Rødt ut mot Giske: - Dolker industrien i ryggen

5 hours ago 2


 NTBRødt-leder Marie Sneve Martinussen går i strupen på Arbeiderpartiet-politiker Trond Giske over uttalelser i strømstriden. Foto: NTB

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen mener Trond Giske (Ap) dolker industrien i ryggen når han støtter regjeringen i innføringen av EUs energipakke.

Fredag 24. januar kl. 20:12
  • Trond Giske er forelagt kritikken i denne saken. Han har foreløpig ikke ønsket å gi noen kommentar.

Rødt mener Trond Giske (Ap) har latt seg piske til å godta EUs kraftpakke, stikk i strid med hva han tidligere har lovet.

Giskes partilag Nidaros Sosialdemokratiske Forum har nemlig sagt at de vil at ren og rimelig strøm skal være et gode for befolkningen i Norge.

Partilaget har også sagt at Norge aktivt må bidra for å se på andre modeller for prisdannelse innenfor handlingsrommet som finnes i EØS-avtalen.

Når Giske nå er med på å forsvare EUs energipakke som ligger på bordet, mener Rødt at han fullstendig bryter med tidligere løfter til folket.

Dette er Ap og Sp uenige om:

– Ledelsen i Arbeiderpartiet får nå drahjelp av Trond Giske, som har basert hele sitt politiske comeback på å fremstå som hærfører for nasjonal kontroll over strømmen, sier partileder Marie Sneve Martinussen i Rødt til VG.

– Giske har altså latt seg piske til å svikte kravet om nasjonal kontroll over krafta og dolker industrien og fagbevegelsen i ryggen når han fremstiller EUs fornybardirektiv som «ukontroversiell».

Det er spesielt et av direktivene i pakken, som Rødt nå reagerer på at Ap vil innføre og at Giske støtter: Fornybardirektivet.

Hva er «fjerde energimarkedspakke»?

Dette er EU-regler om kraftmarkedet som består av åtte rettstrakter eller forordninger om energi. Offisielt kalles den Ren Energi-pakken i EU.

Nå slåss regjeringen internt om disse EU-reglene skal innføres i norsk lov. Reglene handler blant annet om:

Et fornybardirektiv om at minst 32 prosent av EUs totale energiforbruk skal være fornybar energi innen 2030. Dette betyr også raskere konsesjonsprosesser for fornybar energi.

Mål om energisparing på minst 32,5 prosent innen 2030.

En styrking av forbrukernes rettigheter og roller på energimarekdet.

Regler for energisparing i bygg. Og nye regler knyttet til energibyrået Acer, som får en større og viktigere rolle. Dette organet er EUs overordnede reguleringsmyndighet for energi. Tredje energimarkedspakke skapte stor politisk strid da den ble innført i sin tid.

Ap har gått inn for å vedta tre av fire direktiver i pakken, der fornybardirektivet er et av dem. Norge har allerede vedtatt et slikt direktiv, men å godta direktivet i EU-pakken vil formalisere kravet om såkalte opprinnelsesgarantier.

Opprinnelsesgarantier er en type verdipapir som industriaktører kjøper for å dokumentere at kraften de bruker er fornybar. Etter loven er opprinnelsesgarantier frivillig, men i praksis mener Rødt og flere industriaktører at de fører til høyere energipriser. Det mener de er urettferdig fordi Norge har et overskudd av fornybar kraft.

I Hurdalsplattformen har regjeringen sagt at de skal fjerne opprinnelsesgarantiene og prioritere industriens kraftbehov. Men dersom EUs fornybardirektiv nå blir innført, blir opprinnelsesgarantiene formalisert.

Rødt mener at det derfor blir mye vanskeligere å fjerne dem, slik de i Hurdalsplattformen har sagt de skal.

– Rødt reagerer kraftig på at Giske her hvitvasker et EU-direktiv som er alt annet enn ukontroversielt, og som tvert imot står i veien for å ta kontroll over krafta i Norge, slik Giske har tatt til orde for, sier Sneve Martinussen.

Onsdag sa Giske at Sp legger fokus på feil sted når de truer med å gå ut av regjeringen dersom energipakken blir vedtatt.

– Det Giske ikke sier er at dette EU-direktivet tvert imot betyr å gi EU enda mer makt over kraft i Norge og bryter tvert med Hurdalsplattformen, sier Sneve Martinussen.

Torsdag kveld innkalte Arbeiderpartiet (Ap) til stormøte med partiets viktigste organer.

Innkallingen til stormøtet kommer etter at statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland møtte Aps stortingsgruppe digitalt.

Senterpartiet (Sp) har truet med å gå fra regjeringen dersom EUs fjerde energipakke blir vedtatt.

Ap vil si ja til tre av fire direktiver i pakken. Sp mener pakken må sees som helhet og at å si ja til den er å si ja til alt. Det mener de vil gi EU for mye makt over norsk kraft og dessuten presse opp prisene på strøm i Norge.

Ap har sagt at de kun vil innføre tre av de fire direktivene.

VGs kommentator mener Sp har hisset seg opp uten grunn.

– Av de tre direktivene er det fornybardirektivet som først og fremst er en trussel for norsk industri. Norsk industri må betale for dyre opprinnelsesgarantier for å bevise at de bruker fornybar norsk vannkraft, noe de uansett gjør. Det reduserer konkurransekraften mot utlandet, og truer arbeidsplasser og verdiskaping, sier Sneve Martinussen.

Regjeringen har fått en av sine mest vanskelige interne saker på bordet. Det gjelder innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke i regjeringskonferanse.

Norge har mottatt press fra EU når det gjelder strømsamarbeidet og spesielt videreføringen av fornybardirektivet. EU sendte i april i fjor et oppsiktsvekkende brev der Norge fikk fem måneder på å ta en avgjørelse i innføringen av fornybardirektivet.

Regjeringen har skjøvet på beslutningen, ettersom det lenge har vært kjent at regjeringen er uenige om innføringen av pakken.

Read Entire Article