Venter rentesignal: – Det er der spenningen ligger

3 hours ago 5


Torsdag kommer nye rentebeslutnigner i både Norge og Sverige, mens Trumps tollsatser synker inn.

 Sjeføkonomi Danske Bank, Frank Jullum, følger med på hva sentralbankssjef Ida Wolden Bache sier om hvilket blikk hun har på vekstutsikene til norsk økonomi under rentemøtet torsdag denne uken. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det er liten spenning knyttet til hva sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å si om rentekutt. Den holdes etter alle solemerket på 4,5 prosent.

Torsdagens rentebeslutningen kommer uten nye prognoser for økonomien og renten. Disse kommer får vi først i midten av juni under neste rentebeslutning.

Les på E24+

Aksjefall og svakere dollar: Dette bør du gjøre med fondene dine

– Jeg tror Norges Bank holder kortene veldig tett til brystet denne gangen, sier seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sier det blir interessant å følge med på om sentralbanken kommenterer nedsiderisikoennedsiderisikoenNedsiderisiko refererer til muligheten for at økonomiske forhold kan bli verre enn forventet, noe som kan påvirke økonomisk vekst negativt. for vekst.

– Det er der spenningen ligger. Da åpner man for at det kan komme kutt før høsten, sier han.

Dagen etter rentemøtet, legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem inflasjonstall for april. Norges Bank har på forhånd anslått at kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenmåling av prisvekst unntatt mat- og energikostnader i april vil lande på 3,2 prosent.

 Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum vil følge med på hva sentralbankssjefen har å si om risikoen for at veksten i økonomien stagnerer. Da kan det hende de må legge om planene for rentekutt. Foto: Danske Bank

Venter ingen kutt i år

mars sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at «styringsrenten mest sannsynlig vil settes ned i løpet av året, slik komiteen nå vurderer utsiktene».

Markedet priser inn tre rentekutt i løpet av året, med 66 prosent sannsynlighet for et kutt allerede i juni.

For økonomene er mer forsiktige i sine anslag:

  • Handelsbanken tror på kun et rentekutt i år – tidligst i september
  • Nordea Markets venter ingen kutt i år – eller neste år
  • DNB Markets venter to rentekutt i løpet av året

Norges Bank selv har tidligere varslet at de venter å sette ned renten i tredje kvartal i år.

Selv om usikkerheten har økt siden rentemøtet i mars, har usikkerheten for renten økt på begge sider, sier Jullum i Danske Bank.

Han kommer derfor til å følge ekstra nøye med på hva sentralbanksjefen sier om endringen i risikobildet når hun kunngjør rentebeslutningen på torsdag.

Les på E24+

Slik bygger du balansert portefølje i usikre tider

– Samme dilemma

Den svenske Riksbanken skal også holde et mellommøte denne uken. I Sverige spriker nøkkeltallene.

  • Arbeidsledigheten har gått ned igjen fra et hopp på nyåret.
  • Etter to måneder med negative trender, viste BNP-indikatoren for mars en oppgang på 0,6 prosent. Dette tyder på nullvekst for første kvartal sammenlignet med forrige kvartal, men en årsvekst på 1,1 prosent.
  • I mars lå inflasjonen på linje med Riksbankens prognose etter å ha ligget på oversiden av prognosen i to måneder.

Jullum i Danske Bank tror Riksbanken holder renten i ro.

– De har litt det samme dilemma som i Norge: Har de endret risikobildet for vekst? Det mest interessante er om vurderingene fra mars har blitt endret, og i hvilken grad, sier han.

Les på E24+

Fått igjen på skatten? Gjør dette med pengene dine

Forventer ikke kutt

Det er ikke bare den norske sentralbanken som vil bedrive rentemøtevirksomhet denne uken.

Usikkerheten dominerer nå for sentralbanker verden over. Trumps tollkrig skaper hodepine for alle som prøver å forutsi økonomiske forhold.

Onsdag denne uken kommer det ny rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (FED).

Les på E24+

Verdens «tryggeste» investering: – Lurer på om det vil fortsette

Situasjonen blir stadig mer ubehagelig for USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Når rentekomiteen møtes tirsdag og onsdag denne uken, står han i en vanskelig spagat:

Med tanke på inflasjonen ønsker sentralbanken å holde renten uendret.

Samtidig vokser frykten for økonomisk nedgang og resesjon, mens president Donald Trump hamrer løs med krav om rentekutt – og tidvis sentralbanksjefens avgang.

Fredagens arbeidsmarkedstall ga Powell et lite pusterom. Med 177.000 nye jobber i april kan han lettere forsvare å holde renten i ro. Markedet forventer heller ikke noe rentekutt denne uken. Det er riktignok priset inn en ganske stor sjanse for kutt på sensommeren.

– Fed kommer til å åpne for et kutt før høsten. De vil ikke love det, men det kommer til å være en formulering om at «hvis data tilsier at ...» og så videre, sier Jullum.

Resultatrush

Vi befinner oss midt i resultatsesongen selv om de aller største gigantene – spesielt i USA – allerede har lagt frem regnskapene sine for årets første kvartal.

Denne uken skal store selskaper som databrikkeprodusenten AMD, Ford og Tinder-eier Match Group legge frem tallene sine.

Denne resultatsesongen på Wall Street har vært preget av utsiktene fremover. Flere amerikanske selskaper har droppet å komme med nye prognoser for resten av året på grunn av usikkerhet knyttet til handelskrig.

Les på E24+

Uro i aksjemarkedet: Dette har nordmenn handlet

Her hjemme i Norge er det selskaper som Telenor, DNB og Norwegian som skal levere sine tall.

Investeringsdirektør i Nordea Wealth Management, Robert Næss tror ikke tallene for årets første kvartal kommer til å by på de største overraskelsene.

– Jeg tror det blir mye udramatiske tall. Ikke de store tingene. Dramatikk ville overrasket meg, sier han.

Ellers kommer han til å følge ekstra nøye med på hva Norwegian kommer til å si om bookingen i tiden fremover og hva bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen sier om tingenes tilstand.

– De blir både påvirket gjennom frakt av biler og avgifter fra amerikanske havner, sier han.

Biler er ilagt tollsatser i USA. I tillegg har Trump-administrasjonen kommet med et forslag om avgifter for kinesiske skip som anløper amerikanske havner.

Venter kjøligere boligmarked

Tirsdag legger Eiendom Norge frem tallene for boligprisveksten i forrige måned.

Etter en sterk prisvekst i januar og februar, roet temperaturen i boligmarkedet seg noe i mars.

Prisene på brukte Obos-boliger i Oslo og på landsbasis falt med hennholdsvis 3,8 og 3,2 prosent i april.

Det såkalte vårslippet i boligmarkedet, som skjer i ukene etter påske, inntraff uvanlig sent. Caroline Ringså Ask, daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling, tror det vil føre til en moderat eller flat boligprisutvikling også i tiden frem mot sommeren.

– Selv om sesongmessige forhold normalt trekker prisene opp i denne perioden, kan høy rente, økt tilbud og forsiktig kjøpsinteresse bidra til å dempe prisveksten, sier Ask.

Read Entire Article