– De skal ta de rike, men nå tar de alle som har potensial for å bli rike også.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Den norske gründeren Erling Wegger Linde kritiserer exit-skatten, som gjør at verdistigning skapt i Norge må skattlegges her, selv om man flytter utenlands.
- Han risikerer en skatteregning på 40 millioner kroner etter å ha flyttet til Canada for å utvikle selskapet sitt i Nord-Amerika.
- Linde argumenterer for at skatten kan skremme gründere ut av Norge før de oppnår suksess, og dermed svekke oppstartsmiljøet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Exit-skatten har satt sinnene i kok for mange. Nå melder nok en gründer seg på.
Erling Wegger Linde er gründer, leder og majoritetseier i selskapet Flowcase, som inntil nylig het CV Partner.
Han er hva man kan kalle en tek-gründer.
Selskapet jobber med å lage en programvare til bedrifter for å kartlegge hva slags kompetanse de ansatte har. For konsulentselskaper er dette praktisk når de skal være med på anbudsprosesser.
I sommer tok han med familien, som inkluderer to små barn, til Canada for å få selskapet til å vokse i Nord-Amerika.
– For å kunne akselerere veksten og vokse i utlandet, er vi nødt til å være tett på kundene og markedet, sier Linde til E24 på telefon fra Toronto.
Sammen med flyttelasset over Atlanterhavet tok han med seg en potensiell skatteregning på 40 millioner kroner, med mindre han flytter hjem igjen innen 12 år.
Les også
Hvorfor er det så vanskelig for deg å forstå, Vedum?
Les også
Siste ord er ikke sagt
– Mennesker og familier det er snakk om
Da regjeringen la frem statsbudsjettet i starten av oktober, var exit-skatten inkludert.
Tanken fra regjeringens side er at verdistigning på aksjer som opparbeides mens eieren er bosatt i Norge, skal skattlegges her.
– Er det ikke fair at verdier som er bygget i Norge skal skattes for i Norge?
– Jo, det er planen min også. Dette skal skattes for en dag når verdiene faktisk er skapt. Men sånn det er nå, så er det verdier som ikke er skapt. Verdsettingen er basert på fremtidige vekstutsikter, ikke penger jeg faktisk har. Jeg jobber dag og natt for å skape den veksten, sier gründeren.
– De skal ta de rike, men nå tar de alle som har potensial for å bli rike også. Man kan ikke omfordele verdier som ikke er skapt.
Les også
Vil ta exit-skatten til retten: – Det går for langt
Beløpet på 40 millioner er beregnet på bakgrunn av hans aksjebeholdning i selskapet da han flyttet ut. Verdiene på de aksjene er beregnet ut fra en investering som har verdsatt selskapet til 250 millioner kroner.
Dersom selskapet går konkurs mens han er utenlands, er han fortsatt skyldig denne summen.
– Skal du flytte hjem innen 12 år, da?
– Foreløpig er planen å være her i to år og at dette er et midlertidig opphold. Men det jeg tror Vedum glemmer, er at dette er mennesker og familier det er snakk om. Hvis mine barn trives godt her, så føles det opprivende å dra hjem igjen. Det handler om individers frihet som innskrenkes.
– Har dere vurdert å omstrukturere selskapet eller gjøre andre grep som en respons på denne skatten?
– Det er såpass nytt at det i grunn kom mens vi flyttet ut. Jeg tenker på muligheter, men skal jeg fokusere på å bygge selskapet og vekst, eller bruke masse penger på skatteadvokater? svarer han.
– Mindre jantelov
Linde har lite til overs for regjeringens håndtering av denne skatten. Han mener skatten er i ferd med å tømme Norge for gründere.
– Man snakker om at man vil ha mer mangfold i oppstartsmiljøet. Det eneste man gjøre, er å gjøre det dødstøft, sier han.
– Hvem er det som skal finansiere statsbudsjettet og alle subsidiene om 10 år hvis det ikke er noen som skaper noe i mellomtiden? spør han.
Han er ikke den eneste gründeren som har gått ut mot den nye skatten.
Askeladden-topp Martin Schütt har tidligere sagt til E24 at exit-skatten gir gründere et incentiv til å flytte ut av landet så tidlig som mulig.
I sitt innspill til regjeringen skrev Schütt at exit-skatten fremsto som «en misforståelse». Han mente regjeringen ikke forsto de store svingningene og sannsynligheten for konkurs i tidligfase-selskapene.
Linde mener også at regjeringen bør sette seg mer inn i hvordan oppstartsbedrifter fungerer.
– Jeg synes Vedum skulle vært litt mindre jantelovens forkjemper og satt seg mer inn i fakta og ha ryggrad til å innrømme at dette kanskje slo litt feil ut.
– Det er rettferdig
Statssekretær Erlend Grimstad (Sp) har tidligere forsvart exit-skatten.
– Hele hensikten med denne utflyttingsskatten er å tette et skattehull ved at de som flytter fra Norge skal betale skatt for de verdiene som er opptjent her i en periode, sånn som alle vi andre gjør når vi bidrar tilbake til fellesskapet, har han sagt.
– Det er rettferdig. For hvis vi ikke innfører disse reglene, så er det veldig enkelt, med noen enkle grep, å unngå å betale den skatten.
Han peker også på at man kan flytte tilbake innen 12 år om man bare flytter midlertidig.
– Det er egentlig bare en skatt som forsikrer at de verdiene som er opptjent her i en periode skal skattes her, sier han.