Nesten 600.000 nordmenn fikk uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger i 2024, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Begge er ytelser nordmenn får hvis de blir syke.
Det har aldri vært flere i Norge som får uføretrygd, og veksten tok seg opp i fjor etter en liten nedgang i 2023.
Det er dårlig nytt for Norge som har et skrikende behov for flere folk i arbeid framover med flere eldre, og færre yngre. Etter 2030 vil utgiftene øke raskere enn inntektene, ifølge regjeringen.
Foreslår løsning
Nå må Norge ta grep for å få flere vekk fra trygdeytelser og over i arbeid, mener Det internasjonale pengefondet (IMF). De har laget en rapport til Støre-regjeringen.
IMF ber Norge endre trygdesystemet med en reform. Målet er å gjøre det mer økonomisk fristende å jobbe framfor å motta trygd.
Samme anbefaling har kommet fra OECD tidligere, som mener blant annet den norske sykelønnsordningen er for raus.
Professorer tror flere kan jobbe
Økonomiprofessor Steinar Holder ved Universitetet i Oslo mener det er mulig å få flere til å jobbe.
– Bedre oppfølging, bruk av lønnstilskudd og egnede arbeidsmarkedstiltak kan bidra til å få flere i jobb, sier Holden.
Han peker på at når mange går på trygd eller AAP, får det offentlige store utgifter.
Samtidig understreker han at det er bra at Norge har et system som sikrer inntekten til alle som ikke kan jobbe.
I antall er det flest eldre som får trygd på grunn av sykdom, men over tid har flere unge enn ventet blitt uføretrygdet.
De vil være ute av arbeidslivet et helt yrkesliv sammenlignet med folk som blir uføre i 60-årene, og er et større problem for norsk økonomi, ifølge NTNU-professor Ragnar Torvik.
I Norge har vi et system som sikrer inntekten til de som ikke kan jobbe.
Foto: Gorm Kallestad / NTB– Ingenting er så skadelig for samfunnet og for den enkelte som når en under 30 år ramler ut av arbeidsstyrken og får uføretrygd. Det er veldig viktig at denne utviklingen bremses opp, forklarer Torvik.
Vil ikke kutte, men gi skattelette
I det politiske Norge ønsker samtlige partier at flest mulig skal få sjansen til å jobbe, men de fleste partiene bortsett fra Venstre vil ikke kutte i økonomisk hjelp til arbeidsfolk som blir rammet av sykdom.
Men flere partier ser på ordninger som kan gi større skattelette for folk i jobb framfor folk som mottar ulike trygdeytelser.
Støre-regjeringen vil teste ut en ordning der unge kan få skattefradrag på arbeidsinntekten sin.
Høyre vil derimot teste ut skattefradrag med én gang, og Høyre-leder Erna Solberg (H) har lovet at folk i jobb skal få en skattelette på 1000 kroner i måneden. Grepet skal gjøre det relativt mer lønnsomt å jobbe i forhold til å motta trygd.
Sjekk ut NRKs valgomat for å lære mer om de ulike partienes politikk på dette området.
Publisert 06.07.2025, kl. 16.53