Oppdrettstorsk gyter utenom sesong – og avkommet kan overleve

5 days ago 11


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.

Forsker Terje van der Meeren på feltarbeid i forbindelse med et tidligere prosjekt. (Foto: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet)

Det betyr at oppdrettstorsk kan påvirke genene til villtorsk.

Det er flere ganger påvist gytemoden oppdrettstorsk i merder på ulike årstider. Nå viser en kunnskapsgjennomgang at torsk kan gyte på «feil» årstid og at avkommet kan overleve.

Også når oppdrettstorsk gyter utenom sesongen, vil avkommet ha mulighet til å overleve – på samme måte som hos vill torsk. På sikt kan dette føre til genetisk påvirkning på villtorsk. 

– Oppdrettstorsk har mye mindre variasjon i genene sine enn vill torsk. Dersom avkom fra gyting i merd vokser opp og gyter sammen med villtorsk, kan genetisk variasjon hos villfisken bli redusert, sier havforsker Terje van der Meeren.

Genetisk variasjon er viktig for at bestandene skal klare seg bra på sikt. 

– Jo større variasjon i genene, jo større sannsynlighet er det for at det finnes individer i en bestand som takler for eksempel miljøendringer bedre enn andre individ. Slike endringer kan være økt temperatur eller havforsuring fra klimaendringene, sier forskeren. 

Har sjekket utvalgte anlegg 

På oppdrag fra Fiskeridirektoratet har forskere ved Havforskningsinstituttet vurdert risikoen for at oppdrettstorsk kan gyte ved utvalgte anlegg langs kysten fra Vestlandet til Nordland.

– Vi har vurdert anlegg der oppdrettsfisken har nådd en størrelse som tilsier at den kan være kjønnsmoden og dermed at den blir gyteklar kommende sesong. Hvor stor andel av disse som eventuelt gyter utenfor sesong, kan vi ikke si, sier van der Meeren. 

Stor oppdrettstorsk kan gyte store deler av året 

Hvor vellykket gyting utenfor sesong er, avhenger av temperaturen. 

For oppdrettstorsken sin del er temperaturen gjennom året avhengig av hvor dype merdene er. 

– Vi har sett spesifikt på vanlige temperaturer på ulike dyp gjennom året på anleggene vi har vurdert – og deretter vurdert risikoen for at egg fra gyting i merd kan overleve de ulike månedene, sier van der Meeren. 

Resultatene er tydelige: 

– Vi ser at temperaturen i alle de vurderte anleggene er slik at egg kan overleve utenom normal gytesesong i deler av året, sier han. 

Har påvist gyting på «feil» tidspunkt i flere bestander 

Det er ikke bare oppdrettstorsk som kan bli gyteklar på «feil» tid. Flere steder i utbredelsesområdet for villtorsk er det påvist gyting utenom vanlig gytetid. 

Allerede tidlig på 1900-tallet ble det rapportert om gytemoden torsk i fangstene på «feil årstid» midt i Nordsjøen.

– Da ble det funnet torskeegg som var nær klekking om høsten, altså vesentlig senere på året enn det som anses som vanlig gytesesong, sier van der Meeren.

I nyere tid er det rapportert om gyting nesten hele året ved Newfoundland og om sommergyting i Østersjøen.

– Det ser dermed ut som torsk naturlig gyter både før og etter det som er ansett som vanlig gytetid i perioden februar-april, sier han.

Når det gjelder norske farvann, har forskerne fått informasjon fra fiskere i Troms og Finnmark om sommergyting hos noen lokale torskestammer. Disse observasjonene er ikke verifisert med for eksempel eggprøver. 

Foretrekker temperatur under 10 °C 

Vanlig gytetid for torsk er fra februar til april.

– I disse månedene er temperaturen perfekt for torskeeggene, og de små krepsdyrene som torskelarvene spiser, dukker opp samtidig som eggene klekker, sier van der Meeren. 

For torskeegg er temperatur en begrensende faktor – det må ikke bli for varmt.

– Temperaturer under 10 °C er best. Blir temperaturen høyere, reduseres befruktningen samtidig som risikoen for feilutvikling i egget øker. Feilutvikling kan gjøre at egget ikke overlever frem til klekking, sier han. 

Han påpeker likevel at også ved høyere temperaturer kan egg befruktes og utvikle seg normalt slik at en frisk torskelarve klekker. Dette er spesielt viktig i forbindelse med kjønnsmoden oppdrettstorsk. 

– Det er så mange oppdrettstorsk i en merd at dersom mange av disse gyter, så vil antallet egg bli så høyt at det absolutt er sjanse for at noen av disse klekker og utvikler seg normalt uavhengig av at temperaturen er litt høy, sier han. 

Rikelig med mat til eventuell yngel 

Gytetidene til fisk er naturlig tilpasset slik at fiskelarvene og deretter yngelen skal ha tilgang på mat i oppveksten. 

Hva da med larvene og yngelen som vokser opp på «feil tid»? 

– Vi ser at det er god tilgang på mat til fiskelarvene i form av hoppekreps forutsatt at de klekker fra egg gytt seint på høsten, om våren eller tidlig sommer, sier van der Meeren. 

Det er dermed sannsynlig at en del av torskeeggene som er gytt på «feil» tidspunkt, har mulighet til å utvikle seg til klekking og at torskelarven finner nok mat til å vokse opp.

Referanse: 

Terje van der Meeren mfl.: Risiko knyttet til gyting i merd hos oppdrettstorsk ulike deler av året. Rapport fra havforskningen, 2024. 

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article