Ny rapport: Krevende å være ung mann

3 weeks ago 10


Kortversjonen

  • Ny ungdomsundersøkelse avslører at mange unge menn opplever kroppspress og føler seg oversett i likestillingsdebatten.
  • Mental helse er en viktig problemstilling, og de fleste har noen de kan snakke med, men mange synes det er vanskelig å åpne seg.
  • Økonomisk uro og stigende priser bekymrer både gutter og jenter, mens klima er en felles bekymring.
  • Økende press på kroppsidealer sees gjennom bruk av proteintilskudd blant unge gutter, viser rapporten.

– Det er mer kroppspress og mer press på skole, sier de til VG.

Det er vanskeligere å være ung mann nå enn da foreldrene var på deres alder. Det sier over halvparten av de unge guttene i en ny ungdomsundersøkelse.

– Ikke bare skal de ha en god utdanning, tjene godt og jobbe i høystatusyrker, noen føler fortsatt at det forventes at de skal beskytte og forsørge. At menn skal være sterke, og ikke vise så mye følelser, sier Tove Botnen i Opinion.

Hva tenker du?Tror du det er vanskeligere å være mann i dag, enn det var før?aJa!bNeicUmulig å si, alle generasjoner har sine utfordringer

Studien UNG2025 er basert på en spørreundersøkelse av 1053 ungdommer i alderen 15 til 25 år, som ble gjennomført i slutten av august.

– Fokuset på likestilling har gjort at flere menn føler seg oversett, glemt og mindre viktige, sier Botnen.

Men det er slett ikke alle som ser det slik, understreker hun.

Mange gutter føler at kjønnene er likestilt, og synes det er «ganske nice» å være gutt i 2024.

 Kristian Møller KrystadCasper Izadi (17) og Magnus Knudsen (16) føler seg bedre med litt muskler. Foto: Kristian Møller Krystad

Det synes Casper og Magnus også. Men som mange andre kjenner de også på kroppspresset som kommer fram i ungdomsundersøkelsen:

  • Én av tre gutter velger mat med tanke på best mulig treningsutbytte.
  • Én av fire gutter har slanket seg det siste året.
  • 3 av 10 gutter har prøvd proteinpulver eller kreatin siste 12 månedene.
  • Like mange mener det er viktig å begrense kaloriinntaket.

Tar tilskudd

Begge kompisene tar proteintilskudd. Casper har gjort det nesten hver dag siden han ble 15 år. Han er usikker på om det er negativt for helsen, men bruker det likevel:

– Fordi faren min anbefaler det og fordi jeg merker at det øker muskelvekst.

For muskler skal man ha. Og det er ikke alltid nok å spise kylling, sier han.

– Jeg tar det for å få meg til å føle deg bedre.

Les om jenter som bekymrer seg for egen livsstil og logger matinntak her.

Unge menn om mat og kropp

  • Nesten én av tre gutter mener det er viktig å begrense kaloriinntaket.
  • 28 prosent av guttene i 16–25 års alderen blir stresset av ulike råd om hva man bør og ikke bør spise.
  • Én av tre gutter velger mat med tanke på best mulig treningsutbytte.
  • Én av fire gutter har slanket seg siste 12 måneder. Tre prosent har brukt slankesprøyter.
  • Én av tre har tatt proteinpulver eller kreatin for å optimalisere treningen.
  • Nesten halvparten av guttene har loggført aktiviteter i en app.

Kilde: UNG25, Opinion.

Tradwife, eller?

I vår skrev VG om tradwife-trenden, om kvinner som ønsker seg tilbake til kjøkkenbenk og barn. Det skapte debatt.

Men hva synes egentlig guttene?

Tradwife-trenden har tatt av i sosiale medier.Tradwife-trenden har tatt av i sosiale medier.

Nesten halvparten av guttene er uenige i at en kvinne bør prioritere hjem og familie over karriere, ifølge undersøkelsen. Men én av tre har ikke har gjort seg opp en mening om det, og det er flere gutter enn jenter som har sans for den tradisjonelle tanken om at kvinnens plass er i hjemmet: 15 prosent av guttene mot syv prosent av jentene.

