Sjømatrådet ut mot tysk laksekritikk: – Har prøvd å forklare

3 months ago 18


Tyske Foodwatch svarer at næringen har visst om dyrevelferdsproblemer i årevis, og vil holde presset oppe.

 Sjømatrådet kan ikke bevise konkrete feil i rapporten fra tyske Foodwatch, men er opptatt av hvordan tyskere vil tolke innholdet. Foto: Skjermdump av rapporten fra Foodwatch.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Tyskland er blant landene som spiser mest norsk laks, så da tyske FoodwatchFoodwatchen forbrukerrettighetsorganisasjon som jobber for å forbedre mattrygghet og forbrukerinformasjon. oppfordret til boikott rett før jul, gikk alarmen i Norges sjømatrådNorges sjømatrådSjømatrådets oppdrag er å øke verdien av norsk sjømat verden over. Det eies av Nærings- og fiskeridepartementet, men driften finansieres gjennom en lovpålagt avgift på sjømatprodusentene..

– Vi tenkte krise på dag én, så roet vi oss ned dag to, og så forsvant den sakte fra dag tre. Nå er det nok tilbake til normalen, forteller Kristin Pettersen, Sjømatrådets utsending i Tyskland.

Kristin Pettersen

Sjømatrådets utsending til Tyskland

Foodwatch kritiserer den norske oppdretten for grove brudd på dyrevelferden. Men det Sjømatrådet reagerer mest på, er påstanden i rapporten om at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder sannsynligvis kommer fra anlegg der fiskene er syke.

– Det er jo ikke tilfelle, hevder Pettersen.

Les på E24+

Lerøy går dypt for å unngå biologisk synkemine

– Mener du at ingen av laksene som ble solgt i Tyskland har vært syke?

– Det kan jeg ikke mene noe om. Det må jo i så fall eksportører av laks til Tyskland svare på, gitt at vi er enige om definisjonen av syk.

– Gitt at vi tester laks som skal ut av Norge, så er jo ikke laksen syk. Det er heller ikke farlig å spise en laks som har vært syk, legger hun til.

Pettersen viser her til årlige tester foretatt av Havforskningsinstituttet, som går på legemidler og miljøgifter, men ikke på sykdom.

Rekordhøy andel dårlig fisk

I fjor var andelen produksjonsfisk, det vil si laks som er i så dårlig forfatning at det kreves feilretting før den eksporteres, i perioder rekordhøy. Det skyldtes blant annet bakteriesykdommen vintersår.

Pettersen understreker at dette er en ufarlig sykdom for forbrukerne. Laks med sykdommer kan selges som mat, så lenge sykdommene ikke er farlige for mennesker.

– Men du hevder at ikke noe av laksen som havner i tyske supermarkeder har vært syk?

– Det kommer an på hvordan du definerer syk. Hvis du mener at en laks som har vintersår er syk, så kan det ha skjedd.

– Når Foodwatch snakker om syke dyr i Tyskland, så tenker en tysker med en gang at det er et dyr som har fått antibiotika, sier Pettersen videre.

– Selv om vi har prøvd å forklare gang på gang at det ikke er tilfelle, så oppstår det et inntrykk av at her får du et produkt som er dårlig, legger hun til.

– Men Foodwatch påstår jo ikke at det er brukt antibiotika?

– Nei, men det tenker tyskerne. Det er det inntrykket som vi synes er beklagelig. Ikke at de påpeker at vi må bli bedre på dyrevelferd. Men at de påpeker at laksen har vært syk og deretter havner som et sykt dyr i tyske supermarkeder. Det er det vi synes er verre.

– Så når du beskylder Foodwatch for usannheter, så gjelder det ikke det de sier, men sånn du tror tyskerne tolker det?

– Ja, det er alltid sånn at Greenpeace eller Foodwatch har en veldig tydelig agenda. Og agendaen er å skape et inntrykk av at det ikke er trygt å spise norsk laks, fordi laksen har vært syk, det er ikke fordi vi har dyrevelferdsproblemer, sier Pettersen.

– Det som vi synes er viktig å ta tak i, er at media prøver å skape et inntrykk av at det ikke er trygt å spise norsk laks. Og da svarer vi at det ikke stemmer, fortsetter hun.

