Ser behov for ny kraft i Midt-Norge

4 hours ago 2


Statnett forventer betydelig økt strømforbruk i Midt-Norge. – Behov for ny strømproduksjon, sier konserndirektør.

Illustrasjonsbilde. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I forrige uke meldte Statnett at det haster med nye kraftlinjer i Innlandet, for å legge til rette for økende forbruk.

Nå kommer lignende signaler om Midt-Norge, hvor det er satt av mye kapasitet til å øke kraftforbruket. Det gir behov for økt kraftproduksjon og nye kraftlinjer.

Det viser en ny versjon av Statnetts områdeplan for Midt-Norge. Statnett bygger og driver de store overføringslinjene i kraftnettet.

Regionen som grovt sett omfatter Trøndelag, Nordmøre og Romsdal har i dag et forbruk på rundt 3.700 megawatt (MW). Kapasiteten i kraftproduksjonen i området er på om lag 2.900 MW på vinteren.

Les på E24+

Aksjene som kan tjene på opprustning i Europa

Statnett opplyser at det er reservert plass i kraftnettet som kan øke forbruket med om lag 30 prosent i prisområdet NO3, som Midt-Norge er en del av.

Det er i tillegg lang kø av aktører som ønsker kraft, særlig innen hydrogen og ammoniakk, videreutvikling av eksisterende industri og CO2-rensing.

Venter økt kraftunderskudd

Statnett skal nå øke kapasiteten i nettet inn til strømprisområdet NO3strømprisområdet NO3Norge er delt inn i fem strømprisområder, som Midt-Norge er del av.

Statnett mener også at det bør bygges ut mer strømproduksjon i området.

– Med de store forbruksplanene som foreligger, både i prisområde NO3 og HelgelandHelgelandHelgeland ligger i den sørlige delen av Nordland, som grenser til Trøndelag, forventer vi at effekteffekteffekt måler hvor mye kraft systemet kan levere på én gang, og er særlig viktig på vinteren når forbruket er på sitt maksimale.- og energiunderskuddet vil øke i denne regionen, sier konserndirektør Christian Færø i Statnett.

– Derfor planlegger vi å øke kapasiteten inn til området gjennom å oppgradere dagens forbindelse fra Sunndalsøra via Gudbrandsdalen ned til Oslo, og fra Namsos via Helgeland og videre til Sverige. Det er også behov for ny strømproduksjon, sier han.

Slik ser overføringsnettet og en del av forbruket og produksjonen i region Midt ut, ifølge nettoperatøren Statnett. Foto: Statnett

Det har vært strid om enkelte kraftutbygginger i Midt-Norge, som vindkraften på Fosen og vindkraften på Frøya.

Statnett påpeker at nettselskaper har plikt til å legge til rette for nytt forbruk, selv om det kan være usikkerhet om nytt forbruk.

Flere kraftkrevende industriprosjekter har i det siste blitt utsatt eller droppet. Samtidig er det lang kø av nettkunder som ønsker strøm.

– Det kan derfor ikke utelukkes at det blir behov for nye forbindelser ut over det vi planlegger, eller at tiltak vi planlegger utsettes eller at det ikke lenger er behov for tiltaket, sier Færø.

Mindre produksjon enn forbruk

Det planlegges ikke så mye utbygging av kraft i region Midt.

Det er planer om økt effekt i Aura vannkraftverk, vindkraft på Stokkfjellet og Ytre Vikna/Rørvik og noe solkraftproduksjon.

«Produksjonsplanene er i sum mindre enn forbruksplanene, og det er derfor behov for ytterligere kraftproduksjon for å forsyne etterspørselen», skriver Statnett.

Slik illustrerer Statnett etterspørselen etter nytt kraftforbruk i region Midt, som består av Trøndelag, Nordmøre og Romsdal. Foto: Statnett

Les også

Statnett: Haster med nye kraftlinjer

Statnett jobber med flere transformatorstasjoner og kraftlinjer som skal legge til rette for økt forbruk.

Blant disse er Surna-Viklandet og Åfjord-Snilldal. Den siste er forsinket av manglende tillatelser fra myndighetene, opplyser Statnett. Det skal også etableres ny forbindelse mellom Isfjorden og Fannefjorden.

Det er ikke lenger behov for ny kraftlinje mellom Fannefjorden og Fræna. Det trengs heller ikke forbindelse mellom Snilldal og Tjeldbergodden, fordi forbruksplaner på Tjeldbergodden er nedjustert, opplyser Statnett.

– Når behovet faller bort, må vi også endre våre planer, sier Færø.

Statnett har frigjort noe nettkapasitet i region Midt, fordi veksten i vanlig forbruk har vært lavere enn ventet.

Det er frigjort nettkapasitet på 250 MW som kan gå til kunder i kø. Statnett og regionale nettselskaper jobber med å kunne tilby dem denne kapasiteten.

Statnett ønsker å forsterke nettet i region Midt, og vil bygge en rekke kraftlinjer (streker) og nettanlegg (prikker) i området. Foto: Statnett

Les også

Vil oppgradere for milliarder: – Viktig for kraftsystemet

Les også

Statnett: Haster med nye kraftlinjer

Read Entire Article