Pokémon for alle penga

3 months ago 71


Trodde du at Pokémon var gårsdagens nyhet, eller rettere sagt 90-tallets? Vel, så feil kan man ta. For Pokémon-kort og tilhørende duppedingser selger så det griner.

Bare spør Andreas Vangbo (32) og Kevin Viken (29).

I fjor omsatte bedriften deres Cardcenter AS for 11,4 millioner kroner, opp fra 2,8 millioner året før. I år håper de å omsette for 20 millioner. Sjappa går så bra at de har ansatt Kristoffer Gulheim (26).

Andreas samlet på de fargerike kortene med fantasikarakterer, hvorav Pikachu er den mest kjente, da han var liten.

– Jeg begynte å samle igjen da jeg fikk «voksenpenger.» Det var nostalgi, og nå kunne jeg kjøpe kortene jeg drømte om, sier han.

Hvorfor er det hype rundt Pokémon? Se denne vidoen:

Gull eller gråstein?

På mange loft og forlatte barnerom ligger det trolig Pokémon-kort og samler støv. Noen av dem kan være verdt en god slump penger. Det avhenger ikke bare av hvor sjeldent kortet er, men også av kvaliteten. At det ikke er slitt og fullt av riper.

eBay og Pricecharting kan du sjekke om kortene dine er verdt noe.

– Det er vanskelig å anslå kvaliteten og vite om man sitter på et verdifullt kort. Kvalitet er alfa og omega. Noen kan sitte på ville saker som de har på loftet. Vi solgte for eksempel en samling for en kunde som var verdt 100 000 kroner, sier Andreas.

ETTERSPURT: Dette Charizard-kortet fra 1999 er ett av de mest populære, og kort av denne kvaliteten kan være verdt rundt 20 000 kroner. Foto: Gisle Oddstad / VG

Derfor sendes kortene gjerne til USA hvor de gjennomgås nøye for deretter å få en gradering. Er kortet i perfekt stand, kan det være verdt mange tusen mens det er tilnærmet verdiløst hvis det er slitt og godt brukt med tynne hjørner.

Det dyreste kortet Kevin og Andreas har solgt på kommisjon, gikk for 37.000 kroner. Det var av Pokémon-figuren Pikachu og inspirert av Edvard Munchs «Skrik.» Kortet, som ble utgitt i forbindelse med Munch-utstilling i Tokyo i 2018, var kjøpt av en samler for noen tusenlapper og ble altså solgt for 37 000.

Cardcenter tar vanligvis mellom 10 og 30 prosent i kommisjon.

VERDIFULLT: Dette kortet, her avbildet på en mobil, solgte Cardcenter for en kunde for den nette sum av 37 000 kroner. Foto: Gisle Oddstad / VG

Det er også mange falske kort i omløp, advarer de to. Særlig hvis man kjøper via nettet.

– Gjør research før du handler, sier Andreas som anslår at det årlig omsettes Pokémon-kort for 300–400 millioner kroner i Norge.

– Kan markedet kollapse?

– Så lenge barna samler, vil de også samle om 20 år. Dette er noe nostalgisk som man kommer tilbake til 15–20 år senere. Det er moderne kunst som mange henger på veggen, mener Andreas. Hans egen samling, som er verdt flere hundre tusen kroner står utstilt – og godt innelåst – i butikken som selvsagt har alarm.

Men Pokémon-kort er ikke bare samlerobjekter. Det er et brettspill som spilles av to personer. Man kan også ha turneringer hvor de beste spiller mot hverandre.

I tillegg kommer selvsagt Pokémon dataspill, tegneserier og filmer. Og Pokémon Go hvor du jakter karakterene utendørs med mobilen.

Både Andreas og makker Kevin har sagt opp sine tidligere jobber for å satse alt på bedriften. Enn så lenge har de reinvestert alt. I fjor satt de igjen med 683 000 kroner etter skatt.

TRIO: Fra v. Kristoffer Gulheim, Kevin Viken og Andreas Vangbo utenfor butikken i Ski som åpnet i 2021. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Vi tok ikke ut lønn før i år, sier Andreas som har en avbrutt elektrikerutdanning og flere selgerjobber bak seg.

– Jeg har alltid drømt om å starte noe eget, sier han. Kevin har heller ingen formell utdanning. Han begynte på økonomi og markedsføring i Oslo, men sluttet.

– Kall meg gjerne en drop-out. Jeg var ikke motivert til å sitte på skolebenken, men det ordnet seg til slutt, smiler Kevin.

Vil ha flere butikker

Nå ønsker de å åpne flere butikker i Norge. Mulige aktuelle steder er Østfold, Sandefjord, Kristiansand, Ålesund og Trondheim.

Pokémon så dagens lys i Japan i 1996 før det spredte seg til Europa og USA et par år senere.

– Det tok verden med storm. Det var veldig populært til og med 2003, så dabbet det litt av til begynnelsen av 2012. Pokémon Go kom i 2016, men det var under coronaen at det virkelig blomstret. Da brukte ikke folk penger og kunne nå kjøpe barndomsdrømmen, sier Andreas.

Den største kundegruppen, forteller han, er mellom 25 og 35. Men barn og unge strømmer også til butikken som holder til gågaten i Ski, en 11 minutters togtur – såfremt toget går – utenfor Oslo.

– Spiller nesten daglig

FAST KUNDE: Kevin Thoresen har samlet på kortene siden han var seks år gammel bortsett fra 10 års opphold i ungdommen. Han forteller at det fort går en tusenlapp når han handler nye kort. Foto: Gisle Oddstad / VG

En av dem som stikker innom butikken denne formiddagen, er Kevin Thoresen (32) fra Mysen. Han har kjørt en time for å komme hit.

– Jeg tar gjerne turen. Det er hyggelige folk og bra utvalg, sier Kevin som er kommet for å kjøpe Pokémon-kort. Kort ble det. Og spillematter. Handleturen kom på 1125 kroner.

– Det er en unik butikk. Jeg har vært her i hvert fall 10 ganger, sier Kevin som synes det er noe eget å kunne ta og føle på kortene i stedet for å kjøpe dem på nett som Cardcenter også tilbyr. Det hele begynte med nettsalg og det er også her de selger mest – 70 prosent.

– Jeg spiller nesten daglig med samboeren. Så fort barna er lagt, kommer spillebrettet frem, forteller tobarnsfar Kevin. Han synes det er fint å komme litt bort fra teknologi og data og spille fysisk sammen med andre mennesker.

SETTER MORMOR HØYEST: Selv om Kevin Thoresen elsker Pokémon, er det mormor som troner over Snorlax på armen hans. Foto: Gisle Oddstad / VG

Både Østlandets Blad og Finansavisen har tidligere skrevet om Cardcenter.

Read Entire Article