NASA snakker med Voyager 1 igjen

2 weeks ago 6


Voyager 1 har reist langt forbi planetene i solsystemet, og det tar 23 timer å sende eller motta beskjeder. (Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech)

Strømproblemer førte til at Voyager 1 skrudde av den ene radiosenderen sin. 

Romsondene Voyager 1 og 2 begynte sin ferd i verdensrommet i 1977. 

I dag, 47 år senere, fungerer tvilling-sondene fortsatt.  

De har reist bortenfor de ytterste planetene og ut i rommet mellom stjernene. Voyager 1 har reist lenger enn noe annet romfartøy.  

NASA kan fortsatt sende og motta beskjeder fra sonden, 24 milliarder kilometer unna. 

Men i oktober mistet NASA kontakten. Voyager skrudde av en av radiosenderne sine. 

Slo seg av 

NASA fikk kontakt med Voyager igjen, men via mye svakere radiosender. Den hadde ikke vært i bruk siden 1981. 

Det begynte med at NASA sendte en kommando 16. oktober om at Voyager skulle slå på oppvarming. 

En beskyttelses-mekanisme inn slo inn fordi sonden brukte mer strøm enn den burde. Da slås alle systemer av, som ikke er helt nødvendige. NASA har allerede slått av det meste, dermed var det radiosenderen som ble tatt ut. 

NASA fikk kontakt med sonden via den svakere radiosenderen. Men Voyager kunne ikke lenger sende forskningsdata eller teknisk info. 

Minkende strøm

Nå har teamet fra NASA løst problemet. De kan snakke med Voyager 1 via hoved-radiosenderen og har gjenopprettet vanlig kommunikasjon. 

Romfartøyet har begynt å samle inn data igjen fra sine fire forsknings-instrumenter. 

De brukes til å studere partikler og magnetfelt i det nesten helt tomme rommet mellom stjernene, der ingen romfartøy har vært før. 

Voyager har lite strøm å gå på. Den mister fire watt strøm hvert år. Forskere utnytter det som er tilgjengelig til det ytterste.

Sonden drives av varme som kommer av at det radioaktive grunnstoffet plutonium brytes ned. Varmen brukes til å lage strøm.

Teamet har allerede slått av flere instrumenter på Voyager-sondene, blant annet oppvarming for noen av forsknings-instrumentene. Likevel har de fungert, skriver NASA. 

Dukker opp problemer oftere

Romsondene begynner å bli gamle og har vært i bruk lenge. Det gjør at det oftere oppstår nye utfordringer som må løses, skriver NASA. 

I fjor begynte Voyager 1 å sende hjem uforståelige data. Årsaken var en defekt databrikke. Teknikere klarte å rette opp i problemet i april i år. 

NASA mistet kontakten med Voyager 2 i fjor, da de ved et uhell fikk stilt romsondens antenne ut av kurs. Antennen stod bare to prosent feil, men det var nok til å kutte kontakten. 

Kontakten ble gjenopprettet to uker senere. Teamet sendte ut noe som kan sammenlignes med et rop ut i verdensrommet, som Voyager fanget opp. 

Read Entire Article