Norges Bank-tilsyn: Vurderer å be om svar fra sentralbanksjefen

3 months ago 14


Tekstmeldinger der Elon Musk presset oljefondsjef Nicolai Tangen, kan bli tema i Norges Banks representantskap.

Julie Brodtkorb var tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor under Erna Solberg. Nå leder hun Norges Banks representantskap, som består av femten medlemmer som blir utpekt av Stortinget. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det kan være naturlig å be om en ytterligere orientering om saken fra hovedstyret/sentralbanksjefen, skriver Julie Brodtkorb i en tekstmelding til E24.

Brodtkorb leder Norges Banks representantskapNorges Banks representantskapDette er sentralbankens tilsynsorgan, som skal passe på at reglene for Norges Bank blir fulgt. Medlemmene blir valgt av Stortinget..

Det kommer frem etter at Oljefondet offentliggjorde SMSer mellom Nicolai Tangen og Elon Musk, som viser at den amerikanske forretningsmannen presset oljefondsjefen om lønnspakken som Oljefondet hadde stemt imot. E24 har i flere måneder bedt om innsyn i meldingene.

Representantskapet har ikke sett meldingene før nå, og Brodtkorb sier at de vil vurdere om de tar opp saken i et møte 20. februar.

Til høyre og til venstre er meldinger mellom Musk og Tangen. I midten er et skjermbilde Musk sendte Tangen, som tilsynelatende er meldinger han har fått fra andre personer.

Ble advart

E24 omtalte tirsdag at sentralbanksjef Ida Wolden Bache måtte svare om den kontroversielle meldingsutvekslingen allerede i november. Da ble Wolden Bache anmodet om å «ha høy bevissthet» rundt inntrykket som kunne skapes av Tangens tekstmeldinger.

I møtet sa Wolden Bache at styret i sentralbanken «er opptatt av åpenhet og at dialogen med selskapene følger rutiner og retningslinjer», fremgår det av protokollen fra møtet.

Raste mot Tangen

Meldingene viser hva som skjedde etter Elon Musk avviste Tangens middagsinvitasjon i oktober.

«Når jeg ber deg om en tjeneste, noe jeg veldig sjelden gjør, og du avslår, da bør du ikke be meg om noe før du har gjort opp for deg», skrev Musk til Tangen i oktober.

«Friends are as friends do», skrev Musk.

Tangen svarte:

«Det er notert og forstått. Som en stor aksjonær heier vi på deg. Lykke til med alt».

Oljefondet har i en e-post til E24 knyttet tekstmeldingene til at fondet stemte mot Elon Musks lønnspakke. Oljefondet, som er en stor eier i elbilprodusenten Tesla, stemte i fjor mot at Musk skulle få en svært lukrativ lønnspakke.

«Lekket du tekstmeldingene mine?»

I ettertid av at fondet stemte mot lønnspakken, avslo Musk å delta i Oljefondets investeringskonferanse. E24 publiserte torsdag 17. oktober en artikkel om avslaget.

Dagen etter reagerte Musk på medieomtalen av avslaget:

«Lekket du tekstmeldingene mine til pressen», spurte Musk Tangen.

Musk la ved skjermbilde av meldinger han hadde fått fra andre personer. Her skrives det at Tangen «ga tekstmeldingene til pressen», og at Tangen «har politiske ambisjoner, og bruker Oljefondet til å promotere seg selv».

Tangen forklarte Musk at Norge har et lovverk som ligner den amerikanske «Freedom of Information Act».

«Beklageligvis blir alt jeg sender og mottar automatisk offentlig informasjon. Kommunikasjonsavdelingen styrer dette, og det er ikke min avgjørelse. De har ikke sendt dine personlige kommentarer, bare den delen der du sa at ikke kom til konferansen. Norge er besatt av deg, og dette ser ikke dårlig ut for deg. Likevel, beklager ulempen», skrev Tangen.

Den norske offentlighetsloven gjør at alle kan be om å få utlevert offentlige dokumenter. Loven inneholder en rekke regler for hvilke dokumenter som er offentlige, og hvilke som skal være hemmelige.

Read Entire Article