Hadde skolen vår blitt tatt fra oss, hadde bygdas hjerte sluttet å slå.
Torsdag 24. oktober kl. 15:55Skolenedleggelsene
Dette har skjedd
- En rekke skoler i distriktene over hele landet er foreslått nedlagt.
- Innlandet er særlig hardt rammet. Dokka, Lom, Skarnes, Flisa, Sønsterud og Dombås mister sine videregående skoler. Det ble bestemt i går etter flere dager med store debatter, fakkeltog og protester.
- På NRKs «Debatten» deltok Tom Stræte Lagergren, kjent som Matoma. Han kjemper mot skolenedleggelser - blant annet i Flisa der han selv vokste opp. Han mener dette vil ha alvorlige konsekvenser for lokalsamfunnet.
- Camilla Røste, elev ved nedleggingstruede Dokka videregående skole, skrev et leserinnlegg i VG med tittelen «Matoma har rett: elendig idé å legge ned skoler». «Hvis disse forslagene går gjennom, vil hverdagen vår bli helt forandret, på måter ingen av oss ønsker», skrev hun. Hun nevner også redselen for å få en lang reisevei, mindre fritid og at unge må flytte fra hjemmet sitt i en alder av 15 år.
- Da svarte Lukas Kampesveen i Unge Høyre: «Nei, Matoma har ikke rett. Noen ganger er det helt riktig å legge ned skoler». Han mener at skolene kan tilby elevene mer valgfrihet og bedre bredde i tilbudene burde gi minst like mye trivsel som kort reisevei gjør.
- Artist Synne Vorkinn, kjent som «Synne Vo», er blant dem som er svært kritisk til avgjørelsen. «Er dette slutten for bygda?», spør hun i et leserinnlegg i VG.
- Vil du dele din mening? Send en mail til ungemeninger@vg.no
Nå er det realiteten for fem bygder i Innlandet, etter at fylkestinget besluttet at to videregående skoler og fire skolesteder skal legges ned.
Tidligere i år ble det diskutert i fylkesutvalget om også Trysil videregående skole skulle bli helt eller delvis fjernet. Vi ble spart i denne runden, og det er vi glade for.
Men politikerne må ikke tro at vi er fornøyde med vedtaket.
For rundt om i fylket sitter nå 703 elever, som fra neste år ikke har noen videregående skole å starte på i sitt eget nærmiljø. Noen vil måtte ta buss i mange timer, noen vil måtte flytte, og noen vil slutte på skolen for godt.
Lang reisevei er kjipt, men en videregående skole som fjernes fra bygda får ringvirkninger langt utover lange bussturer.
Når barna forsvinner, forsvinner også foreldrene. Arbeidsplassene blir borte, og tilflytningen stopper.
Bygda dør.
Så til Dokka, Lom, Skarnes, Flisa, Sønsterud og Dombås, vil jeg på vegne av Trysil videregående skoles elevråd si: vi kondolerer.
Det gjelder ikke bare elevene som mister tilgangen på skolegang i lokalmiljøet sitt, men også bygdenes resterende befolkning som må se bygda dø ut.
Selv om vi var heldige i denne debatten, står ikke nødvendigvis Trysil videregående trygt i årene fremover.
Tanken på hva en skolenedleggelse ville gjort for det fine lokalsamfunnet vårt, er tung.
Derfor vil vi at politikerne som stemte for skolenedleggelsene i går, skal spørre seg: vil dere at distriktene skal leve?
Hvis dere vil det, må dere begynne å se menneskene bak tallene dere diskuterer.
Dere må se 15-åringene som må flytte hjemmefra, og foreldrene som må ta farvel.
Dere må se 17-åringene som ikke har tid til fritidsaktiviteter, eller som faller utenfor.
Dere må se arbeidstakerne som mister jobbene sine, og arbeidsgiverne som flytter. Dere må se at skolene som skal legges ned, er selve livsgrunnlaget for lokalsamfunnene i distriktene.
Tar dere bort dem, ødelegger dere bygder, like fullt som mennesker.
Vi støtter elevene som fikk gårsdagens triste beskjed. Vi håper at vi ikke blir den neste, og vi ønsker at politikerne – ja, de folkevalgte – ikke bare lytter til oss, men hører oss.
Pssst... bli med på skrivekonkurransen vår!
Er det noe som plager deg, eller som du skulle ønske var annerledes? Noe du kunne «rantet» om i en evighet?
Eller noe som gjør deg så glad at du vil fortelle det til oss og verden?
Vi vil høre din mening!
Nå kan alle mellom 15–29 sende inn sin mening til vår skrivekonkurranse.
Vinneren får et gavekort på 5000 kroner.
Frist 31. oktober. Les mer om hvordan du deltar her.