«Situationships»: – Gikk for langt

2 months ago 21


Kortversjonen

  • «Situationships», eller uforpliktende forhold, blir stadig vanligere, ifølge eksperter.
  • Psykolog Frode Thuen beskriver det som en gråsone mellom vennskap og forhold.
  • Lina Lund Eriksen (29) forteller at hun har blitt såret av disse relasjonene.

– Det handler nok om å holde døren litt på gløtt, kanskje ikke koble seg helt på, sier Lina Lund Eriksen (29) fra Vestby.

Hun har vært bort i slike forhold et par ganger. Det har ikke vært noen god erfaring.

«Friends with benefits». «Fuckfiends». Og nå «Situationships».

På TikTok ligger en halv million innlegg med emneknaggen #situationships.

– Uforpliktende forhold har eksistert lenge før de fikk kule amerikanske navn, sier psykolog og forsker Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU.

Men det kan virke som om det er blitt et større aksept for denne type romantiske relasjoner nå, sier han. Særlig blant de unge.

– Et «situationship» er et romantisk forhold uten forpliktelser og forventninger, i gråsonen mellom vennskap og et forhold, man kan gjøre kjæresteting, men man er ikke sammen, forklarer psykolog Frode Thuen.

– Dette er en type flytende relasjonsform vi ser mye mer av enn for bare noen år siden.

Ukul og «needy»

Kanskje har man blitt enige om å ha et forhold uten definert varighet og tydelige rammer.

Kanskje har man datet en stund uten å turt å ta «kjærestepraten».

– Mange føler nok at de må være kule. At det er kult å ha et fritt og avslappet forhold til kjærlighet og sex, sier Kennair.

Det å ha forventninger er liksom ikke lov.

– Du blir fort sett på som needy, og det tror mange at man for all del ikke må være.

 Gyldendal/NTNU / NTNU– Følelser er litt mer flyktige i starten av livet, men etter man har fylt 30 er kanskje færre interessert i situastionships, sier Leif Edward Ottesen Kennair som har forsket mye på relasjoner. Foto: Gyldendal/NTNU / NTNU

Situationships kan sikkert ha noe for seg, for noen, tror ekspertene. I alle fall en stund.

– Kan hende passer det med noe uforpliktende i en overgangsfase i livet, sier Andreas Håheim, sexolog og forfatter av «I hodet på mannen».

Det kan være en arena å finne ut hvilke behov man har.

Problemet er bare at vi kan bestemme oss for noe, men ofte blir det ikke helt slik. Følelsene tar sin egen vei.

– Risikoen for sjalusi, usikkerhet og skuffelse er stor fordi forholdet er bygget på en frihet uten klare grenser og forpliktelser, sier Thuen.

At den ene får mer følelser enn den andre er like naturlig som det er sannsynlig, ifølge Kennair.

– Og som regel er det kvinnen, sier han.

 Siv Sivertsen /Frisk forlagI dag tenker mange at man kan lage et skille mellom følelser og sex. Men mange har ikke glede av sex uten å koble på følelsene, sier sexolog Andreas Håheim. Foto: Siv Sivertsen /Frisk forlag

– Gikk for langt

29 år gamle Lund Eriksen tror situationships er bedre som teori enn praksis.

– Det kan sikkert fungere så lenge man er enig om det, og snakker godt sammen. Men det gjør man jo gjerne ikke, snakker sammen. Og hvis én får følelser til tross for at avtalen var at man ikke skal ha det, ender man opp med å såre eller bli såret.

Selv har hun blitt veldig såret.

 Oda BenediktssonMan kan bli litt motløs over menn som ikke vet hva de vil, sier Lina Lund Eriksen. Foto: Oda Benediktsson

– For min del gikk det for langt. Jeg endte med å spille en rolle som ikke var sann. Jeg leverte på avtalen om at vi ikke skulle være kjærester, sannheten var at jeg hadde fått følelser for ham.

Hun sa det aldri til ham.

– Kanskje hadde han også fått følelser, uten å innrømme det, kanskje ville han holde mulighetene for andre åpne. Jeg vet ikke.

Nå har hun hatt pause fra menn i to år, og er klar for å date igjen.

