Øker parkeringsavgiften på OUS: – Jeg har vurdert å slutte

3 months ago 68


Kortversjonen

  • Ansatte på Oslo universitetssykehus må betale 40 prosent mer i parkeringsavgifter fra 1. august
  • Lene Edvardsen, sykepleier ved Aker sykehus, reagerer sterkt
  • Nestleder i NSF, Kai Øving Brenden, sier at høyere levekostnader gjør situasjonen urimelig for sykepleiere som trenger bil til jobb på grunn av dårlige kollektivtilbud og sikkerhetsbekymringer
  • OUS-direktør Geir Teigstad begrunner økningen med redusert antall parkeringsplasser og miljøhensyn

– Jeg har absolutt vurdert å slutte. Det er noe med behandlingen av de ansatte, sier Lene Edvardsen til VG.

Hun er sykepleier på skadelegevakten ved Aker sykehus.

Fra og med 1. august må de ansatte betale 82 kroner dagen for å parkere på arbeidsplassen. Frem til nå har avgiften ligget på 58 kroner.

Dersom de ansatte betaler månedlig vil det koste 826 kroner, sammenlignet 590 kroner før og 7.980 kroner for ett år, sammenlignet med 5.700 kroner før.

– En skiftarbeiders hverdag matcher ofte dårlig med kollektivtilbudet, særlig på kveld og natt. Mange pendler, og sykkel er ikke et alternativ. I tillegg føles det utrygt for svært mange å reise hjem fra jobb på kveld og nattetid når man risikerer å møte sin nylig utagerende pasient på en ensom busstasjon. Ansattes sikkerhet må komme foran økonomi, sier Edvardsen.

Bilde av Lene EdvardsenLene Edvardsen

Sykepleier ved OUS

Nyheten om høyere parkeringsavgift fikk alle ansatte i slutten av juni.

– For min del kommer dette oppå alle andre økte priser i samfunnet. Jeg har også flere andre unge sykepleierkollegaer som sliter med økonomien på flere måter.

Edvardsen har også skrevet et leserinnlegg i Avisa Oslo, som først omtalte saken.

Gjennomsnittlig grunnlønn for sykepleiere ligger på omtrent 570.000 i året. Både lønn og overbelastning har blitt omtalt som årsaker til hvorfor færre søker seg til yrket.

I 2023 sa flere ansatte ved OUS opp i protest på grunn av det de mener var dårlige arbeidsvilkår.

– Det er viktig at arbeidsgivere legger til rette for å rekruttere og beholde helsepersonell, ikke bare i distriktene, men også i byene. Parkeringstilbudet er en viktig faktor, sier Kai Øving Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Bilde av  Kai Øivind Brenden Kai Øivind Brenden

Nestleder i NSF

– Vi fikk et lite løft i lønnsoppgjøret, men det blir jo spist opp, sier sykepleier Edvardsen.

Under årets lønnsoppgjør ble derimot alle medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF) sikret en lønnsøkning på 3,7 prosent eller minimum 22.000 kroner.

– Er det egentlig så ille å betale 2.000 ekstra i parkering i året når lønnen har økt?

– Ja, for mange vil det være tøft da prisen for parkeringsplass allerede oppleves høy. Mange kollegaer har trange vilkår i dag og en økning på 30 dagers varsel er tøft. Vi på gulvet gir og gir.

– På vegne av kollegaer krever jeg at de reverserer eller frigir slik at de som jobber kveld og natt står gratis. De som har dagstillinger har i hvert fall mulighet benytte seg av kollektivtilbudet. Det handler om å få hverdagen til å gå opp for folk, sier hun.

Hva tenker du?Mener du parkeringsavgiften ved OUS er for høy?aJabNeicUsikker

OUS: – Ønsker ikke være arrogante

Oslo kommunes parkeringsnorm tilsier at vi radikalt må redusere antall parkeringsplasser. Også klima, trafikk- og miljøaspektene trekker i samme retning. Vi må også bidra til den samfunnsutviklingen som har vært ønsket i Oslo det siste tiåret, sier direktør i Oslo sykehusservice Geir Teigstad, i en skriftlig uttalelse til VG.

Bilde av Geir TeigstadGeir Teigstad

Direktør i Oslo sykehusservice

Han peker på at antall privatbiler skal ned og sier det er godt dokumentert at pris har betydning for adferd.

– Vi ønsker selvsagt ikke å være arrogante og tar til etterretning at vi har blitt oppfattet slik. Dette er en kjedelig beskjed å måtte gi, særlig til ansatte som bruker bil til og fra jobb. Økningen i prosent er stor nå, men over flere år er prisene justert mindre enn konsumprisindeksen og våre parkeringsplasser er fortsatt blant de rimeligste i byen.

Direktøren understreker at de øker antall sykkelparkeringsplasser og legger til rette for helårssykling ved å etablere sykkelvask.

– Og vi oppfordrer de som kan, til å benytte offentlig transport. Alt dette for å øke sannsynligheten for at de som absolutt må benytte bil til jobb, får parkeringsplass.

Sykepleier Anne Sophie reagerte i desember på at hun og kollegaene måtte betale for julebordet selv. Se deler av leserinnlegget her:

Mange har uttrykt misnøye

Nestleder Brenden i NSF mener OUS burde vurdert andre tiltak dersom hensikten er å droppe bilen.

– Den økte parkeringsavgiften fremstår urimelig. I Oslo og andre byer og bynære strøk er levekostnadene allerede svært høye, og det er en kjent sak at svært mange sykepleiere ikke har råd til å bo i nærheten av arbeidsplassen. Mange jobber dessuten tredelt turnus, og for å få hverdagslogistikken til å gå opp er det ofte nødvendig å kjøre bil til jobb, sier han.

Bjørn Wølstad-Knudsen, Fagforbundets tillitsvalgt på OUS, forteller at mange uttrykte misnøye da økningen ble kjent. På ti dager har dessuten 1.200 skrevet under på en underskriftskampanje mot prisøkningen, skriver Avisa Oslo.

Bilde av Bjørn Wølstad-KnudsenBjørn Wølstad-Knudsen

Fagforbundets tillitsvalgt på OUS

– Jeg mener at arbeidsgiveren lopper de ansatte.

Han sitter i parkeringsutvalget.

– De tar ikke hensyn til at de ansatte ofte er avhengige av bil for å komme tidsnok på jobb, og at de har dårlige lønninger. Pandemien og snøkaoset i vinter burde være en vekker for ledelsen i sykehuset.

Read Entire Article