President Bashar al-Assad skal ha forlatt Syrias hovedstad.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Like før klokken 03 norsk tid meldte de syriske opprørsstyrkene at de var på vei inn i Damaskus, maktsentrumet til Syrias leder Bashar al-Assad.
Det er her presidentpalasset ligger, men syriske militære kilder sier til Reuters at Assad har forlatt byen om bord i et fly.
Bashar al-Assad
Syrias president i 24 år
Det er ukjent hvor han oppholder seg, men ifølge observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) skal han ha forlatt landet.
– Vi erklærer Damaskus fri fra tyrannen Bashar al-Assad, skriver opprørsstyrkene på Telegram rundt klokken 04.15.
I en TV-sendt tale like før klokken 07 søndag morgen, sier de at de har kastet Assad-regimet Assad-regimet Bashar al-Assad har styrt Syria i 24 år. Regimet startet imidlertid med hans far, Hafez al-Assad, som tok makten i 1971.fra makten. Assad-familien har sittet ved makten i landet i over 50 år.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal også syriske offiserer ha fått beskjed fra sin militærledelse om at regimet har falt.
Tusener av mennesker har samlet seg i sentrum av Damaskus for å feire natt til søndag. Bilder viser jublende innbyggere i gatene.
– En mørk periode i landets historie er over, sier den syriske opposisjonslederen Hadi al-Bahra, som befinner seg i Tyrkia.
1 av 2Foto: Omar Sanadiki / AP
Barth Eide: Dramatisk
Syrias statsminister Mohammad Ghazi Al-Jalali sier ifølge Reuters at han fortsatt oppholder seg i Damaskus, og at han er klar til å være med på å sørge for at landet kan styres videre.
Opprørsstyrkene sier ifølge Reuters at landets offentlige institusjoner vil forbli under det de omtaler som «den tidligere statsministerens» kontroll inntil videre.
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller nattens utvikling i Syria for dramatisk.
– Situasjonen er uoversiktlig, og det er mange krefter i spill. Det er positivt at det har vært så lite blod og vold de siste dagene, sier han i en uttalelse til NTB.
Han kaller Bashar al-Assads regime for et av de mest undertrykkende i nyere tid.
– Nå er det svært viktig med en fredelig overgang og å fåfpå plass en inkluderende politisk løsning. Den syriske befolkningen fortjener en bedre fremtid, legger han til.
Ifølge BBC mottas nyheten med jubel blant millioner av syrere som har flyktet fra hjemlandet.
– For første gang på 14 år håper jeg å kunne vende tilbake til landet mitt, sier Rim Turkmani, som leder et forskningsprogram om krigen i Syria ved London School of Economics, til kanalen.
– Jeg kan ikke tro det. Historien utspiller seg foran oss.
Tok kontroll over Homs
Det er grupperingen Hayat Tahrir al Sham (HTS) som leder styrkene som har rykket fremover i Syria med en voldsom fart den siste tiden.
HTS har jihadistiske røtter, men har de siste årene moderert seg utadmoderert seg utadHTS har forsøkt å ta tydelig avstand fra al-Qaida og ekstremisme, men gruppen regnes fortsatt som en terrororganisasjon av USA og andre vestlige land..
Meldingene om at opprørerne var inne i Damaskus kom bare timer etter at de lørdag kveld erklærte full kontroll over landets tredje største by Homs.
– Byen er fullstendig frigjort, sa oberstløytnant Hassan Abdul Ghani.
- Les også: HTS til VG: Nå vil de ta makten
Homs regnes som en svært viktig strategisk by. Den ligger på veien mellom Damaskus og kystprovinsene Latakia og Tartus, der den syriske presidenten ifølge AP har mest støtte. Det er også her Russland har en strategisk viktig marinebase.
1 av 3Foto: ABDULAZIZ KETAZ / AFP / NTB
Har tatt kontroll over «Slakterhuset»
Opprørsstyrkene hevder også at de har tatt kontroll over det beryktede militærfengselet Saydnaya nord for Damaskus, et fengsel som er kjent som «slakterhuset».
Opprørerne skriver på Telegram at de har gitt ordre om at fangene skal løslates.
De skrev tidligere lørdag kveld at de også har tatt kontroll over et fengsel i Homs, og at de har sluppet fri 3500 innsatte.
Videoer fra stedet viser flere fanger som er på vei ut av fengselet.
Opprørsstyrkene har også frigitt fanger tidligere. Se video her:
Ifølge nyhetsbyrået AP var spenningen i Damaskus svært spent i det opprørerne nærmet seg. Folk hamstret dagligvarer, og flere butikker var stengt.
– Folk er bekymret for om det vil bli en kamp eller ikke, sier en innbygger.
CNN meldte om kaotiske scener på flyplassen, der folk hadde strømmet til med håp om å forlate landet.
Ber om frie valg
Lørdag kveld meldte den syriske observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at myndighetenes militærstyrker hadde begynt å trekke seg ut av forsteder både nord og sør for Damaskus.
De meldte også at regjeringsstyrker skal ha fått ordre om å trekke seg tilbake fra den internasjonale flyplassen i Damaskus.
I Norge feiret syrere utenfor Stortinget lørdag kveld:
Det syriske regimet nektet lørdag for å ha trukket seg ut av Damaskus.
Den syriske statsministeren Mohammed Jalali ber søndag om frie valg i Syria. Det skriver Reuters.
I et intervju med TV-kanalen Al-Arabiya søndag, sa Jalali at han har vært i kontakt med opprørslederen Abu Mohammed al-Golani for å diskutere håndteringen av den nåværende overgangsperioden i Syria.
Regjeringshæren hevder i en kunngjøring søndag morgen at de fortsetter de militære operasjonene mot «terroristgrupper» i flere områder i landet.
Ifølge kunngjøringen kjemper hæren videre i områdene rundt Hama, Homs og Deraa.
Bashar al-Assad har styrt Syria i 24 år. Regimet startet imidlertid med hans far, Hafez al-Assad, som tok makten i 1971.
Rundt om i landet er det reist store statuer av dem begge.
Videoen under er filmet i Damaskus-forstaden Jaramana lørdag – kun kilometer unna presidentpalasset:
Manglet internasjonal støtte
Natt til søndag kom det også meldinger at Hizbollah-styrker, som er blant Assads allierte, hadde begynt å trekke seg ut av områdene rundt Damaskus.
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sier at opprørerne har kunnet bevege seg raskt innover i landet delvis fordi Assads internasjonale støttespillere er distrahert av egne konflikter.
– Assads støttespillere – Iran, Russland og Hizbollah – er alle blitt svakere, og de er distrahert, sier han under en tale på en sikkerhetskonferanse i USA lørdag kveld, gjengitt av New York Times.
– Han har dermed ikke hatt den støtten som han forventet fra disse tre aktørene, og han har blitt etterlatt tilnærmet uten noen ting, legger han til.