Jens Stoltenberg ber vestlige land merke seg at Russland og Kina samarbeider stadig tettere - og at de trolig vil støtte hverandre dersom det startes nye kriger i Asia eller Europa.
Rapporterer fra Oslo Rådhus torsdag 5. september kl. 16:13Natos avtroppende generalsekretær har torsdag hatt sin siste offentlige opptreden i hjemlandet før han slutter i jobben om fire uker.
Stoltenberg holder fortsatt kortene tett om hva han skal gjøre etter Nato.
– Jeg vet ikke. Det er ikke helt endelig besluttet. Nå skal jeg først og fremst konstruere meg om de siste ukene i NATO, Og så er jeg helt sikker på at det er en finer noe meningsfylt, sa han på et pressetreff etter talen.
Fullt hus i Rådhuset
1150 mennesker strømmet til Oslo Rådhus for å høre en samtale med Atlanterhavskomiteens daglige leder, Kate Hansen Bundt.
Der snakket Stoltenberg blant annet om forholdet til Kina.
Nato-toppmøtet i sommer omtalte Kina som en avgjørende støttespiller for Russland i krigen i Ukraina.
– Blir det en stor konflikt i Europa eller i Asia, så kommer sannsynligvis Kina og Russland til å støtte hverandre. Da er det i så fall to deler av den samme konflikten, sa Stoltenberg.
Partnerskap uten grenser
Overfor VG ga han et utdypende forklaring etter talen:
– Jeg bygger det på hva vi har sett. Kina og Russland har underskrevet en avtale, rett før fullskala-invasjon av Ukraina, der de lovet hverandre «partnerskap uten grenser. Vi ser at Russland og Kina jobber mye tettere sammen, både økonomisk og politisk, men ikke minst militært, sa Stoltenberg.
Han viste til at landene har mange flere felles øvelser og felles patruljering.
– Derfor må vi være forberedt på at i en fremtidig stor konflikt vil Russland og Kina være allierte og stå sammen. Det er ingen som vet med sikkerhet hva som vil skje, men vi må ta med i beregningene at de har kommet hverandre mye nærmere.
– Hvilken konsekvens har det for oss her i nord, nå når den norske statsministeren reiser til Kina om få dager?
– Man må være bevisst om det nære forholdet som er mellom Kina og Russland.
Og ikke naiv i forhold til hva det gjør med vår avheigighet av Kina, om det er for eksempel råvarer eller teknologi.
Men han tilføyde:
– Vi kan ikke boikotte Kina, vi må snakke med Kina om alt fra sikkerhet til klimaspørsmål. Så man må ikke isolere Kina, men man må være bevisst hva slags makt det er, sa Stoltenberg.