Nok en nisjebank flagger ut: Flytter børsnotering til Sverige

3 weeks ago 9


Morrow Bank har søkt om svensk konsesjon og varsler betydelig høyere avkastning.

Norske særregler får norske fond og nisjebanker til å flytte til Sverige. Nå melder Morrow Bank om utflagging. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Morrow Bank, tidligere kjent som Komplett Bank, har søkt om svensk bankkonsesjon, og venter å være i drift fra Sverige i 2026.

– Bakgrunnen for å sette i gang prosessen med å flytte til Sverige er å sikre Morrow Banks langsiktige konkurransekraft, sier administrerende direktør Øyvind Oanes i Morrow Bank i en børsmelding torsdag.

Den digitale forbrukslånsbanken venter en avklaring fra Finansinspektionen i andre kvartal neste år, og å kunne flytte børsnoteringen fra Oslo Børs til Nasdaq-børsen i Stockholm i 2026.

Administrerende direktør Øyvind Oanes,  Morrow Bank. Foto: Morrow Bank

Ulike vilkår

Den siste tiden har E24 skrevet om hvordan norske særregler får norske fond og nisjebanker til å flytte til Sverige.

Der tolkes og praktiseres et felleseuropeisk regelverk mer balansert, ifølge bransjen, noe som gir lavere kostnader, høyere avkastning, og utligner norske konkurranseulemper.

Lea bank, en sammenslåing av Easybank, Monobank og BRAbank, er i ferd med å flytte hovedkontoret til Sverige, etter å ha fått svensk bankkonsesjon i juni.

Instabank er også blant bankene som nå vurderer alternativene.

Les på E24+

Storinvestorens oppskrift for å slå børsen: – Akkurat nå har det slått til

Instabank-sjef Robert Berg. Foto: Espen Solli

– Vi som bank kan ikke sitte og se på over tid at forskjellene er så store som nå uten å ta hensyn til det i våre fremtidsplaner. Vi har et ansvar overfor bankens soliditet og lønnsomhet, og for at aksjonærene får en tilstrekkelig god avkastning på sine sparemidler, sa Instabank-sjef Robert Berg til E24 nylig.

Høyere avkastning

Morrow peker også på betydelige økonomiske fordeler ved utflagging.

– Med samme forhold som svenske konkurrenter, anslår ledelsen at avkastningen på egenkapitalen kan øke til 20 prosent på mellomlang sikt, sammenlignet med det oppdaterte organiske målet på 12-14 prosent, sier Oanes.

Banken har de siste årene vokst kraftig utenfor Norge, der Sverige og Finland nå står for over 80 prosent av utlånsporteføljen.

– Mens Finland står for den største andelen av låneboken, representerer Sverige den ledende klyngen for forbruksbankvirksomhet i Norden, sier Morrow-sjefen.

Han venter derfor at en flytting til Stockholm vil gi selskapet større tilgang til kompetent personnel og kompetent kapital.

Les også

Bank vurderer utflagging: – Kan ikke sitte og se på at forskjellene er så store

Reagerer

Administrerende direktør Knut Øvernes i Finansieringsselskapenes Forening (Finfo) representerer mange av de norske nisjebankene og de etablerte bankenes leasingsselskaper.

I et nylig intervju med E24 kalte han utviklingen «oppsiktsvekkende».

– Her flytter kapital, selskaper og investorer uten at noen politikere reagerer. Det er ganske spesielt all den tid man snakker høyt og hellig om norsk eierskap, sier Øvernes.

Ny metode

Finansdepartementet har varslet oppmykninger innen bankområdet.

I desember ifjor ba departementet Finanstilsynet utrede endringer i bankenes kapitalkrav, blant annet innføring av en ny og mer risikofølsom standardmetode.

Finanstilsynets forslag, som skal gi likere konkurransevilkår mellom bankene, ligger nå til vurdering etter å ha vært på høring. Målet er at den nye metoden skal gjelde i Norge fra nyttår, ifølge Finansdepartementet.

Vokser

Morrow Bank hadde en utlånsportefølje på 15,5 milliarder kroner per utgangen av tredje kvartal, opp 38 prosent fra samme tidspunkt ifjor. Rundt 35 prosent er lånt ut i Sverige, 45 prosent i Finland og 20 prosent i Norge.

Selskapet hadde et resultat før skatt på 72 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra 47,6 millioner kroner i samme periode året før, ifølge kvartalsrapporten som ble offentliggjort torsdag.

Netto renteinntekter var på 302 millioner kroner (255) i kvartalet.

Morrow Bank har en markedsverdi på over 1,5 milliarder kroner, og største eier er Christen Sveeas-selskapet Kistefos med 20,8 prosent. Kistefos-stiftelsen eier også 1,74 prosent.

Les også

Norsk bank får ny storeier: – Hadde ikke skjedd hvis ikke vi var på vei til Sverige

Les også

Finansdepartementet: – Ønsker en sterk og konkurransedyktig finansnæring

Les også

Finanstopp om norsk utflagging: – Det er faktisk oppsiktsvekkende

Les også

Finanstilsynet om fonds- og bankflukten: – Nyttig med innspill

Read Entire Article