Prisveksten i USA steg til 2,6 prosent

1 week ago 7


Prisveksten tikket opp i oktober som ventet.

Klær på utstilling i en Target-butikk i Dickson City i delstaten Pennsylvania. Foto: Ted Shaffrey / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres...

Prisveksten i USA, målt ved konsumprisindeksen, endte på 2,6 prosent i oktober, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det var opp fra 2,4 prosent måneden før.

Kjerneinflasjonen som den amerikanske sentralbanken følger mest med på kom inn på 3,3 prosent, det samme som måneden før.

Ifølge Bloomberg ventet økonomene at prisveksten hadde økt til 2,6 prosent, og at kjerneinflasjonen hadde holdt seg uendret.

Energiprisene har falt det siste året og bidratt til å dempe prisveksten, mens oppgang i matpriser trekker i motsatt retning, går frem av pressemeldingen fra arbeidsdepartementet.

– Klar risiko for færre kutt

– Dette føyer seg inn i rekken av tall som er litt på oversiden, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea til E24.

Han mener inflasjonstallene kan sees på som en forlengelse av en trend som har begynt å bli merkbar: at nedgangen i inflasjonen har stoppet litt opp.

– Hvis du ganger månedsveksten på 0,3 prosent med 12, så kommer du jo nærmere 4 prosent enn inflasjonsmålet på 2 prosent.

Dagens prisvekst tall bidrar til Nordeas syn om at Fed ikke kommer til å sette ned renten så mye som de har sagt, ifølge sjeføkonomen.

– Hovedsakelig fordi det går bedre enn ventet i amerikansk økonomi. Det har vi fått flere bevis på gjennom høsten. Med Trump på vingen er det også en klar risiko færre kutt fra Fed enn tidligere signalisert, sier Olsen.

Prisveksten mye ned

Prisveksten i USA har bremset mye fra skyhøye nivåer. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har svart med å sette ned renten.

Først med et stort rentekutt på 0,5 prosentpoeng i september og deretter et vanlig kutt på 0,25 prosentpoeng forrige uke.

Veien videre for renten vil avhenge av blant annet inflasjonen. Men med lavere prisvekst har fokuset skiftet over mot arbeidsmarkedet i større grad.

Målet til sentralbanken er todelt – prisvekst på rundt to prosent og maksimal sysselsetting.

Renteforventningene har økt markant den siste måneden, og det har vært usikkerhet om det blir to rentekutt i USA før året er omme, slik Federal Reserve tidligere har antydet.

Etter at Donald Trump gikk av med seieren har rentene i USA tatt enda et steg opp, mens markedene forbereder seg på Trumps politikk.

Tirsdag denne uken steg den amerikanske «tiåringen»den amerikanske «tiåringen»renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner. Kalles ofte "verdens viktigste rente" fordi den påvirker renter og finansmarkeder over hele verden. videre, og onsdag formiddag har den stabilisert seg på et nivå rundt 4,42 prosent.

Handelsbanken peker på at rentemarkedet nå priser inn rundt to rentekutt i USA frem mot sommeren, mot omtrent fire kutt i starten av forrige uke.

Read Entire Article