Sjømatrådet før Trump tar over: – USA er veldig viktig

3 months ago 39


Laks betyr mye for Norges eksport til USA. – I utgangspunktet er vi ikke veldig redde, sier norsk sjømatutsending om landets påtroppende president.

Donald Trump har blant annet lovet økt toll og effektivisering av offentlig sektor når han tar over som president. Foto: John Bazemore / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Om kort tid inntar Donald Trump Det hvite hus som USAs nye president. Det er knyttet stor spenning til hva det betyr for både amerikansk og internasjonal økonomi, inkludert for norske selskaper og norsk eksport.

– Vi er avventende og følger spent med. Vi har ingen grunn til å frykte noe spesielt, sier Anne-Kristine Øen, sjømatutsending til USA for Norges sjømatrådNorges sjømatrådMarkedsorganisasjon som er eid av Næringsdepartementet. Har som oppdrag å jobbe sammen med sjømatnæringen om å øke verdien ti norsk sjømat verden over. om Trump-perioden som venter.

Sjømat, da spesielt laks, er en av de viktigste norsk eksportvarene til USA.

Les på E24+

Ser solid comeback for laks i 2025

Økning av toll, skattekutt, deregulering, kutt i offentlig sektor og kryptovaluta-endringer er noe av det Trump har lovet. Flere av grepene kan sparkes i gang nærmest umiddelbart gjennom ordrer Trump kan signere etter innsettelsen på mandag.

– Nesten ingen toll i dag

Amerikanerne kjøpte norsk laks for 10 milliarder kroner i 2024, ifølge tall fra SSB.

– USA er et veldig viktig marked for norsk sjømatnæring. Det er det tredje største markedet, bak Polen og Danmark, sier Øen.

Eksporten til de to sistnevnte trekke opp av at de er typiske transittland, hvor sjømaten videreforedles før den sendes videre. Sjømateksporten til USA var 13,3 milliarder i fjor, mot 18,1 milliarder til Polen og 13,3 milliarder til Danmark, ifølge Sjømatrådet.

Anne-Kristine Øen holder til i Boston, der hun er sjømatutsending for Sjømatrådet. Foto: Norges sjømatråd

Økt toll på varer og mulig handelskrig er en av Trump-konsekvensene som er mye diskutert.

– I dag er det i praksis nesten ingen toll på norsk sjømat inn til USA, sier Øen, og viser til at tollen i snitt var 0,7 prosent i 2024.

Hun sier Sjømatrådet og bransjen i utgangspunktet er vi ikke veldig redde for det som venter med Trump som president.

62 milliarder

USA er generelt en av Norges viktigste handelspartnere.

Europa er riktignok klart viktigst, og det aller meste av Norges eksportinntekter kommer fra europeiske land. Om USA øker tollsatsene under Trump, har økonomer først og fremst vært opptatt av de indirekte konsekvensene av en eventuell handelskrig, fremfor direktevirkningen på norsk eksport til USA.

Norge eksporterte varer for 62 milliarder kroner til USA i fjor, ifølge SSB. Det er rundt 3 prosent av den totale eksporten, som var på hele 1.805 milliarder kroner.

Fisk sto for mer enn en femtedel av USA-eksporten.

Laksefileter er en stor del av sjømateksporten til USA. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Eksporten av laks til USA har økt markant de siste årene, og i 2024 er eksportverdien dobbelt så høy som for fem år siden. Eksportvolumet har økt med 35 prosent i samme periode, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Petroleumsprodukter, maskiner og transportmidler, metaller og kjemiske produkter er andre viktige norske eksportvarer til USA.

Importen er større

Samtidig importerte vi amerikanske varer for nærmere 83 milliarder kroner i 2024.

Nesten halvparten var maskiner og transportmidler, som fly, motorer, databehandlingsutstyr og kjøretøyer. Det er også snakk om råoljekvaliteter vi ikke produserer selv og kjemiske produkter.

Seks F-35-kampfly til en verdi av 5,6 milliarder kroner var en betydelig del av importen.

Når det kommer til biler har det vært en betydelig nedgang i importen fra USA. I 2024 kjøpte Norge amerikanske personbiler for 1,4 milliarder kroner.

«Vi ser at Kina tar andeler av bilimporten. I fjor kom 19 prosent av personbilene fra Kina. Til sammenligning kom 1 prosent av all bilimport fra Kina for fem år siden», skriver SSB.

Det har gått motsatt vei for amerikanerne.

– Verdien av personbilimporten fra USA har falt gjennomsnittlig 31 prosent per år de siste fem årene. Mens amerikanske biler utgjorde 19 prosent av den totale importverdien i 2019, var denne andelen redusert til bare 2 prosent i fjor, sier Rørhus i SSB.

Read Entire Article