Dokument nr. 15:703 (2024-2025)
Innlevert: 18.12.2024
Sendt: 19.12.2024
Besvart: 08.01.2025 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hvor mange er dømt for å ha tatt livet av rovdyr (og hvor påstanden fra tiltalte har vært at det skjedde i nødverge etter § 17 i naturmangfoldloven) og hvor mange er frikjent for det samme, siden 1. januar 2020?

Begrunnelse

Ber om å få tallene brutt ned på år og geografi.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: For å besvare spørsmålet har departementet innhentet informasjon fra Riksadvokaten. Slik spørsmålet fra representanten er utformet fordrer det en manuell gjennomgang av en rekke saker. Spørsmålet gjelder både antall frifinnelser og domfellelser, samt hvordan den tiltalte stilte seg til tiltalen.
Riksadvokatembetet er har opplyst at de ikke kjent med at det finnes et enkelt statistikkuttrekk fra politiets systemer som kan gi et tilstrekkelig presist og pålitelig svar på spørsmålet som er stilt. Foreløpige undersøkelser tyder på at informasjonen som er etterspurt antakelig vil kreve en rekke ulike søk i politiets systemer, en sammenstilling av søkene, og dernest en manuell gjennomgang av dokumenter i relativt mange saker.
Politiets saksbehandlingssystem for straffesaker kategoriserer ulike lovbrudd etter kriminalitetstyper med underliggende statistikkgrupper. Så vidt Riksadvokatembetet er bekjent finnes det ingen statistikkgruppe som alene eller utelukkende dekker all avliving av rovdyr, eller dyr generelt. Avliving av rovdyr (og dyr) kan rammes av flere straffebestemmelser, herunder hvor slik avliving er primærlovbruddet, men også hvor avlivingen er konsekvensen eller følgen av en annen type lovovertredelse.
Avliving av rovdyr vil typisk dekkes av kriminalitetstypen "Miljø" i politiets systemer. Denne kriminalitetstypen har mer enn 100 forskjellige statistikkgrupper. Et høyst foreløpig anslag tilsier at om lag 20 av disse etter sin ordlyd omfatter lovbrudd som potensielt kan dreie seg om avliving av rovdyr. Konsentrerer man seg om de statistikkgruppene som anses som mest relevante – og i tillegg begrenser uttrekket til saker med positiv påtaleavgjørelse – vil en like fullt sitte igjen med svært mange saker. Om lag 250 saker pr. år fra 2020 til og med 2023.
Det er grunn til å tro at det blant disse sakene vil være mange som ikke gjelder avliving av rovdyr. Det kan som antydet over også være saker i andre statistikkgrupper som er relevante, herunder fordi det kan foreligge feil ved politiets manuelle registrering av saker.
For øvrig nevnes det at avgjørelser fra domstolene i Norge som den klare hovedregel er offentlige. Dommene kan fås ved henvendelse til domstolene som har avsagt dommene.