Kortversjonen
- Regjeringens harde retorikk om å «knuse gjengene» skaper forventninger politiet ikke kan oppfylle, advarer politiets fagforening.
- Bergen og omegn har bare 0,76 politifolk per tusen innbyggere, langt under nasjonalt mål, ifølge deres statistikk.
- Regjeringens lovede milliarder til politiets grunnbemanning viser seg å være langt mindre i nye midler.
- Høyre-leder Erna Solberg kritiserer prioriteringen av distriktskontor for politiet over flere folk i byene.
– Det er krise, sier nestleder Olve Ekeli Nystuen i Politiets Fellesforbund Vest
.Han fyrer løs under møtet med Høyre-leder Erna Solberg på det litt slitne fagforeningskontoret på Bergen sentrum politistasjon.
Ungdomskriminaliteten øker – og en rekke politikere har den siste tiden overbydd hverandre retorisk for å skryte over hvor tøffe de er mot kriminelle.
- Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varslet i VG at han vil «knuse gjengene».
- Hadia Tajik (Ap) og Tonje Brenna (Ap) sa seg ikke fornøyd med å bare «knuse» dem, de skulle «brekke ryggen» på de kriminelle organisasjonene.
– Det skaper noen forventninger blant folk, som politiet ikke klarer å levere på. Det kan skade folks tillit til politiet, sier Nystuen.
Nystuen har tatt med seg bekymringsfulle tall fra Norges nest største by, som viser hvor få politifolk som står i frontlinjen mot kriminaliteten:
I Bergen, Askøy og Øygarden var det ved årsskiftet 361.853 innbyggere. Midt i september var det 276 politifolk i politiets såkalte geografiske driftsenhet, som dekker det området spesifikt.
- Det vil si: 0,76 politifolk per tusen innbyggere.
– Det er veldig lite for å være Norges nest største by, sier Høyre-leder Erna Solberg i møte med fagforeningen.
Det nasjonale målet som ble nådd under Solberg-regjeringen var to politifolk per tusen innbyggere.
Nå ligger Vest politidistrikt helt i bunnen nasjonalt, med 1,51 politifolk per tusen innbyggere
.Politiledelsen mener det blir feil å bare se på beredskapen i Bergen slik. Se deres svar lenger nede.
Nystuen opplyser at Stor-Bergen
har mistet 42 politistillinger siden 2018, da de hadde 318 ansatte, noe som ifølge ham kunne fylt to operative politibiler døgnet rundt eller en hel politistasjon.Samtidig er det ansatt fem nye politifolk som veksler på å være regjeringens nye politikontor i Vaksdal. Kontoret er åpent fem timer, to dager i uken
og ligger under en times kjøretur fra Bergen sentrum.Fagforeningstoppen er dypt skuffet over detaljene i statsbudsjettet:
- Regjeringen lovet 2,4 milliarder til politiets grunnbemanning
- Men 1,8 milliarder av disse var allerede gitt i revidert nasjonalbudsjett.
- Det betyr at det i realiteten bare var 600 millioner kroner i friske midler .
– Det er ekstra dårlig stemning nå. Det er som om noen hadde kjøpt billige boksershorts i julegave, og så pakket det inn i gavepapir fra Louis Vitton. Dette vil ikke gi noen flere politifolk på gaten i Bergen, sier Nystuen.
REGN, REGN: Bergen svikter ikke på værfronten når Erna Solberg kommer «hem». Foto: Eirik Røsvik / VG
Solberg kritiserer regjeringen for å tvinge politiet til å prioritere kontor i distriktene, istedenfor å la politimestrene selv bestemme hvor pengene best brukes.
Etter at Jonas Gahr Støre (Ap) ble statsminister har det blitt 266 færre politifolk i politidistriktene.
– De pengene som ble tildelt i det reviderte statsbudsjettet har i tillegg stort sett gått til å dekke underbudsjettert lønns-, pensjon- og IKT-kostnader, legger Solberg til.
Kritiserer politikontor
Politikontoret i Vaksdal er et av fire distrikts-politikontor
regjeringen har åpnet den siste måneden. De nyansatte politibetjentene i Vaksdal har oppmøtested i Osterøy, over førti minutter unna, ifølge politiet.Sp-ordfører Hege Eide Vik i Vaksdal kommune sa til NRK at det var positivt med mer politi-tilstedeværelse i kommunen da deres nye kontor åpnet.
Samtidig kuttes det i forebygging en rekke steder
, mens ungdomskriminaliteten øker.– Jeg har ikke hørt noen juble over politikontor i Vaksdal eller andre steder, kanskje noen Sp-ordførere. Det folk trenger er politifolk på gaten, sier Solberg.
– Disse kontorene har åpningstid to ganger i uken. Det er ikke dette som stopper kriminaliteten, sier Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth.
Solberg lover at Høyre vil gi mer penger til politiet i alternativt budsjett
, men vil ikke si hvor mye.I partiprogrammet gjentar Høyre målet om to politifolk per tusen innbyggere. De skal også avklare om de vil gjenta valgkampløftet om at to av tre nye stillinger i politiet skal være politiutdannede.
– Løftet har ikke blitt mindre aktuelt nå enn da vi sist stilte til valg, sier Solberg.
– Blir ikke riktig
Politiet bekrefter tallene VG presenterer, men sier at ansatte i fellesenheter bidrar til beredskapen i Bergen.
Totalt er det snakk om 376 politifolk i slike enheter. Politiet sier at de ikke vil si hvor mange operative ressurser de har, for ikke å avsløre sine kapasiteter.
– Vi understreker imidlertid at det i utgangspunktet ikke blir riktig å vurdere politidekningen lokalt med utgangspunkt i antall ansatte i GDEen
fordi vi har en rekke fellesenheter med mannskap med IP-godkjenning , og i tillegg UP-patruljer , som også inngår i beredskapen, skriver visepolitimester Ane Kvaal i en e-post til VG.Kvaal mener at politidistriktet må sees under ett, fordi patruljer fra de ulike geografiske driftsområdene kan brukes på tvers av distriktsgrensene.
– Det er operasjonssentralen som til enhver tid styrer ressursene dit det er størst behov for dem, uavhengig av hvilken enheter de tilhører, skriver hun.
– Har prioritert politiet
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener at Høyre detaljstyrte politiet med sitt mål om to politifolk per tusen innbyggere – og etterlot ubetalte regninger, som Ap/Sp-regjeringen nå må betale.
– Etter to år med høy inflasjon og kostnadsøkning på grunn av krigen i Ukraina, så har jeg forståelse for at hverdagen er tøff for mange som jobber i politiet, sier Mehl.
– Samtidig har Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering prioritert politiet i hvert eneste budsjett. Satsingene i gjengpakke 1 og 2 mangler sidestykke. Det vil styrke politiets mulighet til å opprettholde aktivitet og jobbe mer mot kriminalitet, sier hun.
Hun sier at IT-kostnader sentralt har fått konsekvenser for politibemanningen.
– Vi må rydde opp etter Høyres sentralisering og detaljstyring. Vi har dekket inn kostnader med friske midler, som Høyre overlot til politidistriktene å betale selv. Vi gir politiet milliardøkning i grunnfinansiering, slik at de kan dekke regninger, finansiere teknologiutvikling og holde politifolk i jobb, sier hun.
I dag er det 2,03 politifolk per tusen innbyggere. Tallet politifolk har falt under Støre-regjeringen, men det er flere ansatte totalt – når sivilt ansatte inkluderes.
Mehl peker på at prisveksten har rammet politiet, og at de må ha en balanse mellom å skaffe flest mulig politifolk, uten å detaljstyre politiet.
– Politiet sier selv at de ønsker å kunne ansette sivile der det er riktig, som for eksempel teknologer og ingeniører. Deres kompetanse er nødvendig i arbeidet mot digitale bedragerier og overgrep, sier hun.
– Hva er poenget med et politikontor som har begrenset åpningstid to dager i uken og hvor politifolkene har oppmøtested 45 minutter unna?
– Solbergs historiefortelling er helt misvisende. Der vi har etablert nye politistasjoner, har det kommet hele regionen til gode. Det styrker beredskapen. I Vaksdal har de en gjennomfartsvei som er rasutsatt og kontoret er ønsket, sier Mehl.
– Hvis Solberg tror det er 20 nye politistasjoner som velter politibudsjettet, så må hun lese seg mer opp. Dette er en mikroskopisk del av det store budsjettet og politistasjonene er veldig viktige der de har kommet, sier hun.