Nevnt 327 ganger i boken: – Har ikke blitt forelagt noe av det før trykking

2 hours ago 3


 Hallgeir Vågenes / VGHadia Tajik er svært lite fornøyd over måten forlag og forfattere av den nye Ap-boken har behandlet henne. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Den nye Ap-boken: Hadia Tajik sier hun aldri ble forelagt noen av påstandene knyttet til henne. Forlaget bekrefter at de har fraveket vanlige rutiner.

søndag 22. september kl. 17:18

Kortversjonen

  • Den nye boken «Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» nevner Hadia Tajik 327 ganger.
  • Hun sier hun aldri ble forelagt noe av det før boken kom ut.
  • Forlaget bekrefter at de har fraveket vanlige rutiner.

VG har søkt seg gjennom boken «Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall».

Aps tidligere nestleder og statsråd, Hadia Tajik, er nevnt 327 ganger i boken.
Hun sier at det skjer uten at hun har blitt forelagt noe av det før boken kom ut.

– Jeg har ikke blitt forelagt noe av det før trykking, hverken av forfatterne eller forlaget. Som jeg har sagt tidligere kontaktet forfatterne meg for snart ett år siden. Jeg ba om å bli informert om hva de ville skrive om meg og ville da vurdere om jeg skulle kommentere det. Etter det hørte jeg ikke mer fra dem.

Hun fortsetter:

– Allerede har forlaget offentlig slått fast at de har publisert en påstått episode som aldri har funnet sted.

Det gjelder gjennomgangen som journalist Lars Joakim Skarvøy har gjort, hvor han fant fire feil, blant annet en påstand om at han og Tajik kysset under en pridemarkering i Oslo i 2018.

– De øvrige mer enn 300 omtalene har jeg aldri fått mulighet til å vurdere, men tatt i betraktning at forlaget allerede før boken er i bokhandelen har måttet innrømme vesentlige og grenseoverskridende feil som hadde vært lett å faktasjekke, så fester jeg ikke mye lit til resten.

 Lars Martin Hunstad / VGFoto: Lars Martin Hunstad / VG

Hun sier at hun ikke har lest boken.

– Er det ikke nærliggende å gjøre?

– Jeg har vært på Handel og Kontors landsmøte lørdag. Nå driver jeg og pakker ned leiligheten, fordi vi snart skal flytte. Det er min prioritet nå.

– Mener du forlaget bør vurdere å trekke boken?

– Det kan jeg ikke mene noe om, fordi jeg ikke har lest boken.

Det er ikke bare Skarvøy, tidligere AUF-leder Eskil Pedersen og tidligere Ap-nestleder Bjørnar Skjæran som har reagert på feil i boken.

Siri Hytten, Støres tidligere rådgiver, stabssjef og statssekretær, tidligere Støre-rådgiver Tale Jordbakke og Tajiks tidligere politiske rådgiver, Svein Tore Bergestuen har alle pekt på det de mener er klare feil i boken, i en sak i Aftenposten.

Bekrefter fravik av rutiner

Forlagssjef for sakprosa i Gyldendal, Reidar Mide Solberg, svarer slik på at det begynner å bli ganske mange påstander om feil i denne boken.

– Vi ser at en del personer har kritisert boken, med litt ulike vinklinger. Det er de selvsagt i sin fulle rett til. Men det dreier seg ikke om så mange faktiske feil. De som blir fanget opp, skal selvsagt rettes i nye opplag.

– Er det et bevisst valg fra forlaget å ha en praksis som gjør at folk som er negativt omtalt i bøker, ofte av anonyme kilder, ikke blir kontaktet?

– «Partiet» er ikke en vanlig utgivelse og derfor har vi fraveket vanlige rutiner rundt for eksempel varsling. Vi forstår at dette kan utløse kritikk, men vi mener det var riktig og nødvendig i forbindelse med denne utgivelsen, sier han og fortsetter:

– Forfatterne har fortalt oss at mange kilder er bekymret for konsekvenser ved å snakke om interne forhold i Arbeiderpartiet og var kun villige til å belyse slike sider ved partikulturen hvis de kunne være anonyme. For å unngå jakt på kildene og at kilder utsettes for press og represalier i et parti kjent for en tøff maktkultur, valgte vi å ikke varsle alle som er omtalt i forkant av publisering.

Read Entire Article