– Jeg tror Europas politikere skjønner at noe må gjøres, sier sjeføkonom Kjersti Haugland.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- USA innfører 25 prosent toll på import av stål og aluminium til USA.
- EU varsler at de vil svare på Trumps stål- og aluminiumstoll.
- DNB Markets sjeføkonom Kjerst Haugland tror dette er starten på en rekke tollsatser som vil legge press på europeisk eksport.
- Haugland tror likevel ikke at Europa er på vei inn i en resesjon, selv om utenrikshandelen blir rammet.
- Europeisk bilindustri er et eksempel på en bransje som er utsatt i møte med handelskrig.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Vi tror dette er starten på en rekke tollsatser som vil legge press på europeisk eksport.
Det sier Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, etter at Donald Trump tok et nytt steg i opptrappingen av USAs tollkrig.
Det er nå duket for de første tollmurene som rammer Europa direkte. USA president signerte mandag kveld en presidentordre om 25 prosent toll, uten unntak, på import av stål og aluminium til USA. Han hevder tiltaket vil styrke produksjonen i USA og skape jobber.
Les på E24+
Handelskrig: Dette kan skje med sparepengene dine
EU varsler at de vil svare på Trumps stål- og aluminiumstoll. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen uttaler at «grunnløse tollsatser mot EU vil ikke forbli ubesvart».
– EU vil handle for å ivareta sine økonomiske interesser. Vi vil beskytte våre arbeidere, bedrifter og forbrukere, skriver von der Leyen i en uttalelse.
I tillegg har Trump snakket om å innføre gjengjeldelsestoll mot land som har toll på amerikanske varer.
– Det kommer til å ramme Europa mer enn USA, men vi må regne med at Europa også påfører noen negative konsekvenser, sier Haugland.
– Tror det kommer mer
Stål- og aluminiumstollene vil «ganske sikkert» ramme EUs handel og dempe amerikanernes etterspørsel etter disse varene, forklarer DNBs sjeføkonom. Hun tviler på at Trump stanser her.
– Jeg tror rett og slett bare at det kommer mer. Trump tror på tollsatser som en taktikk for å styrke amerikanske bedrifter og økonomien. Og det er en viktig del av finansieringen hans for å få satt ned skattene.
Sara Midtgaard, senior makro- og rentestrateg i Nordea Markets, tror man på sikt vil kunne se at den økonomiske aktiviteten i eurosonen avtar.
– Tollsatsene er ikke positivt for europeisk økonomi, da særlig for Tyskland. Nå har aktiviteten i europeisk økonomi vært ganske så svak. Tollsatsene vil ikke gjøre det noe bedre.
Midtgaard understreker samtidig at det er mye usikkerhet og et stort utfallsrom på lengre sikt. Hun minner om at toll er en engangseffekt. På sikt kan eksempelvis lønnsveksten ta igjen prisøkninger som følge av toll.
Haugland minner samtidig om at bakteppet er en situasjonen med geopolitisk fragmentering, der Europa står mellom de to stormaktene USA og Kina.
– Sånn som det ser ut nå vil Europas stilling i verden svekkes, sier sjeføkonomen.
Tror på mer investeringer
Haugland og DNB Markets tror likevel ikke at Europa er på vei inn i en resesjonresesjonResesjon er økonomisk tilbakegang over noe tid. En teknisk definisjon som ofte brukes er nedgang for brutto nasjonalprodukt (BNP) i to kvartaler på rad., selv om utenrikshandelen blir rammet. En oppsving i investeringer fra det offentlig vil motvirke dette, tror hun. Med det vil Europa nærme seg en versjon av det USA og Kina har drevet med.
– Situasjonen har blitt så prekær, at jeg tror Europas politikere nå skjønner at noe må gjøres.
I første omgang ser Haugland for seg at det er forsvar og energi som vil dominere disse investeringene.
Midtgaard i Nordea peker på det samme.
– Det som kan trekke veksten noe opp, selv om det ikke blir sprek vekst, er at landene vil investere mer i forsvar.
Seniorstrategen mener det blir særlig spennende å se hva som skjer med investeringer og offentlig pengebruk i Tyskland. Det både på grunn av situasjonen i tysk økonomi og industri, og fordi statlige investeringer var noe av bakgrunnen for regjeringskrisen i landet.
Vil merkes i Norge
Europeisk bilindustri trekkes av begge økonomene frem som det klare eksempelet på en bransje som er utsatt i møte med handelskrig. Det i en situasjonen der europeiske bilprodusenter allerede sliter og nedbemanner.
Tyskland står sentralt, som et viktig land både for europeisk bilproduksjon og industri generelt.
– Tyskland eksporterer en god del biler til USA, trekker Midtgaard frem som et konkret eksempel på hvorfor bilbransjen vil merke toll.
Dersom tolløkningene ender med å tynge industrien og aktiviteten i europeiske økonomi, vil det merkes også i Norge, mener DNB-økonomen. EU og Europa er generelt Norges klart viktigste handelspartner og eksportmarked.
– Hvis det rammer veksten i Europa, er det indirekte negativt for Norge.