Petter Olsens gjeldsknipe: Har inngått avtale om å selge seg ut av sitt eget selskap

3 weeks ago 9


Milliardærens kontroll over familieselskapet kan havne i barnas hender.

 Milliardær Petter Olsen har inngått avtale med sine barn om å selge seg ut av Firmament. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Petter Olsen er i økonomisk uføre, og hans privatøkonomi er under rekonstruksjon.

Nå har han inngått en avtale om å selge seg helt ut av familieselskapet Firmament.

Det viser dokumenter innsendt til Brønnøysundregistrene.

Olsen vil ifølge avtalen selge samtlige B-aksjer og den kontrollerende A-aksjen sin til selskapet. Olsens tre døtre Sofie, Marie og Anne vil dermed kontrollere selskapet.

Les på E24+

Storeieren i Vow: Over én milliard kroner borte på tre år

Ifølge en fullmakt fra styret vil Olsen motta 170 millioner kroner for salget.

Kontrakten inneholder også et tilleggsvederlag som ved salg av aksjene Firmament eier i Fred Olsen SA og Tananger Group, potensielt kan utgjøre en utbetaling av opptil 40 millioner kroner for Olsen.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Petter Olsen, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Saksøkt av Skatteetaten

Petter Olsen er investor og yngste bror av skipsreder Fred Olsen.

Det er fra tidligere kjent at han er i gjeldstrøbbel. E24 har tidligere omtalt hvordan Olsens bolig i Bærum har blitt lagt ut for tvangssalg.

Han har blant annet et forfalt lån i DNB på 550 millioner kroner. Forhandlingene om oppkjøpet er gjort gjennom forhandlinger med DNB, som er panthaver i Olsens verdier i Firmament.

Banken har også et pant på 700 millioner i Olsens 64 mål store prakteiendom i Bærum. I tillegg har Skatteetaten tatt utleggsforretning på 52 millioner i boligen, som ligger ute til tvangssalg.

I tillegg til hovedhuset «Langveis», som er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, inneholder Petter Olsens eiendom to mindre eneboliger, en rekke garasjeplasser, stabbur, hønsehus, badstue, karpedam og en park. Foto: Studio Oslo

Olsens gjeldsknipe begynte for alvor i 2022 en sak mot Skatteetaten i Høyesterett – og måtte betale 115 millioner kroner. Bakgrunnen for saken var at Olsen forsøkte å få innvilget et momskrav på 100 millioner kroner for investeringer i Ramme gård.

I et intervju med VG i 2023 sa Olsen at han er uenig med Høyesterett.

– Høyesterett vurderte ikke loven av 2008 som sidestiller private og offentlige museer. Enda vi hadde forfektet det juridisk, så ble det ikke kommentert i dommen, sa han.

Forsøkte å forhandle med kreditorer

Rekonstruksjonen av Petter Olsens selskap Ramme Eiendom og hans personlige økonomi ble opprettet for nesten nøyaktig ett år siden.

Dette skjedde etter at den gjeldstyngede rederarvingen hadde gått til retten for å få hjelp til å forhandle med sine kreditorer.

 Olsen har i en årrekke samlet inn malerier fra noen av verdens aller mest kjente kunstnere. Foto: Trond Solberg / VG

Retten slo fast at Olsen ikke klarer å betale gjelden uten å realisere eiendeler, og at han «må foreta en ordnet realisasjon av eiendeler for å kunne håndtere økonomien».

Olsen har en omfattende kunstsamling, med malerier av blant andre Edvard Munch og Claude Monet. Flere av verkene har blitt lagt ut for salg.

E24 har vært i kontakt med Olsens advokat Geir Asplin. Han ønsker ikke å kommentere saken og viser til bostyrer Leif Petter Madsen.

Bostyrer Madsen ønsker heller ikke å kommentere saken.

Read Entire Article