Nav-sjefen om skyhøyt sykefravær: – Alle steiner må snus

1 month ago 7


Sykefraværet var på 7,1 prosent i andre kvartal og er på det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009, viser nye tall. – Alvorlig, sier Nav-sjefen.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte er urolig over de høye sykefraværstallene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Sykefraværet på 7,1 prosent utgjorde 10,6 millioner tapte dagsverk i 2. kvartal.

Cirka 1,7 millioner av disse skyldtes egenmeldt sykefravær, mens om lag 9 millioner skyldtes det legemeldte sykefraværet, viser sesongjusterte tall fra sykefraværsstatistikken.

Nav-sjef Hans Christian Holte sier at alle steiner nå må snus for å finne ut hvordan flere kan hjelpes med å stå i jobb.

– Sykefraværet fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå, og det er alvorlig. Det er fremdeles sykefravær med psykiske plager som øker mest, og det gir store utslag i statistikken fordi disse fraværene ofte er langvarige, sier han.

Psykiske lidelser øker

Det legemeldte sykefraværet økte fra 5,5 prosent i 2. kvartal 2023 til 5,9 prosent i 2. kvartal 2024. Dette er det høyeste tallet siden 2009 da Norge var preget av svineinfluensa.

– Økningen skyldes at det er flere sykmeldte, samtidig som de sykmeldte i gjennomsnitt er lenger borte fra jobb. Samlet bidrar dette til en betydelig økning i sykefraværsprosenten, sier Holte.

Det er sykefraværet grunnet psykiske lidelser som øker mest, og det tilsvarer over en firedel av sykefraværsdagene.

– Oppsiktsvekkende

Det er enkeltdiagnosen «psykiske symptomer/plager» som øker mest i 2. kvartal, og den utgjorde 24 prosent av gruppen psykiske lidelser.

Nav-sjef Holte kaller dette oppsiktsvekkende og alvorlig.

– Det er uvisst hva denne økningen skyldes, og antakelig er det svært sammensatt. Vi trenger en bedre forståelse av årsakene til denne utviklingen, sier han.

Helse- og sosialtjenester har fortsatt det høyeste sykefraværet, og det økte fra 8,1 prosent i 2. kvartal 2023 til 8,6 prosent i 2. kvartal 2024. Over 2,4 millioner dagsverk gikk tapt i siste kvartal innen helse- og sosialtjenester.

Read Entire Article