Over 1000 ansatte slår tilbake mot kaffegiganten.
Torsdag 15. mai kl. 19:05Kortversjonen
- Over 1000 Starbucks-ansatte ved 75 amerikanske avdelinger streiker mot ny kleskode.
- Fagforeningen kritiserer Starbucks for ikke å forhandle om kleskoden.
- Starbucks sier streiken har begrenset effekt på driften.
Siden søndag har mer enn 1000 Starbucks-ansatte ved 75 amerikanske avdelinger gått ut i streik. Årsaken er en ny og strengere kleskode som kaffegiganten har innført.
Den krever at alle ansatte i USA og Canada må bruke helsvarte overdeler og enten kaki
, svarte eller blå jeansbukser under de karakteristiske grønne forklene.Vil ha forhandlinger
Fagforeningen Starbucks Workers United, som representerer ansatte ved 570 av Starbucks' 10.000 amerikanske avdelinger, mener kleskoden burde vært gjenstand for forhandlinger.
– I stedet for å lytte til baristaene som skaper Starbucks-opplevelsen, fokuserer de på helt feil ting, som å innføre en restriktiv ny kleskode, uttalte Paige Summers, en Starbucks-skiftleder fra Hannover i Maryland.
– Kundene bryr seg ikke om hvilken farge klærne våre har når de venter 30 minutter på en latte, legger hun til.
Er kleskode viktig på jobb?aJa, veldigbLitt viktigcIkke viktig i det hele tattTidligere kunne de ansatte bruke en variasjon av mørke farger og mønstrede skjorter.
Starbucks har begrunnet endringen med at de nye reglene vil gjøre de grønne forklene mer synlige og skape en følelse av gjenkjennelighet for kundene, skriver Economic Times.
– Ikke noen betydning for Norge
– Dette er en lokal sak i USA som ikke har noen betydning for Norge, skriver Sofie Oraug-Rygh, kommunikasjonsansvarlig for Starbucks i Norge, i en tekstmelding til VG.
Kommunikasjonsansvarlig
Hun forteller at de helt siden etableringen har hatt en kleskode som består av sort bukse eller skjørt, svarte sko og deres «ikoniske» forkle.
– De ansatte velger selv om de vil bruke egen topp, eller en sort pique-skjorte som Starbucks tilbyr alle ansatte, legger hun til.
Begrenset effekt
Starbucks hevder streiken har begrenset effekt på driften.
Selskapet påpeker at mindre enn én prosent av deres ansatte deltar i streiken, og at i noen tilfeller har streiken bare stengt butikker i mindre enn en time.
– Det ville vært mer produktivt om fagforeningen la samme innsats i å komme tilbake til forhandlingsbordet, som de legger i å protestere mot å bruke svarte skjorter på jobb, sier Starbucks i en uttalelse gjengitt av AP.
Selskapet understreker at mer enn 99 prosent av butikkene er åpne og at de betjener kunder som normalt.
Fagforeningen har også kritisert selskapet for å selge Starbucks-merkede klær på en intern nettside som de ansatte ikke lenger har lov til å bruke på jobb.
Da den nye kleskoden ble kunngjort, lovet Starbucks å gi to gratis svarte T-skjorter til hver ansatt.
Starbucks Workers United har organisert ansatte siden 2021, men har ennå ikke klart å oppnå en tariffavtale med selskapet.
Dette til tross for at partene ble enige om å gjenoppta forhandlinger i februar 2024.
Fagforeningen har nå sendt inn en klage til det amerikanske arbeidsrettsbyrået (National Labor Relations Board) der de hevder at Starbucks har unnlatt å forhandle om den nye kleskoden, melder Economic Times.
SE OGSÅ: Denne tabben kostet Starbucks millioner: