Meta, McDonald’s og Walmart kutter i «mangfold, likhet og inkludering». Oljefondssjefen mener det er «ekstremt viktig» at Norge ikke skifter syn.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Onsdag var Oljefondet vertskap for et frokostseminar om funksjonsnedsettelser og fordommer i arbeidslivet i regi av Stiftelsen VIStiftelsen VIEn stiftelse som jobber for bedre muligheter og rettigheter for mennesker med funksjonsnedsettelser. .
I panelet satt Nicolai Tangen, DNB-sjef Kjerstin Braathen og Aker-sjef Øyvind Eriksen, som er styreleder i stiftelsen.
Tangen uttrykte bekymring for at mange amerikanske selskaper har skrotet eller nedskalert sine DEI-programmer. DEI er kort for «diversity, equity and inclusion», som kan oversettes til «mangfold, likhet og inkludering».
Tangen viste til at DEI-stillinger kuttes, at ordbruken har endret seg, og at det er mindre fokus på det, noe han mener er «feil vei» å gå.
– Det skjer et skifte her. Jeg tror det er ekstremt viktig at vi i Norge ikke skifter vårt syn på dette, men at vi tvert imot fortsetter å jobbe målrettet, sa Tangen.
Zuckerberg skroter DEI-programmer
Nylig annonserte Meta-sjef Mark Zuckerberg en rekke grep. Ett av dem var å ta livet av konsernets mange DEI-programmer, ifølge nettavisen Axios.
Meta er ikke alene. Andre giganter som McDonald’s, Walmart, Harley Davidson, Ford og Amazon har alle kuttet i sine programmer.
Oljefondet eller Norges Bank Investment Management (NBIM) er et av verdens største fond, og har betydelige eierposter i alle de nevnte selskapene, blant annet 1,18 prosent av Meta.
Endringene til Meta vil påvirke tek-konsernets ansettelser, opplæring og innkjøp, ifølge et internt notat.
Meta vil hverken ha et eget DEI-team eller -program, og heller fokusere på lik behandling uavhengig av bakgrunn. Selskapet vil også skrote sine mål for representasjon, fordi det kan gi inntrykk av at avgjørelser tas basert på rase og kjønn.
Årsaken er endringer innen juss og politikk, blant annet hos USAs høyesterett, ifølge notatet. I tillegg har DEI-begrepet blitt «ladet» fordi noen tolker det som at visse grupper får fordelaktig behandling sammenlignet med andre.
Trump vil forby DEI
Utviklingen ses i sammenheng med et pågående politisk og kulturelt skifte i USA.
Donald Trump har lovet å forby DEI, som han mener er en del av en venstrevridd «woke»-agenda«woke»-agenda "Woke" har varierende definisjoner, men kritikerne mener kort fortalt det er en overdreven politisk korrekthet og sosial rettferdighetsideologi. som skader det amerikanske samfunnet.
Ett argument er at DEI undergraver meritokratimeritokratiMeritokrati er politiske eller andre sosiale systemer hvor makt og autoritet er fordelt blant medlemmene etter de evnene og ferdighetene de har. og skader konkurranseevne ved å fokusere på identitetsmarkører som rase, kjønn og legning istedenfor kompetanse, prestasjoner og erfaring. Et annet er at DEI fører til omvendt diskriminering.
Men trenden startet før Trump vant valget i november. Allerede i starten av fjoråret kunne avisen Washington Post melde at antallet DEI-jobber var fallende etter å ha nådd toppen i 2023, basert på tall fra analyseselskapet Revelio Labs.
– Lønnsomt hvis det blir riktig
På scenen til Norges Bank fikk Nicolai Tangen spørsmål fra daglig leder i Stiftelsen VI, Bjørnar Erikstad, en tidligere paralympisk seiler som er født uten armer.
– Er det noen sammenheng mellom inkludering og penger i kassa?
– Ja, jeg tenker jo absolutt det. Hvis vi gjør det på riktig måte, så er det det. Det å inkludere er dyrere enn å ikke inkludere, men det er også mer lønnsomt hvis det blir riktig, svarte Tangen.
– Det er en mer risikabel ansettelse, men hvis det blir riktig, så er det enda bedre enn en vanlig ansettelse. Det er det som er skikkelig interessant når du ansetter. Du må ta litt risiko. Det kan bli dårlig, men det kan bli så helt utrolig bra, og det er derfor vi må gjøre det.
– Er det et tema i møter dere i Oljefondet har? Eller er det andre steder den diskusjonen foregår?
– Ja, det er et tema for oss. Jeg vil ikke si det er hovedtemaet, fordi vi snakker jo om at vi skal tjene penger og sånn. Men dette med human resourceshuman resourcesPersonalforvaltning i en organisasjon, inkludert rekruttering, opplæring og utvikling av ansatte. og human capitalhuman capitalEt begrep som beskriver verdien av de ansattes ferdigheter, kunnskap og erfaring i en organisasjon. – vi laget et eget forventningsdokument som vi la frem i forfjor, som handler om akkurat dette her.
E24 har spurt Oljefondet om de ønsker å utdype Tangens uttalelser, men fondet har «ingenting å tilføye».
Oljefondets direktør for eierskap og etterlevelse, Carine Smith Ihenacho, har tidligere beskrevet et lignende «backlash» mot ESGESGESG er kort for "Environmental, Social, Governmental" og kan på norsk oppsummeres som et selskaps arbeid med bærekraft og selskapsstyring. i E24.