«Nobody puts LO in a corner»

1 week ago 8


Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Nøkkelen til LOs reaksjon ligger i en filmklassiker fra 80-tallet.

  • Torbjørn Røe Isaksen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

I forrige uke brøt forhandlingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv avtale om inkluderende arbeidsliv En avtale mellom regjeringen og partene i arbeidslivet som ble inngått første gang tidlig på 2000-tallet, og blant annet skulle få ned sykefraværet. (IA-avtalen) sammen. Det var oppsiktsvekkende nok i seg selv. Men denne uken ble dramatikken enda større:

LO bryter formelt samarbeidet med NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene.

Alt som ikke handler om tariff eller rettigheter, legges på is. For eksempel prestisjeprosjektet Kraftløftet.

 Filmklassikeren fra 80-tallet. Foto: Trond Sørås / VG / NTB

Forsvaret av sykelønnsordningen er en avgjørende sak for LO, og den mobiliserer på tvers av interne skillelinjer. Bruddet med arbeidsgiverne er delvis en markering av hvor tungt LO går inn i kampen – et varselsskudd, også til partiene på borgerlig side.

Samtidig handler bruddet også om noe mer.

Nøyaktig hvordan det skjedde i forhandlingene, er det litt ulike beskrivelser av. Men LO mener at særlig NHO gikk sammen med de tre andre arbeidstagerorganisasjonene (YS, Akademikerne og Unio) og forsøkte å forhandle litt på si’.

Det er det nærmeste man kommer et sidesprang i trepartssamarbeidet.

Gjennom å forhandle separat med de andre, brøt NHO en stilltiende og etablert forståelse rundt hvordan forholdet mellom de to store skal være, mener LO slik jeg forstår det.

Det kan ikke fagforeningen godta.

For å si det med Patrick Swayze i klassikeren Dirty Dancing: Nobody puts baby in a corner.

Og Nobody puts LO in a corner.

Bruddet skal vise arbeidsgiverne at dersom de tror LO kan utmanøvreres, tar de grundig feil.

Bakteppet er også et økende konfliktnivå mellom LO og de andre arbeidstagerorganisasjonene. LO har vært i munnhuggeri med Unio om frontfagsmodellen, og hatt konflikt om arbeidsavtalene i staten med Unio og Akademikerne.

Forholdet til fagorganisasjonen YS har vært fredeligere, men også YS valgte en annen strategi i IA-forhandlingene, selv om de – i likhet med LO – organiserer mange lavtlønte arbeidstagere som ikke har tariffestet full lønn under sykdom.

Forrige gang LO truet med å bryte samarbeidet var da daværende leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, tenkte høyt om økt bruk av lockoutlockoutNår arbeidsgiverne nekter arbeidstagerne å komme på jobb under en arbeidskonflikt. i arbeidskonflikter. Da løste det seg enkelt ved at NHO-sjef Ole Erik Almlid satte skapet på plass.

Veien til en løsning er langt vanskeligere denne gangen.

I praksis er kravet å få partene tilbake til forhandlingsbordet. LO lever nok greit med at noen blir stående i et hjørne, så sant dem ikke er dem.

Read Entire Article