Onsdag får Saudi-Arabias mektige kronprins Mohamed bin Salman tildelt fotball-VM i 2034.
Onsdag 11. desember kl. 02:19Kortversjonen
- Saudiarabisk aktivist, Lina al-Hathloul, sier Saudi-Arabia vil bruke fotball-VM i 2034 til å skjule undertrykkelsen de driver med.
- Lina jobber for å bevisstgjøre verden om forholdene i landet gjennom organisasjonen ALQST.
- Hun peker på at store sportsarrangementer gir Saudi-Arabias ledere legitimitet.
- FIFA sier de har krav om menneskerettigheter for vertsnasjonene, men tilliten til dette er lav hos menneskerettighetsorganisasjonene
- Lina mener at Saudi-Arabiske reformer ikke er institusjonalisert, og at politiet fortsatt har mye makt
– Det som betyr noe for meg når det kommer til de store sportsinvesteringene, er innflytelsen det fører til. De har kjøpt taushet gjennom sport, sier al-Hathloul til VG, i et intervju gjort i 2023.
Hun er søsteren til den kjente aktivisten Loujain al-Hathloul, som ble kjent verden over da hun ble arrestert og senere torturertSaudi-Arabia.
for å bryte bilforbudet iMens søsteren er hjemme i Saudi-Arabia uten mulighet til å reise ut av landet, jobber Lina med å bevisstgjøre resten av verden på forholdene i Saudi-Arabia gjennom organisasjonen ALQST
.Hun og organisasjonen får sine rapporter om forholdene på bakken fra familie, venner og annet nettverk i landet.
Les også: Derfor får Saudi-Arabia fotball-VM i 2034
VM i 2034 engasjerer henne fra et menneskerettighetsperspektiv. Hun ønsker ikke å rette pekefingeren mot sivilbefolkningen. De må få nyte det i en måned, mener hun.
Det gjelder ikke kronprins og statsminister Mohammed bin Salman, som ifølge flere organisasjoner i praksis er landets diktator:
– Problemet er at VM gir et falskt bilde av Saudi-Arabia. Og jo mer man tillater diktaturer å arrangere disse tingene, jo mer legitimitet gir man til deres leder. De bygger en større og større fasade, som kan bidra til å gjemme undertrykkelsen som foregår i landet. Det normaliserer og applauderer myndigheter som undertrykker, sier al-Hathloul.
Det er det hun mener med at landet har kjøpt taushet: Ved å fokusere på alt det gode de får til, kan de legge lokk på det negative – og folk flest i verden bryr seg ikke.
Fifa sier på sin side at deres ambisjon er å spre fotballen rundt hele verden. De har stilt krav til vertsnasjonene av fotball-VM, også om å oppfylle menneskerettigheter.
Tilliten til at dette blir fulgt opp er foreløpig lav hos menneskerettighetsorganisasjonene.
Saudi-Arabia er eneste kandidat til å arrangere fotball-VM i 2034 før tildelingen på Fifa-kongressen onsdag 11. desember.
– De kravene er mye sterkere om det er reell konkurranse, og da blir det selvmål når det ikke er konkurranse. Fifa har ikke alternativer, og da frykter vi at motivasjonen for å levere på alle Fifas krav ikke er like sterk, sier Frank Conge Tangberg i Amnesty Norge.
Norges fotballforbund (NFF) har vedtatt å kritisere tildelingsprosessen i et brev til Fifa. De mener prosessen frem mot tildelingen undergraver tidligere reformer om åpenhet.
Saudi-Arabias menneskerettighetsbrudd er godt dokumentert:
Saudi-Arabia er – på samme måte som Qatar – anklaget for omfattende brudd på menneskerettighetene:
- Kvinner er underordnet menn gjennom det såkalte «mannlige verge»-systemet. Loven forutsetter at kvinner «adlyder» menn, og krav på økonomisk støtte i ekteskapet er betinget at kvinner underkaster seg sine ektefeller, noe som igjen åpner for ekteskapelig voldtekt.
- Saudi-Arabia er blant landene i verden som henretter flest mennesker, og i 2022 ble 81 mennesker henrettet på én og samme dag.
- Det er ikke noen politiske partier eller uavhengige medier, og kronprinsen styrer landet. Det finnes ingen uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner i landet.
- Migrantarbeidere, som utgjør nesten 80 prosent av privat sektor, utnyttes og diskrimineres både i lov og i praksis.
- Saudi-Arabia har også ledet en koalisjon som er anklaget for å ha begått krigsforbrytelser i Jemen. Det er også kommet rapporter om at saudiarabiske grensevakter har skutt mot etiopiske migranter på grensen til Jemen.
Frank Conde Tangberg i Amnesty Norge kaller Saudi-Arabias VM-søknad for et «høyrisikobud». Amnesty frykter at Fifa ved å tildele VM til Saudi-Arabia igjen vil bidra til omfattende brudd på menneskerettighetene.
Al-Hathloul trekker en klar skillelinje mellom Saudi-Arabia og Qatar, som arrangerte VM i 2022.
Verden har allerede en negativ stereotyp av saudiene, mener hun, som gjør at bin Salman og kongefamilien ønsker å forbedre landets omdømme.
Qatar var mer ukjent for folk flest, og da ble det også et voldsomt fokus på menneskerettighetene i landet.
– Hvis VM gir anledning til å sette søkelys på menneskerettighetsbruddene i Saudi-Arabia, er det bra. Men det tror jeg ikke – det har ikke skjedd på de tidligere arrangementene, sier hun, og viser til konserter og andre idrettsarrangementer.
Saudi-Arabia er blitt mye omtalt i forbindelse med pengene de har pumpet inn i idretten.
Men de har også fått oppmerksomhet for tilsynelatende kvinne- og borgervennlige reformer under bin Salmans ledelse. Blant annet er musikk og dansing blitt tillat, kino er nå lov og kvinner skal ha fått større bevegelsesfrihet.
Tøv, sier al-Hathloul:
– Det er nedlatende å si at reformer handler om dansing og musikk. Det bygger opp under tanken om at man må ha en diktator for å endre ting. Du kan ikke ha reformer uten reformatorer. Endringen er ikke for kvinner, men for politisk fortjeneste, sier hun krystallklart.
Hun viser til at de nevnte reformene ikke er institusjonalisert
og at politiet fortsatt har veldig mye makt.I praksis hva som helst kan bli sett på som kvinnelig ulydighet, sier hun – og det er fortsatt forbudt. Dermed tegner hun et ganske dystert bilde av VM-arrangøren i 2034 – og hvordan de kommer til å bruke mesterskapet.
– Folk bryr seg ikke om folk i Saudi-Arabia, de vil bare ha Saudi-pengene, sier Lina al-Hathloul.
Husker du dette? Bildene etter Argentinas VM-gull i Qatar skapte full forvirring.