Raser mot nytt EU-system: – Som en karusell

1 month ago 21


Stian Sørlie (42) er drittlei EU og mener at politikerne må ta grep. Om det ikke skjer, ser ikke gründeren annet valg enn å slutte å selge drivstoff.

Bedriftseier Stian Sørlie føler at han drukner i papirer som skal leveres til myndighetene. Foto: Camilla Smistad Tofterå

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Vil EU og den norske stat egentlig ikke ha små, norske bedrifter? spør tidligere racerfører Stian Sørlie overfor E24.

Han driver nå med blant annet import og salg av drivstoff til motorsport, og reagerer kraftig på byråkratiet han mener at han står overfor.

Det som plager han mest er det relativt ferske klimakvotesystemet ETS2, som er underlagt EUs klimamål og EØS-avlatenEØS-avlatenEØS-avtalen gir norsk næringsliv og nordmenn  de samme rettighetene og pliktene som næringsliv og borgere i andre EØS-land, når det blant annet gjelder handel med varer, investeringer, bank- og forsikring, kjøp og salg av tjenester, og rett til å ta arbeid, studere og bo i EØS-land.:

  • ETS2 omfatter i hovedsak utslipp fra forbrenning i veitransport, oppvarming, bygg og anlegg, samt deler av industrien.
  • For 2024 må brenselsoperatørerbrenselsoperatørerEnhver fysisk eller juridisk person som tilgjengeliggjør brensel for forbruk, med unntak av sluttforbrukeren. rapportere historiske utslipp, og deretter levere årlige utslippsrapporter.
  • Fra 2027 må operatører som Sørlie kjøpe kvoter tilsvarende CO₂-utslippet deres produkter genererer.

– ETS2 skal være et verktøy for å oppnå rask reduksjon av CO₂-utslipp i sektorer i EU hvor det har vist seg å være vanskelig. Målet er å redusere utslipp i de inkluderte sektorene med 42 prosent innen 2030 42 prosent innen 2030Sammenlignet med utslippsnivået i 2005. , forteller seniorrådgiver Oskar Aalde i Miljødirektoratet til E24.

– Er dette måten vi skal redde verden på, tror jeg at vi kan gi opp med en gang, mener Sørlie.

Det grønne skiftet

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) hevder at dagens kvotesystem, som har vært i EU i 20 år, har kuttet utslipp på en effektiv måte. Han forteller til E24 at nye ETS2 skal være med på å legge grunnlaget for videre omstilling.

– ETS2 er det samme systemet som vi kjenner fra dagens kvotesystem, sier Bjelland Eriksen, som mener at ETS2 er godt tilpasset norske forhold:

– Istedenfor at vi skal gjøre ting helt selv, er vi en del av et større system.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). Foto: Adrian Nielsen / E24

Ifølge Bjelland Eriksen har spesielt skipsfarten vært opptatt av å bli en del av ETS2, i ønske om å konkurrere på like vilkår med andre land.

Han mener også at systemet vil styrke bedriftenes incentiv til omstilling.

– Hvordan skal vi få til dette?

Slik som ting er nå, vil Sørlie slutte å selge drivstoff fra og med 2027:

– Hvordan skal vi som små aktører få til dette? Prisene på klimakvotene vil hoppe opp og ned som en karusell, og hva om en stor aktør som Esso kjøper alt? Skal de liksom få monopol? spør Sørli.

Transportnæringen er blant dem som må forholde seg til kvotekjøp i ETS2 fra og med 2027. Foto: Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTB

I tillegg reagerer gründeren på skjemaenes utforming:

– Dette er utrolig vanskelig i seg selv, og da hjelper det ikke med skjemaer på engelsk som er skrevet i Brussel på en svært teknisk måtte.

Les på E24+

Ekspertene: Her ville vi investert 100.000 kroner nå

Bjelland Eriksen sier derimot at bedrifter har vist at man klarer å bruke kvotesystem, uavhengig av om man er liten eller stor.

– Dette trenger ikke å gå på bekostning av de små, sier ministeren.

Aalde i Miljødirektoratet påpeker at de nye pliktene innføres stegvis, slik at myndighetene og operatører får tid til å bli kjent med regelverket.

Frp: – Veldig bekymret

På Sørlies side står Erlend Wiborg (Frp). Ifølge ham har Norge aldri reservert seg mot det han beskriver som unødvendige EU-regler.

– Jeg er veldig bekymret, spesielt for små og mellomstore bedrifter som lider under et altfor stort skjemaveldeskjemaveldeSterkt utbygget byråkrati (med tanke på den mengde skjemaer som det fører med seg og som skal fylles ut). i Norge. Dette gjelder EU-krav, men også byråkrati som dagens regjering og stortingsflertallet er ansvarlige for, sier Wiborg til E24.

– Vi må legge til rette så små og mellomstore bedrifter faktisk kan skape verdier og arbeidsplasser, ikke bruke tiden sin på unødvendige skjemaer.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp). Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB

Klima- og miljøminister Bjelland Eriksen er klar på at han forstår bedriftseier Sørlies frustrasjon.

– Vi må være ærlige og si at der har vært regelverk som har vært unødvendig kompliserte, og jeg er veldig glad for at der er signaler fra EU-kommisjonen om at man vil forenkle. Skjemaer og rapportering er ikke et mål i seg selv, sier politikeren.

Han legger til at mange bedrifter nok har erfart at denne typen regelverk er vanskelig til å begynne med, men at prosessen blir enklere etter hvert.

– Jeg mener at vi har gjort det enklere for bedrifter, med mål om dette i Hurdalsplattformen. Vi har også gjort det enklere å få støtte til grønne prosjekter.

Les på E24+

Cecilie (32) nektet å la angsten hindre karrieren

– Effektiv ressursbruk

Sørlie presiserer at bedriften trenger stabilitet, og håper at de i fremtiden slipper å registrere det samme drivstoffet flere ganger, med registrering hos Tollvesenet, samt rapportering til skattevesenet og Miljødirektoratet.

Sistnevnte viser også medfølelse overfor små bedrifter som opplever det som en byrde å sette seg inn i ETS2, og sier at de jobber kontinuerlig med å gjøre byrden så liten som mulig.

Miljødirektoratet forklarer at reglene er like for alle deltagerland, og at det derfor er lite rom for Norge til å tilpasse rapporteringene.

– Vi har valgt å bruke EUs egen rapporteringsportal for å sørge for at vi følger en harmonisert praksis. Dette bidrar også til effektiv ressursbruk i forvaltningen, sier Aalde.

Oskar Aalde, seniorrådgiver i Miljødirektoratet ved seksjon for utslippsregnskap og metode. Foto: Privat

Miljødirektoratet forventer også at rapporteringen blir relativt enkel når operatørene først får godkjent en overvåkningsplanovervåkningsplanOvervåkingsplanen beskriver hvordan operatøren vil overvåke og rapportere CO2-utslipp fra sitt brensel. Rapporteringsskjemaet i ETS2 henter mye data fra overvåkingsplanen. .

– Det er også en rekke forenklinger i kravene for de mindre aktørene, legger Aalde til.

Dyrere drivstoff?

Frp-politiker Wiborg hevder at økt skjemavelde og kvotekjøp vil føre til økte kostnader, som han igjen tror at vil føre til høyere priser på drivstoff.

Bjelland Eriksen svarer at de må være ærlige på at omstilling har en pris, men legger til at kostnaden av å ikke omstille er mye høyere.

– Det er allerede CO₂-avgift på mye av drivstoffet, så det blir ikke nødvendigvis dyrere på grunn av kvoteplikten. Vi jobber for at dette blir administrativt så billig som mulig, så det ikke går utover forbrukeren, sier Bjelland Eriksen.

Er du for eller imot klimakvotene i ETS2?

Read Entire Article