Usikker på om avtalen vil vare: – Partiet er ikke over

3 hours ago 4


USA og Kina er enige om tollkutt, men forsker mener det fortsatt er et «kaos uten like» over Atlanteren.

 Donald Trump presenterte gjengjeldelsestoll mot alle verdens land 2. april. Rundt 40 dager senere er det meste over 10 prosent utsatt. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Handelskrigen mellom USA og Kina har delvis blitt satt på pause.

De ekstreme tollsatsene på kinesiske varer er nå redusert til 30 prosent på varer fra USA, fra tidligere 145 prosent. Kina har redusert tollsatsene til 10 prosent.

I første omgang er reduksjonen planlagt å vare 90 dager. Storebrand-forvalter Olav Chen tror ikke kampen mellom stormaktene er over.

– Hvis du bruker sjakkterminologi, så ble det en remis her i første parti. Men partiet er ikke over, sier han.

Chen tror USA har de beste brikkene på kort sikt, og understreker at Kina eksporterer mer til USA enn motsatt.

– Fra et rent toll-ståsted alene og det brede virkemiddelet som Trump liker å bruke, vil det ramme kinesisk eksport hardest. Mens amerikanske husholdninger og bedrifter må ta regningen i USA.

– Hadde det vært lynsjakk, så hadde kanskje USA hatt de beste brikkene. Men på lang sikt, hvis du spiller et ordentlig parti uten tidsbegrensning, så er det Kina som har de beste brikkene. De jobber med tiden på sin side, sier han.

Nupi-forsker Arne Melchior sier at handelen mellom USA og Kina vil bli redusert også med de nye satsene, men ikke eliminert.

– Samtidig består jo usikkerheten. I tillegg til virkningen av toll så er det et kaos uten like i amerikansk politikk. Det påvirker investeringsbeslutninger og beslutninger om kjøp og salg. Men dagens nyhet er viktig, og vil kunne gjøre at handelen mellom USA og Kina fortsetter, sier han.

– Trekker de mest radikale forslagene

Blant de store spørsmålene er hva som vil skje når de 90 dagene er over. Melchior mener det er vanskelig å spekulere i om avtalen vil bli forlenget.

– Trump ser ut til å moderere seg litt, men det er vanskelig å si hva som vil skje videre. Frakoblingen fra Kina vil være dramatisk økonomisk for USA og skaper kraftige reaksjoner fra næringsliv og forbrukere. Men dette tyder på at Trump trekker seg fra de mest radikale forslagene sine, sier han.

– Hva skal til for at USA og Kina blir varig enige, er det tenkelig?

– Det gjenstår å se. Kina har økt fra tre til 18 prosent av verdens industrivareeksport på bare tyve år, mens USAs andel har falt. I USA mener de dette delvis skyldes handelsjuks. For dem er Kinas fremvekst i verdensøkonomien en utfordring. Hvis man kan komme til enighet om tiltak som demper Kinas eksportvekst så kan det bidra til å løse dette. Men det vil ikke være populært i Kina.

– Hvem har størst utholdenhet?

– Kina har et langsiktig perspektiv på dette, og vil nok ikke gi seg så lett. Det vil jo komme reaksjoner på en veldig restriktiv politikk i USA, så jeg tror ikke dette er en krig USA lett kan vinne.

Tror på børsoppgang

På kort sikt venter Chen i Storebrand at det vil komme flere positive nyheter om handel. Han nevner blant annet mulige handelsavtaler med Japan og Sør-Korea.

– En ordentlig handelsavtale mellom USA og andre, for eksempel Japan, kommer trolig til å ta flere år, men han kommer til å ha en veldig overfladisk «deal» som han kommer til å selge inn til markedene og publikum hjemme.

Markedene følger også nøye med på løpende tall som kan si noe om konsekvensene av tollsatsene.

– Vi er fortsatt litt i limbo, sier Chen.

På den ene siden har sentiment-data kommet ned, men «harde data» som «non farm payrolls» og prisvekst har vært bedre enn ventet, ifølge Chen.

– Så det kommer til å ta tid før dette slår gjennom. Mye av grunnen til at økonomien og «harde data» har holdt seg så bra er også såkalt «front-loading» av bedrifter, det vil si lagerbygging og import før tollsatsene slår inn. Jeg utelukker fortsatt ikke at data kan komme mye lenger ned. Jeg likevel vil si at resesjonsrisikoen har avtatt noe på denne dealen og 90 dagers utsettelsen.

Kortsiktig sier Chen at de er overvekt på norske og svenske aksjer, samt aksjer i såkalte fremvoksende økonomier. Allokeringsgruppen kjøpte aksjer under korreksjonen i april

– Grunnen til at vi er litt nøytrale og normalvekt i globale aksjer er at vi er veldig usikre på dollaren. Vi kan ikke valuta-hedgevaluta-hedgevalutasikre globale aksjer der amerikanske utgjør 70 prosent, sier han.

Chen understreker også at nyhetene er positive og bedre enn ventet da forventningene lå på at tollsatsene «bare» skulle kuttes til 50–60 prosent.

– Så får vi se hva Trump sier når han våkner på Truth Social.

Read Entire Article