Mens andre land senker rentene venter Norges Bank. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache peker på to årsaker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Sverige har kuttet renten to ganger, det samme har euroområdet og USAs sentralbank klinket til med et ekstra stort rentekutt denne uken.
Og det er ventet flere rentekutt. Svenske Riksbanken har varslet inntil tre kutt til før nyttår.
Her hjemme må lånekundene smøre seg med tålmodighet.
Torsdag holdt Norges Bank styringsrentenstyringsrentenStyringsrenten og forventningene til styringsrenten bestemmer i stor grad rentene mellom banker og hvilket rentenivå kundene i bankene får. uendret på 4,5 prosent som ventet, og varslet at første rentekutt trolig kommer i første kvartal neste år.
På det tidspunktet kan Riksbanken ha satt ned renten til sammen fem ganger, til 2,75 prosent, hvis planene om ytterligere tre rentekutt gjennomføres.
Peker på to årsaker
– Vi setter renten ut fra forholdene i norsk økonomi. Og selv om prisveksten har avtatt mye fra toppen er den fortsatt ikke tilbake på målet vårt, sier Bache til E24 etter rentebeslutningen torsdag.
– Og vi tror ikke den raske nedgangen i prisveksten vi har sett de siste månedene vil fortsette fremover, sier hun.
På det meste har prisveksten vært over syv prosent før den har bremset. I juni hadde den falt til 2,6 prosent, fortsatt over målet til Norges Bank på to prosent.
Bache trekker frem to forhold som Norges Bank tror vil bremse nedgangen i prisveksten.
– Det ene er kronesvekkelsen. Og kronen har også vært svakere enn det vi la til grunn i juni.
Kronekursen har svekket seg mye de siste årene. Svakere krone kan gi høyere priser på alt vi importerer, og gjør det vanskeligere for Norges Bank å få ned prisveksten.
– Det andre er at høy lønnsvekst, sammen med svak vekst i produktivitetenproduktivitetenEt lands produktivitet kan sees på som forholdet mellom hva som produseres og hva slags ressurser som legges inn produksjonen., gir fortsatt høy vekst i bedriftenes kostnader, sier Bache.
– Det vil bremse nedgangen fremover og kan bidra til at det tar noe lengre tid før prisveksten kommer ned til målet her, enn i andre land.
Norges Bank var tidligere ute enn mange andre sentralbanker med å sette opp rentene da prisveksten skjøt fart på vei ut av pandemien.
I september 2021 satt sentralbanken opp renten fra null, og økte den i hyppige sprang til 4,5 prosent i desember i fjor.
Nå skiller også Norges Bank seg ut. Renten settes senere ned enn andre steder.
Lavere svensk prisvekst
Bache sier at lønnsveksten i mange land er lavere og ser ut til å avta litt raskere enn her hjemme.
– Det er et forhold som kan bidra til at prisveksten kommer raskere ned. Og så har ikke alle andre land vært like påvirket av en svekkelse av valutakursen som det vi har.
Bache peker på nabolandet.
– Hvis vi ser til vårt naboland Sverige så har prisveksten der allerede kommet lenger ned enn her hjemme.
– Og de har også hatt en svakere utvikling i økonomien, sier hun.
Les også
Prisveksten i Sverige falt til 1,9 prosent i august
I Norges Banks prognoser er prisveksten så langt frem som i 2027 fortsatt på 2,4 prosent, som er høyere enn målet.
– Når vi setter renten må vi avveie ulike hensyn. Hensynet til å få prisveksten raskt tilbake til målet på den ene siden, men vi legger også vekt på sysselsettingen, sier Bache.
Hun sier at Norges Bank ønsker å få prisveksten ned uten for store kostnader i form av økt arbeidsledighet.
– Hadde vi bare vært opptatt av å få prisveksten raskt ned, ja da kunne vi satt renten raskere opp og hatt en høyere rente lenger enn det vi nå legger til grunn, når vi også legger vekt på sysselsetting.