– Mandag bestemte vi oss for å trykke et fjerde opplag av «Sjøfareren». Det betyr et totalopplag på 36.000, opplyser kommunikasjonssjef Raymond Vik i Kagge forlag til VG.
Boken gikk rett inn på førsteplass på den norske bestselgerlisten i forrige uke etter bare tre dager i salg – og denne uken ligger den ikke bare på førsteplass på sakprosa-listen:
Boken selger også mest av alle bøker – uavhengig sjanger.
Det bekrefter Bokhandlerforeningen til VG.
Erika Fatland er overveldet:
– Ord blir fattige! Det holder ikke helt å si: Dette er veldig hyggelig, men det er altså veldig hyggelig, sier hun og finner etter hvert de riktige ordene:
– Det er som en drøm. Jeg har aldri vært med på noe lignende. Bøkene fyker ut i raskt tempo, og hvem skulle trodd det om en 700 sider lang bok om portugisisk historie.
– Hva tror det er som gjør at det treffer sånn?
– Dette er jo ikke debutboken min, jeg tror det hjelper at jeg allerede har en del lesere der ute som har gledet seg til ny bok.
– Og kanskje er det noe med Portugal, det er et land som mange har et forhold til og føler de kjenner – samtidig er det så mye som er ukjent. Det portugisiske imperiet er på mange måter et glemt imperium, sier Fatland til VG.
Erika Fatland
- Erika Fatland debuterte med barneboken «Foreldrekrigen» i 2009.
- Hun ble brageprisnominert for sin første sakprosabok, «Englebyen» (2011). Siden har hun gitt ut «Året uten sommer» (2012) og reiseskildringene «Sovjetistan» (2014), «Grensen» (2017) og «Høyt» (2020), som alle er blitt bestselgere.
- Fatland er utdannet sosialantropolog og behersker åtte språk.
- Bøkene hennes er utgitt i 26 land.
- Aktuell med «Sjøfareren» som allerede er forhåndssolgt til syv land.
Forlagssjef Tuva Ørbeck Sørheim har sin teori om hvorfor Fatlands reiseskildring på kort tid seiler opp til å bli en av de mestselgende bøkene i hele år:
– Det handler om at man lærer og blir underholdt på en og samme tid. Erika vever sammen historie, menneskemøter og samtid på en fascinerende sømløs måte.
Forlaget måtte trykke på bestillingsknappen av tre nye opplag fortløpende da førsteopplaget ble utsolgt: Først et andreopplag på 8000 nye bøker, så 10.000 til – og så nye 10.000 i et fjerdeopplag.
Kagge har også sett på salgstallene av Erika Fatlands tre foregående reiseskildringer – og ble overrasket over tallene.
– «Sovjetistan», «Grensen» og «Høyt» har nå et totalsalg på 142.000 eksemplarer, så med sin nye bok, har Fatland rundet over 150.000 solgte bøker – og det er vilt imponerende, sier Ørbeck Sørheim og legger til:
– Tallene viser at fanskaren til Fatland vokser med hver utgivelse. Det som er litt spesielt er at det er først nå med «Sjøfareren» hun går til førsteplass på bestselgerlista.
«Sjøfareren» er Fatlands mest omfattende reiseskildring til nå – og hun har vært innom 29 land som alle har vært en del av det portugisiske imperiet.
Fatland brukte nesten fire år på prosjektet, og sier til VG at hun nå først og fremst er lettet.
– Jeg har brukt så mye tid og krefter på dette – og da bør det jo helst gå bra. Fallhøyden er så stor når jeg ikke har gjort annet enn å jobbe med denne boken i fire år. Jeg var kjempenervøs da jeg ventet på anmeldelsene. Jeg vil si det er ren gambling, sier Fatland.
Men i VG ble det full pott: Terningkast 6 – og VGs anmelder skrev: «For en reise! For en bok! For en forfatter!»
Det første Fatland gjorde før hun gikk i gang med boken, var å lære seg portugisisk – og nå behersker forfatteren åtte språk.
– Jeg måtte det både for å lese kilder og selvsagt snakke med folk. Det som slår meg, er at det har vært en reise med ekstrem variasjon denne gangen. Jeg har vært i noen av verdens fattigste land, i krigssoner, land som omtrent ikke har infrastruktur og noen av verdens mest velfungerende land, sier Fatland.
Hun viser til blant annet Macao – som var portugisisk koloni helt fram til 1999 – og som nå er verdens rikeste territorium.
– Dette er verdens gamblingsentrum, langt større enn Las Vegas, og alle innbyggerne får utbetalt en sum på 10.000 kroner hvert år. Macao tjener fem ganger så mye på kasino som Las Vegas.
– Så det har vært ekstreme kontraster, sier Fatland.
Nå får Fatland stagget reiselysten med å farte rundt i Norge og snakke om boken, men hun er allerede i gang med å planlegge nye turer.
– Jada, jeg har to prosjekter som jeg går og tenker på. Det ene er en så morsom idé at jeg ikke vil si det ennå, men jeg gleder meg! Det andre er en bok om Ukraina – som jeg planlegger å begynne med neste år.
– Det blir en reisebok fra dagens Ukraina. Det å dra inn i et land i krig, er ikke noe jeg gleder meg til, men samtidig er det veldig viktig. Det er viktig at vi ikke glemmer Ukraina nå.
Psst! Erika Fatlands reisetips:
– Jeg ble veldig betatt av Sao Tome og Principe som ligger i Atlanterhavet, bokstavelig talt på ekvator. Den fattige øynasjonen utenfor Afrika er blant verdens minst besøkte, men det gir ikke mening – for det er utrolig vakkert.