 Annemarie Botzki i Foodwatch i Tyskland sier kampanjen har vært vellykket og vil holde presset mot norsk oppdrett oppe også fremover. Målet er å spre bevissthet rundt produksjonsforholdene og manglende dyrevelferd. Foto: Foodwatch/Sabrina Weniger

– Dystre data

Sjømatrådet og leder for kampanjen i Foodwatch, Annemarie Botzki, er imidlertid enige om at kampanjen har fått stor medieoppmerksomhet i Tyskland.

– Dette har vært en suksess for oss, forteller Botzki til E24 på telefon fra Tyskland.

Hun understreker at målet var å spre bevissthet rundt dyrevelferdsbruddene i norsk lakseproduksjon. At det er misledende informasjon tilbakeviser hun, og understreker at innholdet i rapporten er basert på offisielle data.

Botzki bestrider også påstandene fra Sjømatrådet om antibiotikabruk og at det er utrygt å spise den norske laksen.

– Jeg tror det er veldig ubehagelig for dem når produktet deres blir kritisert. Industrien har visst om disse problemene i årevis og jeg kan ikke se at de har gjort så mye med det, samtidig som de er veldig opptatt av å vokse ytterligere, sier Botzki.

– Hva er hovedbekymringen i rapporten deres?

– Det er dyrevelferden, fordi tallene var så klare på dette feltet. Massedødeligheten hadde nådd rekordhøyder i nesten alle land. Og dataene var bare så dystre at dette ble fokus.

Botzki var også sjokkert over å se noen av skandalene fra norsk media det siste året, om blant annet ulovlig salg av produksjonsfisk, store luseproblemer og brudd på regler for mattrygghet.

– Hver jul smeller det

Foodwatch ønsket at tyske butikker skal slutte å selge den norske laksen, men har fått lite gehør for det, ifølge Sjømatrådet.

– Gitt betydningen av norsk laks, hadde butikkjedene ikke noe interesse i det, sier Pettersen.

Nøyaktig hvordan konsumet av laks utviklet seg i desember er foreløpig ikke klart. Pettersen viser også til at julen er høytid for norsk laks i Tyskland.

– Hver jul smeller det. Enten er det listeriabakterier eller så har vi en sånn sak som dette. Vi var mest opptatt av å høre med produsentene og importørene om de har sett eller merket noe effekt i løpet av desember måned. Og det sier de nei til, forteller hun.

– Saken var ikke pen, fordi den i stor grad går på dyrevelferd. Men det er ikke en bombe. Foodwatch er jo en avlegger av Greenpeace, så det er klart de har en agenda. Det kommer nye saker hele tiden. Selv om vi som er inne i laksenæringen synes dette er helt fryktelig, så er matskandaler i media noe vi har ganske mye av.

Pettersen forklarer at Tyskland har mange forbrukerorganisasjoner som ofte har produksjon av matvarer på agendaen.

– Det er helt vanlig. Men det er nytt at dyrevelferden løftes opp, og derfor er det viktig at vi har klare svar på at vi skal ta grep i Norge og det gjør næringen, sier hun.

Gir ikke opp

Botzki i Foodwatch tror derimot matskandaler har en effekt på sikt.

– Å dekke over problemer og legge markedsføring på toppen av et produkt som har utfordringer – det ser folk igjennom, og organisasjoner vil avdekke det. Det er noe helt annet enn faktisk å tenke på hvordan vi kan gjøre dette mer bærekraftig over tid, sier hun.

– Og jeg tror at de virkelig trenger å se på reformer for å bli bærekraftige, slik at forbrukerne aksepterer dette også i fremtiden, sier hun.

Foodwatch fortsetter kampen mot oppdrettslaksen, og planlegger nå aktiviteter rettet mot tyske supermarked. De vurderer også å se nærmere på miljøgiftbruken i næringen.

– Vi vil definitivt holde presset oppe, avslutter Botzki.

Les også

Ministeren om laksedød: – Systemet fungerer ikke optimalt

Les også

Reagerer på hemmelighold og lakselidelser hos Mowi

Les også

Witzøe om laksedødelighet: – Det gjør noe med hele deg

Read Entire Article