Se direkte: Støre anklages for budsjett-bløff

2 hours ago 2


Det blir politiske toppdueller på løpende bånd når statsministeren i dag møter i den muntlige spørretimen på Stortinget. Høyres Erna Solberg er først ut, deretter følger lederne for de andre opposisjonspartiene etter tur.

I løpet av den drøye halvannen timen som spørretimen varer, ventes flere partier å skjerpe kritikken mot regjeringens forslag til statsbudsjett.

Statsbudsjettet 2025

TOMMEL OPP: En blir Jonas Gahr Støre på vei opp til stortingssalen for å høre finansministeren legge fram forslaget til statsbudsjett på mandag.

Foto: Thomas Fure / NTB

Da budsjettforslaget ble lagt fram på mandag var opposisjonen kritisk til det de opplevde som rene oversalg av flere av høstens største budsjettlekkasjer.

– Sminker budsjettet

I forkant av spørretimen trekker Venstre-leder Guri Melby fram Støres intervju med NRK om bevilgningene til naturvern – som ett eksempel.

– Statsministeren lover NRK før budsjettet at dette blir tidenes satsing på natur, så kommer budsjettet og naturmidler kuttes med en halv milliard. Naturen bygges ned i et voldsomt tempo og regjeringen bruker altså tiden sin på dette, det er alvorlig, sier Melby.

Hun mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum gjorde det samme med sitt utspill om skattelettelser, der han opererte med et samlebeløp for hele perioden, framfor kun å vise til det som gis i lettelser i budsjettåret 2025.

Det blir jo umulig for folk å vite hva som stemmer og ikke stemmer. Det fremstår uærlig, og gir ikke særlig tillit, sier Melby og fortsetter:

Regjeringen sminker budsjettet sitt med selektiv bruk av tall. I noen saker selger de ut SVs gjennomslag som sine, i andre saker eksisterer ikke SVs gjennomslag

– Bløffet folk

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug er på samme spor. Overfor NRK sier hun det slik:

Regjeringen har bløffet folk om sletting av studiegjeld, en voldsom satsing på helse, om skattelettelser som kun viste seg å være rundt 1 krone dagen og en politisatsing som spises opp av økte pensjonskostnader og lønns- og prisvekst, sier Listhaug.

– Hadde regjeringen vært en bedrift ville den ha blitt felt for villedende markedsføring, fortsetter hun.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Støre selv har begge avvist påstandene om oversalg i forbindelse med lekkasjer fra statsbudsjettet.

Publisert 09.10.2024, kl. 09.52 Oppdatert 09.10.2024, kl. 09.57

Read Entire Article