Gutter flest er heller ikke overbevist om at feminismen er bra for samfunnet.

To av tre menn er uenig eller har ikke bestemt seg for hva de mener om feminismens bidrag.

Unge menn om prevensjon og samtykke

– Dobbelt så mange jenter som gutter synes at p-gelé for menn må anbefales på lik linje som prevensjon for kvinner dersom det kommer på markedet. En av fire gutter svarer at de ikke vet, og tolv prosent er uenig.

– 55 prosent av guttene mener at Norge bør innføre en samtykkelov som betyr at alle parter må gi klart samtykke til sex mot 78 prosent av jentene. 15 prosent av guttene er mot en slik lov, mot seks prosent av jentene.

Kilde: UNG25, Opinion.

Noen å snakke med

Mental helse er den viktigste saken for norsk ungdom. For gutter som jenter.

Guttene synes det er viktig å snakke om hvordan man har det med andre nære, og de fleste har noen de kan betro seg til. Først og fremst venner eller familie. Bare tre prosent sier de ikke har noen å snakke med.

Men det kan likevel være vanskelig å åpne seg, synes tenåringsgutter og unge menn.

Det kjenner også Jørgen Cleve Broch (18) på.

– Det sies at det er lov å vise følelser. Men det føles ikke trygt å være sårbar. I alle fall føler ikke jeg det, sier han.

Bilde av Jørgen Cleve Broch (18)Jørgen Cleve Broch (18)

Flere unge menn opplever fortsatt at en forventning hvor menn skal være sterke og tøffe og at praten om mental helse i stor grad er drevet av kvinnelige influensere, viser rapporten.

–⁠ De ønsker flere gutter og menn som prater om og til dem om mental helse, sier Botnen.

Woke og krenking

Like viktig som mental helse, er ytringsfriheten. Flere gutter enn jenter opplever at de ikke kan si hva de mener fordi samfunnet har blitt for politisk korrekt. Tre av ti unge menn lar være å si det de egentlig mener fordi det ikke er sosialt akseptert i omgangskretsen.

– Noen gutter mistenker at engasjement for ytringsfrihet er et kamuflert ønske om å si radikale ting uten å bli kansellert for det. Noen mener det må være lov til å ytre seg om hva som helst uten konsekvenser, sier Botnen.

Professor Randi Gressgård, ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen, sier funnene er i tråd med internasjonale trender, som viser klare kjønnsforskjeller i holdninger til kjønn og likestilling.

– I Norge er unge menn mindre ekstreme enn i land der høyrepopulistisk retorikk om woke og kanselleringskultur er mer fremtredende, sier Gressgård, men også i Skandinavia er mange unge menn negative til likestillingspolitikk:

– De tror de lever i et allerede likestilt samfunn og er redd for å bli forbigått i konkurranse om jobber og lønn. De forbinder likestilling med diskriminering av menn.

 UiBProfessor Randi Gressgård, Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB

Økonomisk uro

Den største bekymringen til de unge på tvers av kjønn er økte priser. Seks av ti gutter tror økte priser vil bli verre de neste ti årene, over halvparten er bekymret for egen økonomi.

Mens jentene er urolig for eget stressnivå, utseende, søvn og rasisme, er guttene bekymret for om de vil få jobben de ønsker seg, og de bekymrer seg for spredning av falske nyheter, desinformasjon, personvern og datasikkerhet.

Klima bekymrer halvparten av guttene – og like mange jenter.

– Gutter er også opptatt av skatt – og vil gjerne betale mindre. Noen har akkurat begynt å tjene penger, og opplever at en for stor del av inntekten går til skatt. Økte levekostnader, og mer økonomisk ansvar stresser unge menn, sier Botnen.

 Jojo Studio / Jojo StudioEn del unge menn forteller om mange krav, sier Tone Botnen i Opinion. Foto: Jojo Studio / Jojo Studio
Read Entire Article