På vei inn i mainstream

1 month ago 14


KRYPTO-BRO. Daværende presidentkandidat Donald Trump på Bitcoin-konferanse i Nashville, USA i juli. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB

Hva 220 millioner aktive kryptoadresser kan bety for fremtiden.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour

    Grunnlegger av teknologihuben Verse

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Med en ny rekord på 220 millioner aktive kryptoadresser i måneden, ifølge den nyeste rapporten fra Andreessen Horowitz´ venturekapitalselskap, a16z, kan det virke som om kryptovaluta er på vei inn i mainstream.
Men hva betyr egentlig «aktive adresser» – og hva innebærer det at så mange faktisk bruker krypto i hverdagen?

En aktiv adresse er en digital konto som har gjennomført en transaksjon på blokkjeden, enten ved å sende eller motta krypto. En enkelt person kan imidlertid ha flere slike adresser, på samme måte som de kan ha flere ulike e-postadresser – en til jobb, en til privat bruk, osv. Derfor reflekterer ikke 220 millioner aktive adresser nødvendigvis antall unike brukere, men snarere aktivitetsnivået i kryptoverden.

Solana, en blokkjede som er kjent for raske og rimelige transaksjoner, står for rundt 100 millioner av disse aktive adressene – nesten halvparten av det globale antallet. Dette kan tyde på en økende interesse for mer tilgjengelige plattformer, i kontrast til eldre blokkjeder som Bitcoin og Ethereum, som fortsatt dominerer i dollarverdi, men ikke nødvendigvis i antall brukere.

Bitcoin har rundt 11 millioner aktive adresser, mens Ethereum har cirka 6 millioner. Base, en rimeligere og raskere løsning på Ethereum-blokkjeden, har omtrent 22 millioner aktive adresser, som kan vise at brukere ønsker mer fleksible og brukervennlige systemer.

Les også

AI som leser tankene dine

Hvor mange reelle kryptobrukere finnes det?

a16z sin rapport estimerer at mellom 30–60 millioner mennesker globalt bruker krypto aktivt hver måned. Dette betyr at kun 5-10% av de rundt 617 millioner kryptoeierne på verdensbasis er aktive brukere.

Med en potensiell brukergruppe på over en halv milliard mennesker, ligger det store muligheter for videre utvikling, særlig dersom brukervennlige løsninger blir mer tilgjengelige. Det forventes derfor et økt fokus på å forbedre brukeropplevelsen gjennom enklere løsninger, fremfor å kun fokusere på infrastrukturen.

Les også

Gjenoppbygging av tillit gjennom kryptovaluta

Hva med stablecoins?

Stablecoins er en type kryptovaluta knyttet til en stabil verdi, ofte en tradisjonell valuta som amerikanske dollar, euro eller en råvare som gull. Fordi verdien av stablecoins er ment å være konstant, er de mindre utsatt for prissvingninger enn andre kryptovalutaer som Bitcoin eller Ethereum. Stablecoins er populære blant dem som ønsker å overføre penger eller lagre verdi uten å bekymre seg for volatilitet. De har særlig blitt brukt i land med ustabile valutaer, som Argentina og Nigeria, hvor inflasjonen er høy og det finnes et behov for alternative metoder for oppbevaring av verdi.

Imidlertid, viser en rapport fra Visa og Allium Labs at 90 % av alle stablecoin-transaksjoner utføres av algoritmer eller bots, mens kun 10 % stammer fra faktiske mennesker. Dette tyder på at en stor del av transaksjonene er automatiserte prosesser, fra trading-roboter til betalingssystemer. Rapporten viser likevel at stablecoins har rundt 27,5 millioner aktive brukere globalt, med menneskelig utførte transaksjoner på omtrent 150 milliarder dollar.

Stablecoins har fanget oppmerksomheten til etablerte finansinstitusjoner som PayPal og Stripe, som har lansert egne stablecoin-løsninger. Dette indikerer økende interesse for kryptobasert teknologi i tradisjonell finans, hvor stabiliteten til stablecoins er avgjørende.

Hva betyr dette for fremtiden?

Krypto har fortsatt et stykke å gå før det blir allemannseie, men med forbedrede brukeropplevelser og utvikling av nye kryptobaserte tjenester, kan vi se flere mennesker bruke krypto regelmessig. Dette kan omfatte alt fra finansielle transaksjoner til sosiale interaksjoner, med gaming som en av de mest dominerende bruksområdene.

Den nye rekorden i aktive månedlige brukere kan signalisere en transformasjon av krypto fra nisje til nyttig verktøy i hverdagen, der både inaktive og aktive adresser kan motivere investorer og utviklere til å fokusere på praktiske løsninger.

Samtidig er det viktig å merke seg at strengere regulering, spesielt i USA, kan føre til konsolidering i bransjen – slik man så under AI-vinteren. Slike tiltak kan begrense veksten i enkelte sektorer, men de kan også bidra til økt stabilitet og tilrettelegging for en mer omfattende bruk av krypto på større skala.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

Read Entire Article