funnet den rette personen. Eller kanskje var det hun som fant meg, heter det i utdraget i The New Yorker.

I et annet utdrag heter det at Navalnyj stoppet opp ved tanken på at han ville dø i straffeleiren, at alle ville glemme ham og at han ville bli begravet i en anonym grav. Og heller ikke familien ville få noen grav å gå til.

– Jeg måtte virkelig kjempe for å ikke begynne å ødelegge alt rundt meg, velte senger og nattbord, og rope: «Dere er alle drittsekker! Dere har ingen rett til å begrave meg i en anonym grav. Det er ulovlig! Det er urettferdig!» heter det i et utdrag som det uavhengige russiske nettstedet Meduza har publisert.

Aleksej Navalnyj skriver at han må forestille seg og akseptere det verste: Tilbringe resten av livet i fengsel og dø der.

Slik ble det også. Døden inntraff 16. februar klokken 14.17 lokal tid, ifølge talskvinnen Kira Jarmysj på X. Navalnyj hadde blitt flyttet til straffeleir nummer tre i landsbyen Kharp i Jamal Nenets-regionen.

 Lars Martin Hunstad / VGJulia Navalnaja med portrett av ektemannen i Oslo Rådhus i juni i år. Hun var i Norge for å motta Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris på vegne av sin avdøde ektemann. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Julia Navalnaja har uttalt flere ganger at «Putin drepte Aleksej». Dette er benektet fra Kreml.

Regimekritikeren overlevde i 2020 han med nød og neppe et giftangrep mens han var på valgturné i Sibir. Etter å ha blitt behandlet på sykehus i Vesten, kom han i januar 2021 tilbake til Moskva, til tross for at han visste at han trolig ville bli pågrepet.

– Hvis de til slutt kvitter seg med meg, vil denne boken være en måte å huske meg på, heter det i et utdrag i El Pais.

Read Entire Article