Norge-stjernenes private meldinger ble lekket – spillerne reagerer kraftig

2 hours ago 4


– Det er klart at vi ikke ønsker at sånne ting skal lekkes ut. Det er viktig at private meldinger mellom oss holdes i gruppa. Jeg skjønner veldig godt at det er interessant også utad, men det er noe vi er nødt til å ha privat. Jeg håper at det blir siste gang.

Det sier landslagsspiller Morten Thorsby til NRK om at private tekstmeldinger fra det norske landslagsmiljøet har havnet i offentligheten.

Slaget om landslaget

NY BOK: Slaget om landslaget er i butikkhyllene i disse dager.

Foto: Faksimile

Det er i den nye boken «Slaget om landslaget», skrevet av Magnus Braaten og Arilas Berg Ould-Saada, at en hel rekke med private Whatsapp-meldinger fra landslagets interne chatter blir publisert.

Boken handler om de åtte dramatiske dagene i november 2020 da koronasmitte rammet det norske herrelandslaget i fotball, og flere av meldingene viser misnøyen som rådet i den norske spillertroppen den gangen.

Spillerne hadde oppvask

Landslagsspiller Kristian Thorstvedt er kritisk til lekkasjene. Han røper at spillergruppa nylig hadde en oppvask om temaet.

– Det har blitt tatt internt, sier Thorstvedt til NRK.

Fotball, pressetreff med herrelandslaget i fotball

BLITT ET TEMA: Kristian Thorstvedt forteller at landslagsspillerne har reagert på lekkasjene.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Lagkamerat Jørgen Strand Larsen er også oppgitt. Han forteller at de gjerne skulle vært foruten lekkasjene.

– Uansett hva det er snakk om, om det er gode eller dårlige ting, så skal ingenting komme ut av en gruppe. Det har vi lagt dødt nå. Det har vi vært gjennom og lagt dødt, og så ser vi fremover. Alle kan gjøre feil, men slike ting bør være innad i gruppa, sier Strand Larsen til NRK.

– Ikke heldig i det hele tatt

NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg tror lekkasjene kan ha en negativ effekt på harmonien i Norges landslagstropp.

– Det er ikke heldig i det hele tatt. Når det er mulig at journalister faktisk får tak i skjermdumper av det som blir sagt i en intern WhatsApp-gruppe spør man seg kanskje «hvor tett og godt er miljøet vårt? Hvor sterkt samhold har vi egentlig?», spør Løkberg retorisk.

Fotball, pressetreff med herrelandslaget i fotball

KRITISK: Morten Thorsby liker ikke det som kommer frem i den nye boka om det såkalte nødlandslaget.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det er ikke bare noen meldinger som har havnet i offentlighetens hender, men en lang rekke med utdrag fra interne «chattegrupper».

Her er tre eksempler:

«Damn it feels good to be a gangster»

Da noen i landslagsmiljøet hadde mottatt signaler om at NFFs toppledelse var under press fra myndighetene for å gi tommel ned til at landslaget skulle spille de to bortelandskampene i Nasjonsligaen den gangen, bestemte de seg for å reise så fort som overhodet mulig.

Da la NFFs landslagskoordinator Are Hokstad ut denne meldingen i chatten, ifølge boken:

«Kast dere rundt. Bussen går så fort som mulig. Jo før jo bedre. Kjør!!»

Meldingen fra Hokstad fører til en rekke med mer eller mindre humoristiske svar fra flere av troppens stjernespillere.

«Martin Ødegaard sender et klipp av The Office-karakteren Dwight Schrute som hopper og slår hull i luften av begeistring. Erling Braut Haaland sender et klipp av actionfilmkarakteren Kabir som gjør seg klar til å gå til krig i filmen «War». «RUN!!», står det på klippet som sendes av Markus Henriksen, av en skrikende Will Smith. Ødegaard legger til en jublende baby. «Damn it feels good to be a gangster», lyder teksten på filmklippet sendt fra Sander Berge, heter det i boken.

Magnus Braaten og Arilas Ould-Saada

FORFATTERNE: Magnus Braaten (t.h) og Arilas Ould-Saada står bak den aktuelle boken.

Foto: Agnete Brun

«Syv emojier av en julenisse»

Da det ble mer og mer klart at landslaget ikke fikk reise til bortekampene, ble det dårlig stemning i whatsapp-chatten:

«Haaland bryter inn i chatten. Han deler et skjermbilde av Dagbladets forside. «AKKURAT NÅ: Vet ikke om spillerne får reise», står det ved siden av et bilde av statsminister Erna Solberg. Ødegaard repliserer umiddelbart. Meldingen hans inneholder bare syv emojier av en julenisse.»

Ironisk Ødegaard

Spillernes misnøye med norske helsemyndigheter ble etter hvert godt synlig i chatten – og vies mye plass i boken.

«Martin Ødegaard er i det ironiske hjørnet. Han deler et bilde av NRKs forside og overskriften «Guldvog vil stoppe all internasjonal fotball». Ødegaard har ringet rundt overskriften og bildet av Guldvog i rødt. «Innertier her og», skriver Ødegaard og legger til en tommel opp. Jens Petter Hauge svarer med to latter-emojier.»

Kristoffer Løkberg

SKEPTISK: NRK-ekspert Kristoffer Løkberg frykter lekkasjene vil gå ut over samholdet i den norske spillertroppen.

– Hadde blitt jævlig irritert

Kristoffer Løkberg kjenner seg igjen i at det gjerne er humoristiske ting som meldes i slike chatter, og at det er mange som fort går litt over streken for å ha det litt gøy.

– Men så lenge det holdes innad, så styrker det bare samholdet og kameratskapet, mener han.

– Hvordan hadde du personlig reagert hvis noen hadde lekket interne Viking-chatter?

– Da hadde jeg blitt jævlig irritert.

– Synes du at dette er noe Ståle Solbakken bør adressere?

– Jeg tror det er mer opp til spillergruppa. Lederne i gruppa bør kanskje ta tak i det internt. Én ting er det som har skjedd, men å sette seg ned med spillergruppa som er der nå og si at «det der skjer faen ikke, det er siste gang det kommer ut ting vi diskuterer internt».

Skuffende

Ingen av spillerne NRK snakket med vet hvem som har lekket meldingene. Men Morten Thorsby er krystallklar på at det aldri må skje igjen.

– Det var skuffende, men vi går videre. Vi har snakket om det i gruppa og håper at det ikke skjer igjen. Vi har hatt en intern utveksling på det, at det er noe ikke ønsker at skal skje igjen, sier han.

– Utveksling på Whatsapp?

– Utveksling på Whatsapp. Haha!

Publisert 08.10.2024, kl. 13.38 Oppdatert 08.10.2024, kl. 13.41

Read Entire Article