Oda-ansatte satset 42 mill. et halvår før verdikollaps

2 months ago 18


Oda-ansatte gikk inn med egne sparepenger, vel vitende om at det ville komme en ny emisjon bare måneder senere. Nå er aksjene verdiløse.

 I den siste pengeinnhentingen ble Odas verdi satt til null. Dermed er også alle gamle aksjer verdt null. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det er ikke bare investeringsfond som har tapt stort på verdikollapsen i Oda de siste årene.

I flere runder har en rekke ansatte gått inn med egne sparepenger i selskapet.

I 2021 investerte 205 ansatte totalt 50 millioner kroner, fra 30.000 og opp til millionen. Snittet lå på 250.000 kroner. Dette skjedde samtidig som japanske Softbank og nederlandske Prosus sprøytet inn milliarder.

Og til tross for verdifall i årene som fulgte, tegnet ansatte seg for aksjer verdt 42 millioner kroner før jul i fjor. Dette skjedde i forbindelse med sammenslåingen med svenske Mathem.

Kun måneder etter det, rett før sommeren, trengte Oda nok en gang å få tilført penger for å kunne drive videre. Nå viste det seg at eierne var enda mindre betalingsvillige. I emisjonen ble selskapet verdsatt til null.

Det betyr at de gamle aksjene ikke lenger har noen verdi, forklarte konsernsjef Chris Poad på et allmøte for to uker siden.

Les på E24+

Slik bruker du bonuspoengene

– Mange er skuffet

Poad innrømmet at pengeinnhentingen kom med en bitter ettersmak som følge av verdsettelsen.

– Jeg skjønner at dette føles som en skuffelse for alle som har jobbet så hardt med å lage tjenesten og produktet som Oda og Mathem er i dag, og for mange av våre ansatte som har investert sine egne penger, sa han.

Da ansatte satset 50 millioner i 2021, ble Oda verdsatt til 7,5 milliarder kroner. Ikke lenger etter steg verdsettelsen til enhjørning-status. Det vil si én milliard dollar.

– Dere må lure på hvordan et selskap som for et par år siden var verdsatt til en milliard dollar nå kan være verdt null, sa Poad på allmøtet.

E24 har spurt tillitsvalgte i Oda om saken.

Thor Høgås

Én av to tillitsvalgte i El og IT-klubben i Oda Group Services.

Marta Paciorkowska og Thor Høgås, tillitsvalgte i El og IT-klubben i Oda Group Services, sier i en uttalelse at de er «utrolig stolte over våre kollegaer i Oda som har jobbet hardt de siste ti årene for å gjøre Oda til hva det er.»

– De kollegaene som har investert i Oda har ikke bare lagt inn penger, men også deres tid, energi og lidenskap. Gitt den flotte innsatsen er det naturlig at mange er skuffet og ikke føler at verdsettingen representerer verdien Oda leverer til våre kunder hver dag.

Har du tips til denne saken? Ta kontakt på e-post hans@e24.no eller telefon 98826142.

Les på E24+

Storeieren i Vow: Over én milliard kroner borte på tre år

Risiko for å tape alt

Da de ansatte ble invitert til å delta i finansieringsrunden i vinter, ble det avholdt et særskilt informasjonsmøte, opplyser Poad via kommunikasjonssjefen.

E24 har spurt om hvordan ledelsen omtalte fremtidsutsiktene for Oda-aksjen og om hva som ble sagt om sannsynligheten for nye emisjoner.

– Det ble opplyst om at det var planlagt en ny investeringsrunde første halvår 2024, at det i 2024 ville bli betydelige tap, og at selskapet først siktet mot lønnsomhet i 2025. Det ble understreket at eventuell deltagelse ville innebære risiko for å tape hele det investerte beløpet.

 Chris Poad ble hentet til Oda i år etter at styret ba gründer Karl Munthe-Kaas om å tre til side. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

2025-estimatene er senere nedjustert. Oda-ledelsen venter nå at 2026 blir første fulle år som et lønnsomt selskap.

Samtidig jobber Oda med styret for å finne en løsning for de ansatte som er investert, har selskapet fortalt E24.

– Vi ser frem til å høre mer fra styret om deres løsning for ansatte som eier aksjer, sier Paciorkowska og Høgås i El og IT-klubben.

Det kommer i alle fall en mulighet til å kjøpe aksjer til samme lave pris som emisjonskursen.

– Vi hadde ikke tid til å fasilitere for dette i sommer, og derfor vil dette bli gjennomført nå i løpet av høsten og vil gjelde for alle aksjonærer, ikke bare for ansatte. Vi jobber fortsatt med å ferdigstille prosessen og kan derfor ikke å kommentere nærmere på dette, opplyser kommunikasjonssjef Liselotte Lunde.

Les på E24+

Utbytteforvalter liker shippingaksje: – Heftig billig

Leit å tape penger

Mange hundre personer har forlatt Oda de siste årene, blant annet gjennom større nedbemanninger.

Gustav Reiss er én av dem. Han valgte å gå i fjor høst, for å starte egen startup, etter å ha ledet arbeidet med å bygge Odas nye lokaler på Tøyen i Oslo.

Reiss forteller om et veldig positivt og sterkt miljø, drevet av tidligere toppsjef Karl Munthe-Kaas’ visjoner og ledelse.

– Karl gjorde det tydelig for alle hvor man skulle og han var enormt flink til å motivere alle i Oda.

Gustav Reiss jobbet i Oda i perioden 2020–2023. Foto: Privat

Med nye og stadig større investorer på eiersiden, samtidig som verdsettelsen økte og økte, var det lett å bli giret, forteller han.

– Lenge var det euforisk stemning. Men når det kom til å investere i selskapet, så var ledelsen alltid tydelig at dette var noe man gjorde på egen risiko. Det var ingen oppfordring til å investere, men en mulighet man fikk som ansatt.

Reiss slang seg selv på. Han ønsker ikke å spesifisere for hvor mye, men E24 kjenner summene. Da han solgte alt etter å ha sagt opp stillingen, var det meste av verdien borte.

– Det var jo leit, men det var en risiko jeg var klar over. Og jeg gikk aldri inn med mer enn jeg hadde råd til å tape.

Les på E24+

Tjener penger på børsen: – Kommer til å sprute utbytter

Read Entire Article