Tilhengerne av EU-direktivene som har utløst full storm mellom regjeringspartiene Ap og Sp, sier at sakene på regjeringens bord verken omtaler Acer, eller berører norske strømpriser.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener Sp's motstand mot tre EU-direktiver er overdrevet.
- Sp-representanter truer med å forlate regjeringen hvis Ap presser direktivene gjennom.
- Direktiver omhandler ikke Acer eller økte strømpriser, sier både Rotevatn og Bård Standal fra Fornybar Norge.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg er veldig overrasket over den bastante motstanden. Det er så godt som ingenting kontroversielt i disse tre direktivene, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til VG.
– Jeg oppfatter at argumentene imot kun handler om at de kommer fra EU og handler om energi. Det står ingenting om Acer her, og det er ikke noe her som vil øke norske strømpriser, legger han til.
– Konflikten mellom Ap og Sp er storm i et vannglass. Vi har kontroll over kraften, og vi kommer til å beholde den, sier Bård Standal, leder for strømnett og marked i NHO-foreningen Fornybar Norge, til VG.
Ifølge VGs opplysninger er det tre av åtte dokumenter i det som omtales som EUs fjerde energimarkedspakke, som står på dagsordenen for regjeringskonferansen torsdag:
- Fornybardirektivet
- Bygningsenergidirektivet
- Energieffektiviseringsdirektivet
Truer med regjeringskrise
Motstanden i Sp er enorm: Flere stortingsrepresentanter har sagt at Sp må vurdere å forlate regjeringen dersom Ap presser noe av energimarkedspakken igjennom regjeringen og sørger for at de blir en del av norsk lov.
– Vi kommer ikke til å sitte i en regjering som innfører fjerde energimarkedspakke. Vi stykker den heller ikke den opp og tar den bit for bit. Vi mener at vi allerede har fått avgitt for mye makt til EU, sa Sp-representanten Ole André Myhrvold til VG tirdag kveld.
Klokt å dele opp
– Vi hadde helst sett av regjeringen nå tok opp hele pakken. Men jeg tror at Ap gjør noe klokt ved å dele det opp. Det er vanskelig å forstå argumentene mot disse tre direktivene. For meg fremstår disse tre som de minst kontroversielle, sier Bård Standal.
Han utdyper:
– Ingen av direktivene handler om EUs energibyrå Acer eller om strømpris-smitte. De voldsomme motargumentene som kommer fra motstanderne er ikke relevante for disse sakene. Regjeringen fremmer verken energimarkedsdirektivet eller Acer-forordningen i denne omgangen. Derfor er det ikke lett å forstå den voldsomme motstanden, sier han.
Han sier at Fornybardirektivet, som EU vedtok i 2018, inneholder definisjoner som er viktig for å samordne tiltak mellom landene som omfattes.
Standal viser til at flyselskapet Norwegian må ta store kostnader så lenge dette direktivet ikke er en del av norsk lov:
– Norge og EU definerer bærekraftig flydrivstoff ulikt. Dermed vil drivstoff som fylles i Norge av et norsk flyselskap ikke bli registrert i EUs database. Norwegian må dermed betale avgifter som om de brukte «skittent» drivstoff, sier han.
Vil søke vennskap
Sveinung Rotevatn lover Venstres støtte til direktivene i Stortinget:
– Dette handler om mer enn energipolitikk. Akkurat nå er det uhyre viktig at vi søker vennskap og samarbeid med EU, når den nye amerikanske administrasjonen kan sende oss inn i en skadelig tollkrig, sier han.
Våren 2024 satte EU-kommisjonen press på Norge: Den daværende energikommissæren Kadri Simson ba Norge om å bekrefte overfor EU at fornybardirektivet skulle tas inn i norsk rett, senest på et møte i EØS-komiteen i august i fjor. Det skjedde ikke.
– Norge har et betydelig etterslep. Men å få gjennom fornybardirektivet vil nok lette noe av presset fra EU, sier Bård Standal.