– Men jeg vil ikke kaste bort tid på et situationship. Hvis jeg skal være i et forhold, må det være ekte.

Og møter hun en som allerede på første date vet at han ikke vil forplikte seg, er det et rødt flagg.

– Da gidder jeg ikke.

 Oda BenediktssonFoto: Oda Benediktsson

Oppfører seg ulikt

I sin forskning skiller Kennair og Mads Larsen mellom korttidsmarkedet, hvor man er ute etter sex eller en kortere affære og langtidsmarkedet, hvor man søker etter en partner å få barn med.

– På korttidsmarkedet oppfører menn og kvinner seg fullstendig ulikt. Sammenlignet med menn er kvinner langt mer selektive, sier Kennair, og understreker at han snakker om menn og kvinner på gruppenivå og at det selvsagt finnes individuelle forskjeller.

– Menn har mer lyst på, og evolusjonært tjent mer på, sex for sexens skyld. Det ligger dypt forankret i oss, og handler om reproduktiv suksess, forklarer han.

Gjennom evolusjonen har kvinner valgt menn som ikke stikker av, men som kan ta vare på sine barn. At menn har lyst på sex med flere har også sin biologiske forklaring.

– Mens mannens ansvar i forplantningen tar noen sekunder, bruker kvinnen nesten ett år av sitt liv på å bære frem et barn.

Gresset er grønnere

Ekspertene vil ikke moralisere, men sier de er litt bekymret.

– Vi lever i en egosentrisk tid, vi er blitt grabber som bare vil ha og vil definere verden ut fra tanken om at «Jeg skal få det jeg trenger». Men det blir en usunn kultur hvis alle bare tror de kan FÅ, sier Håheim.

Forskerne gir datingapper noe av skylden.

– Mange vil ikke binde seg fordi vi har så mange muligheter. Det er vanskelig å satse på én person for det kan være noen bedre bak neste sveip, sier Thuen.

Samtidig bor stadig flere nordmenn alene, og mange er ufrivillig single, påpeker han.

 Terje Bringedal / VG– Kjærlighetslivet er for mange blitt et bytteforhold hvor holdningen er at den andre skal gjøre deg lykkelig. Det er ikke bra for noen – heller ikke for dem som har god tilgang, sier Frode Thuen professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen. Foto: Terje Bringedal / VG

– Før møtte man i større grad noen man likte og satset på den. Hvis stadig flere vil holde muligheten for å treffe noen bedre, vil man kanskje ikke gi dem man har foran seg en sjanse.

Denne rastløsheten gjør noe med holdningene til kjærlighet og hva det er, mener Thuen.

– Det å satse og forplikte seg er en verdi i seg selv. Det gjør at man utvikler seg. Det får man ikke i et situationship.

«Situationships» kan fort bli en ordning som passer best for de guttene som har høy kapital på datingmarkedet, tror Kennair.

– De som har god tilgang på damer trenger ikke forplikte seg. Derfor er det kanskje ikke dem man skal innlede en relasjon til, sier Kennair som tror det er lite sannsynlig at et «situationsship» utvikler seg til et «relationship».

Færre har mer sex

Norge har rekordlav fruktbarhet på 1,4 barn per kvinne. Samtidig øker antallet nordmenn som bor alene, og mest i alderen 16 til 29 år. Hver femte nordmann bor nå alene.

Noen få enn har sex med flere. Fra 2002 til 2011–2013 økte de øverste fem prosent av mennene antallet sexpartnere med 32 prosent.

Samtidig har seksuell inaktivitet blant unge menn har økt fra 19 % til 31 % de siste 20 årene.

Kilde: Evolutionary Behavioral Sciences, SSB

– Hvis vi får noen få prinser som løper rundt og har uforpliktende forhold til flere damer som håper at han skal velge dem til slutt, så vil det bli mange single damer.

Ekspertene mener flere heller bør spørre seg: Hva kan jeg gjøre for at kjærlighetslivet mitt skal bli bra?

Og så er det lurt å være ærlig med seg selv, sier Kennair:

Vil jeg egentlig dette?

Og hvis man kjenner ordentlig etter:

Hvor kult er det at den du har sex med også har det med andre?

Les også: Ny forskning: Derfor er du ufrivillig singel

Read Entire Article