Siste melding på X: – Oi, nå er det slutt

1 month ago 18


Kortversjonen

  • Politiet avslutter bruken av det sosiale mediet X etter 13 år og lanserer egen app, Politiloggen.
  • Politiloggen gir direkte oppdateringer fra politiets operasjonssentraler over hele landet.
  • Politiet ønsker kontroll over egne data og bedre informasjonsflyt til publikum uten tredjepartskomplikasjoner.

– Politiet ønsker å ta eierskap til egne data og ikke gi dem til en kommersiell tredjepart. Det er også viktig at informasjon fra politiet kan verifiseres. På X kan uvedkommende opprette kontoer og utgi seg for å være politiet. Nå har vi utviklet en løsning som er vår egen og som vi har kontroll over, sier leder for politioperativ seksjon i Politidirektoratet (POD), Torgeir Haugen.

Bilde av Torgeir HaugenTorgeir Haugen

Leder for politioperativ seksjon i POD.

Løsningen er en app de har kalt Politiloggen. Appen er gratis og vil ha oppdateringer fra politiets operasjonssentraler over hele landet, lover de.

Og fra onsdag av, er det kun der og på politiet.no man får informasjon fra operasjonssentralene.

Startet det hele

VG fortalte i helgen historien om politiet på Twitter/X, som har vært både kreativ og fylt med humor, men som også har provosert. Totalt har de sendt ut nærmere 700.000 meldinger siden starten, ifølge tall fra POD.

Onsdag kommer den siste meldingen. Det er i alle fall planen. Og mannen som skal legge siste hånd på verket, er den samme som begynte det hele.

Les også: Siste tweet fra politiet på Twitter

Tore Solberg (51) jobber i dag som seksjonsleder for politioperative fag i Agder politidistrikt, men var fra 2010 til 2023 operasjonsleder for politiet i Oslo.

For anledningen har han kommet seg ut av kontoret og inn på operasjonssentralen for å sende det som etter planen er den siste meldingen.

– Jeg synes det er litt vemodig. Det er på en måte så mye fokus på det, og da tenker jeg: Oi, nå er det slutt på X, som jeg har fått et forhold til i 13 år. Det er litt spesielt å få æren av å avslutte det, sier operasjonslederen til VG onsdag morgen.

 PolitietOperasjonsleder Tore Solberg sendte ut første meldingen på X (daværende Twitter), og skal onsdag sende ut den siste meldingen. Foto: Politiet

Solberg sier at det likevel føles trygt å skulle gå over til Politiloggen.

– Det føles annerledes, men samtidig et jeg at informasjonen kommer ut til alle som trenger det.

Sier de vil være åpne

I Politiloggen kan du velge hvilke politidistrikt og kommuner du ønsker å få oppdateringer fra. Det er også mulig å velge tema, dersom det er noe spesielt du ønsker å få varsel på.

– Vi ønsker at informasjon fra operasjonssentralene skal være åpent tilgjengelig for alle, uten at man må opprette en konto, eller gi fra seg persondata for å få denne informasjonen, slik man må på X, forteller Haugen i politidirektoratet.

Hva tenker du?Vil du savne politiets meldinger på X?aJabNeicUsikker

Les også: Få alt fra politiet – rett på mobilen

Ifølge POD har nesten 100.000 allerede lastet ned den nye appen.

– Så det er tydelig at det er flere enn pressen som ønsker å følge med på det som skjer i nærmiljøet, sier Haugen.

Operasjonsleder Solberg håper flere vil følge reisen videre:

– Jeg vil takke alle følgerne vi har hatt på X. Jeg håper at folk har fått hjelp og den informasjonen de har trengt.

– Og så vil jeg takke for all hjelpen vi har fått. Vi har fått hjelp med observasjoner og tips som har gjort at vi har løst kriminal- og savnetsaker.

En ny «politiradio»

Før Twitter pleide enkelte av operasjonssentralene å sende ut en kortfattet oppsummering over nattens eller dagens hendelser til pressen, og journalistene lyttet også til politiradioen for å plukke opp informasjon om pågående hendelser.

Etter at Nødnett ble innført, var det ikke lenger mulig å lytte til politiradioen.

– Twitter – og senere X – representerte da en mulighet for rask informasjonsdeling til et bredt publikum. Vi så at mange journalister også var til stede på plattformen. Ved å legge ut informasjon løpende, ville man kunne ta av litt for trykket av henvendelser inn til operasjonssentralene, forklarer Haugen i Politidirektoratet.

Les også: Politiet advarer om TikTok-trend: – Dytter ofte grensene

Haugen beskriver det som en delvis suksess. Innføringen av et kommunikasjonsverktøy som lot politiet kommunisere direkte til pressen, har ytterligere redusert trykket mot operasjonssentralene.

– Operasjonssentralen i Oslo rapporterer for eksempel at de gått fra rundt 1500 samtaler i måneden til rundt 800 fra media. De har også økt svarprosenten på antall telefonsamtaler fra media, fra rundt 50–60 prosent til 80–85 prosent. Pressen blir informert godt gjennom de meldingene som blir publisert for dem i Politiloggen, mener han.

Onsdag blir X frakoblet denne løsningen, og informasjon fra politiet vil komme på Politiloggen-appen og politiet.no.

Read Entire Article