Over 1000 innbyggere isolert etter fergekai-kollaps: – Svært utfordrende

3 weeks ago 7


Ordføreren vet ikke hvor lenge de blir isolert.

 Tipser / iTromsøNEDE FOR TELLING: Fergekaien på Hansnes i Troms kollapset tirsdag. Det kan føre til store problemer for flere øysamfunn. Foto: Tipser / iTromsø
onsdag 18. september kl. 00:40

Fergeleiet på Hansnes på Karlsøy i Troms ble skadet tirsdag formiddag.

Nøyaktig hva som har skjedd er uvisst. Som følge av dette er tre øysamfunn mer eller mindre isolerte fra omverdenen. Det skriver Nordlys.

Til sammen bor det litt over 1100 personer på øyene.

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Benjaminsen, forteller til VG at skadene ikke blir reparert tirsdag, og i verste fall ikke denne uken.

– Nå har fylkeskommunens fagfolk ikke ankommet Hansnes ennå, men tilbakemeldingen jeg får er at dette kan bli mer langvarig. Dette blir svært utfordrende, sier hun til VG.

Onsdag kommer det eksperter til området for å se på fergeleiet, og for å finne ut hva som kan gjøres.

Behov for frakt

Det er satt opp skyssbåt for persontransport for å frakte folk til og fra øyene. I første omgang er frakt av barn hjem fra skole og barnehage som prioriteres.

– Dette er samfunn som har behov frakt og henting ved fiskebruk, butikker som skal ha varer, folk og bedrifter som har planlagt vedlikehold av fagfolk og lignende. I tillegg vil jo mange komme tilbake med skyssbåt uten bilen sin, og disse må fraktes med buss, sier Benjaminsen videre.

Hun sier dette er noe av problematikken med å bo på et øysamfunn.

– Fergene er livsnerven i samfunnet. Dette er bare et symptom på hva det vil si å være et samfunn uten fast forbindelse. Ikke bare skal folk vekk fra øyene, folk skal også til. Dette medfører store problemer.

Bilde av Mona Benjaminsen Mona Benjaminsen

Ordfører i Karlsøy kommune

Kraftig smell

Natali Schjølberg, beboer på Vannvåg, sto og ventet på den aktuelle fergekaia da hun hørte et kraftig smell tirsdag formiddag.

Til Nordlys forteller hun at ikke vet hva som skjedde.

– Jeg sprang med en gang ut av bilen, og ned mot fergekaia og tok et bilde. Kaia lå da med venstresiden helt nede i vannet, forteller Schjølberg.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article