Ny medisin virker godt mot plager i overgangsalderen

1 week ago 8


Hetetokter, søvnproblemer og hjernetåke rammer mange kvinner i overgangsalderen. Nå kommer flere alternativer for behandling. (Foto: LightField Studios / Shutterstock / NTB)

Enda et legemiddel uten hormoner gir færre hetetokter og bedre søvn, ifølge en stor studie.

Millioner av kvinner over hele verden opplever plager i forbindelse med overgangsalderen.

Ifølge Universitetet i Bergen har rundt en tredel lite symptomer. Men resten må takle alt fra hetetokter, søvnproblemer og vektøkning til nedstemthet og kognitive problemer som hjernetåke og dårligere hukommelse. Rundt en tredel har store plager. 

Til tross for at slike problemer altså er utrolig utbredte, har det vært svært få gode alternativer for behandling.

Men dette kan være i rask endring, skriver Stephanie S. Faubion og Chrisandra L. Shufelt i det vitenskapelige tidsskriftet JAMA.

Stor studie med mange land

Faubion og Shufelt kommenterer de nylig publiserte resultatene fra OASIS 1- og OASIS 2-studiene.

Disse undersøkelsene har testet ut både effekten og risikoen ved daglige doser med elinzanetant, et nytt legemiddel mot overgangsplager.

Studiene ble utført ved en rekke ulike institusjoner i Europa og Nord-Amerika, deriblant Norge, og inkluderte nesten 800 kvinner i overgangsalderen. De fikk enten elinzanetant eller placebopiller i en periode på 12 uker. Etter dette fikk alle deltagerne ta legemidlet inntil studien hadde vart i et halvt år.

Forsøkene var såkalte randomiserte, placebokontrollerte dobbeltblinde studier – altså gullstandarden for medisinske eksperimenter.

Hetetokter og søvnproblemer

Resultatene viste at kvinnene som fikk elinzanetant opplevde en markant nedgang i antallet og intensiteten av hetetokter. Virkningen startet allerede etter en uke, og ble større med tida. De som fikk placebo ble også bedre, men virkningen i denne gruppa var betydelig mindre.

I tillegg rapporterte deltagerne i elinzanetant-gruppa også om færre søvnproblemer og bedre livskvalitet.

Samtidig fant forskerne få bivirkninger. De vanligste var hodepine og trøtthet.

Resultatene stemmer godt overens med tidligere studier av det samme stoffet.

– Elinzanetant kan bli et godt tolerert og effektivt ikke-hormonelt alternativ for de udekkede helsebehovene til mange med moderate til alvorlige overgangsplager, skriver forsker JoAnn Pinkerton og kollegaene hennes i en artikkel der de presenterer de nye resultatene.

Hormonterapi var eneste alternativ

Studien føyer seg inn i et nytt mønster, mener Faubion og Shufelt, som selv ikke har vært med på undersøkelsen.

I mange tiår var hormonterapi den eneste effektive behandlingen mot overgangsplager. Men mange brukte den ikke. Studier rundt årtusenskiftet knyttet hormonterapi til brystkreft, blodpropp og hjerneslag.

I det siste tiåret er det imidlertid kommet sterk kritikk mot disse studiene, og nye undersøkelser har vist at mange kvinner, også de over 65 år, kan bruke hormonterapi. Likevel kan ikke denne behandlingen hjelpe alle.

For eksempel anbefales ikke hormonterapi for kvinner som har hatt brystkreft eller hjertesykdom.

Nå er det heldigvis håp om flere alternativer, ifølge Faubion og Shufelt.

Flere nye legemidler

I mai 2023 godkjente amerikanske helsemyndigheter en helt ny type ikke-hormonell behandling mot hetetokter. Stoffet, som kalles fezolinetant, fikk godkjenning i Norge i desember. 

Ny forskning har vist at synkende østrogennivåer i kroppen øker aktiviteten i visse nevroner som er involvert i temperaturregulering. Fezolinetant hemmer denne aktiviteten. Studier viste at stoffet virket svært godt mot hetetokter.

Også elinzanetant påvirker disse mekanismene, men har en bredere virkning enn fezolinetant. Dette kan forklare at stoffet også ser ut til å virke på søvnproblemer og livskvalitet.

– Ny tidsalder

OASIS-studiene har noen svakheter, som selvrapportering av symptomer og få deltagere med annen etnisitet enn hvit. Det er også nødvendig å undersøke hvordan behandlingen virker på lengre sikt.

Likevel ser det ut til at noe er i ferd med å skje med den skrikende mangelen på både behandlingsformer og kunnskap om mekanismene bak overgangsplagene, mener Faubion og Shufelt.

– Selv om flere studier er nødvendig, ser det ut til at vi har kommet inn i en ny tidsalder der behandling for overgangsplager kan individualiseres basert på symptomer, familiehistorie, bivirkninger og personlige preferanser, skriver de.

Referanse:

JoAnn V. Pinkerton, m. fl., Elinzanetant for the Treatment of Vasomotor Symptoms Associated With Menopause, JAMA, august 2024. Sammendrag. 

S. S. Faubion, C. L. Shufelt, A New Era in Menopause Management?, JAMA, august 2024. Sammendrag.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article