– Det var helt grusomt, sier hundeeier Pia Camilla Eftedal til VG.
For kun noen dager siden var den tre år gamle border collien hennes, Jessi, i topp form. Hun var glad i å bade, og tok seg gjerne en dukkert når de var på tur.
Som i resten av landet stekte solen i Larvik på søndag.
– Det har vært knallvær en lengre periode nå. Jeg hadde vært på jobb, og fristet familien med et kort kveldsbad i Farris. Det var helt nydelig vann, og alle koste seg, både folk og dyr.
Østlands-Posten omtalte saken først.
– Etter badingen virket alt normalt. Det er båndtvang, så hundene gikk i bånd. Og da vi kom til bilen, tenkte vi ikke noe over det. De virket helt fine.
Etter omtrent fem minutter i bilen forsto Eftedal at noe var galt:
Jessi begynte å pese og kastet opp to ganger, forteller hun.
– Da vi kom hjem åpnet jeg bakluken, og så at Jessi prøver å reise seg, men kroppen samarbeidet ikke, og jeg skjønte at det var akutt, legger hun til.
Hastet til veterinær
Den nærmeste veterinæren som var åpen var Tønsberg dyreklinikk. Eftedal satte seg umiddelbart i bilen dit.
Veterinæren i Tønsberg mener symptomene til Jessi kan skyldes alger
i vannet. Det er også typisk at algeoppblomstring skjer som følge av varmt vær.– Sykdomshistorien og presentasjonen av hunden er forenlig med blåalgeforgiftning, som vi ser hver sommer som er varm, sier en veterinær ved Tønsberg dyreklinikk til VG. Hun ønsker ikke å bli sitert ved navn.
– Det som er hovedsaken er når ferskvannssjøer blir stillestående og oppvarmet. Da kan de få en voldsom algeoppblomstring.
Veterinæren forklarer at de ikke kan teste direkte for den type forgiftning, men at de har utelukket andre årsaker til symptomene på Jessi.
Konstituert kommunalsjef for eiendom og teknisk drift i Larvik, Jan Olav Vagle, avviser imidlertid det og sier til Østlands-Posten at de har tatt prøver av vannet som viser at Farris er helt trygt.
– Det stemmer at man ofte får en oppblomstring av alger når vanntemperaturen øker, sånn som man ser i Åsrumvannet av og til. Men vi har daglige runder med båt i Farris, og har ikke funnet noen tegn til blågrønnalgene, sier han til avisen.
Også etter at Jessi døde har de vært i området og ikke funnet noen farlige alger, sier han.
– Det er tungt
Til slutt måtte de la Jessi slippe hos veterinæren.
– Veterinærene gjorde alt de kunne. Til slutt kom de og sa at dette er veldig kritisk og at symptomene tyder på cyanobakterie. De ga henne smertestillende, og prøvde alt, men etter en stund sa de at det ikke var noe mer de kunne gjøre, forklarer Eftedal.
– Hvordan har du det nå?
– Det er tungt og jeg savner henne veldig, sier eieren tydelig berørt.
Hun kommer til å være ekstra nøye med bading for den andre hunden videre.
– Jeg er veldig forsiktig nå. Hadde jeg visst at det kunne gå så galt, så hadde jeg gjort ting annerledes.
Sjekk ut da en hun ble angrepet av en pytonslange: