Reiselivsaktør er glad for at ingen ble tatt av raset over Raumabanen

1 day ago 3


De fikk seg kanskje en magisk reise gjennom Romsdalen, akkurat slik reklamen lokker med, de som tok turisttoget på Raumabanen lørdag.

Men daglig leder i The Golden Train har sett for seg mange andre utfall av togturene lørdag. I ettertid har han tenkt mye på hva som ville ha skjedd dersom toget hadde blitt truffet av raset.

Jeg er lettet. Det kunne gått veldig mye verre, sier Trond Espen Berg.

Lørdag kjørte turisttoget to turer. Det vil si at de passerte raspunktet fire ganger i løpet av dagen.

I verste fall kunne det gått galt både med mennesker og materiell. Det gikk heldigvis veldig bra, sier Berg.

Trond Espen Berg står foran turisttoget som nå står stille på Åndalsnes stasjon.

Daglig leder i The Golden Train, Trond Espen Berg, priser seg lykkelig for at toget ikke ble tatt av raset ved Verma lørdag.

Foto: Remi Sagen / NRK

Frykter nye skred

For selv om raset lørdag ødela alt på sin vei der det dundret mange hundre meter ned fjellsiden så ble ingen tatt av raset. Nå er leder for geoteknisk seksjon i Bane Nor, Kjetil Brattlien, opptatt av at restene av raset heller ikke skal gjøre skade.

Oppe i rassåret ligger det fortsatt løsmasser og store steinblokker.

– Ting er blitt ommøblert oppe i fjellsiden der. Når det kommer regn kan det sette seg i bevegelse igjen. Det er noe vi frykter, sier han.

Kjetil Brattlien

ARKIVBILDE: Kjetil Brattlien er leder for geoteknisk seksjon i Bare Nor.

Foto: Mathias Moene Rød / NRK

Derfor har Bane Nor allerede et fjellsikringslag på plass i området som vurderer hva som skal sikres, og hva som skal tas ned, for å ivareta sikkerheten til alle som skal jobbe der, og infrastrukturen.

en bro over en elv og bak ser man rasområdet.

Raset løsnet mange hundre meter over jernbanen.

Foto: Remi Sagen / NRK

Arbeidet vil ta tid, og banen blir derfor stengt ut august.

Banen er borte på to strekninger, det er bratt og vanskelig terreng, så det er ikke bare bare å bygge det opp igjen, sier Brattlien.

Jobber for å få opp alternativ togrute

Mandag var det mange cruiseturister på besøk på Åndalsnes. Flere av de skulle gjerne ha tatt en togtur.

– Vi hadde planlagt å ta The Golden Train, men det kunne vi ikke. Derfor tar vi gondolen og en fjelltur i stedet, sier Lorenzo som er på besøk på Åndalsnes mandag.

En gruppe mennesker som går på en bro med et cruiseskip i bakgrunnen

De italienske cruiseturistene Lorenzo, Claudia og Lucia hadde planlagt å ta turisttoget. De måtte endre planene sine etter raset i helga.

Foto: Remi Sagen / NRK

For turisttoget står stille på stasjonen. Selv om reiselivsaktøren priser seg lykkelig for at konsekvensen av raset «kun» ble at banen er stengt, er det dårlige nyheter for selskapet.

Daglig leder for turisttoget, Trond Espen Berg, sier at de nå vil slite med å dekke kostnadene sine, og at de derfor håper å få i gang en alternativ togtur i samarbeid med Bane Nor. Han sier at togstrekningen tilsynelatende er operativ fra Åndalsnes og opp til rasstedet ved Verma, og håper det kan bli mulig å frakte turister på denne delen av strekningen.

– I teorien, hvis vi får klarsignal for det, så kan vi koble på et lokomotiv i hver ende av togsettet og kjøre ned igjen uten å snu, sier Berg.

et tog på jernbanesporene

Raset var langt og gikk over to linjer på jernbanen, europavegen og en mindre veg.

Foto: Remi Sagen / NRK

Publisert 21.07.2025, kl. 20.52 Oppdatert 21.07.2025, kl. 20.54

Read Entire Article