Norge sier nei til hårtap-medisin

1 month ago 18


 PrivatSKUFFET: Evy-Ann Engdal Hamre er leder i Alopeciaforeningen Norge. Foto: Privat

Mange som er rammet av plutselig hårtap fortviler fordi Norge sier nei til en svært lovende medisin.

onsdag 23. oktober kl. 21:21

Kortversjonen

  • Beslutningsforum sier nei til en lovende medisin mot alopecia, på grunn av høy pris.
  • Pasienter må betale over 100 000 kroner i året for medisinen som nå bare er tilgjengelig på hvit resept.
  • Avslaget skaper skuffelse blant mange som ikke har råd til å betale medisinen selv.

Beslutningsforum sa mandag nei til å innføre den nye medisinen Litfulo som viser svært gode resultater mot alvorlig flekkvis hårtap – alopecia areata.

Prisen ble for høy til at medikamentet ble godkjent av Beslutningsforum, det statlige organet som avgjør hvilke behandlingsmetoder og legemidler som skal brukes i Norge.

– Jeg er svært skuffet. Det er veldig mange som er oppgitt og lei seg i dag. Mange hadde håp om at de kunne få medisinen, fordi de ikke har råd til å betale den selv, sier Evy-Ann Engdal Hamre, leder i Alopeciaforeningen i Norge.

Alopecia er en autoimmun tilstand som rammer blindt. Kroppen går til angrep på eget vev. En betennelse i hårsekken gjør at håret løsner.

Litfulo, med virkestoffet Ritlecitinib, er et av to nye medikamenter som har vist svært lovende resultater mot alopecia, og er godkjent for barn helt ned til 12 år.

De to medikamentene er tilgjengelige kun på hvit resept, som betyr at pasientene selv må betale for bruken. Kostnadene kan fort komme opp i mer enn 100 000 kroner i året.

Hadde Beslutningsforum sagt ja, ville kostnadene blitt dekket av helseforetakene, slik at pasientene slapp de voldsomme utgiftene.

Inger Marie Skoie, avdelingssjef ved hudavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) omtalte i VG tidligere i oktober de nye medisinene som «en liten revolusjon».

 Line Møller, VGSKUFFET: Hudlege Inger Marie Skoie. Foto: Line Møller, VG

– Dette var skuffende, men ikke overraskende. Det er tankevekkende at samme behandling ble funnet kostnadseffektiv i Frankrike og andre store europeiske land som Storbritannia, Spania og Italia, sier Skoie.

– Forhåpentligvis vil man i fremtiden finne løsninger som gjør at effektive legemidler også blir tilgjengelige på refusjon for norske pasienter med alvorlig alopecia areata, sier Skoie.

Inntil to prosent av befolkningen rammes av alopecia, blant barn er tilstanden sjeldnere.

– Mange ser på alopecia bare som et kosmetisk problem og tenker at det ikke er så farlig. Men forskning viser at det er en stor psykisk belastning, som kan ha en stor negativ effekt på livskvaliteten, særlig for barn og ungdom. Unge som blir mobbet kunne fått hjelp. Jeg var ungdom selv da jeg fikk alopecia, så jeg vet hvor kjempesårt det kan være, sier Evy-Ann Engdal Hamre i Alopeciaforeningen Norge.

 Frode Hansen, VGAVSLO: Terje Roowelt er leder for Beslutningsforum. Foto: Frode Hansen, VG

– Vi ønsker å innføre behandlingen, men prisen ble vurdert som for høy, selv når vi tok hensyn til sykdommens alvorlighet og behandlingsbehovet hos pasientene, sier Terje Rootwelt, leder for Beslutningsforum, til nettstedet HealthTalk.

Publisert: 23.10.24 kl. 21:21

Relaterte emner

Read Entire Article